DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar Meclis’te yaptığı konuşmada, Türkiye’de bir “barınma krizi” yaşandığını savunarak, TÜRK-İŞ verilerine değindi. Avşar, ”TÜRK-İŞ verilerine göre Nisan Ayı açlık sınırı 17 bin 725 TL ve yoksulluk sınırı 57 bin 736 TL’dir. Buna karşın asgari emekli maaşı 10 bin lira iken asgari ücret 17 bin 2 liradır ve bu rakamlar yaklaşık toplumun yarısını doğrudan ilgilendirmektedir. Hal böyleyken ortalama kira fiyatları 10 bin ila 15 bin TL arası değişmekte ki; bu rakam neredeyse asgari ücrete denk gelmektedir” dedi.

“Peki, dağ, taş betona gömülmüşken, iktidarın inşaat iştahındaki namı 7 düveli aşmışken nasıl oluyor da barınma, kriz haline geliyor?” diye soran Avşar,“2002 yılında 16 milyon civarı olan konut sayısı, 41 milyona gelmişken neden kiralık ev bulunamıyor, ev satın alınamıyor?” dedi.

"İNŞA EDİLEN KONUTLARIN ÇOĞU LÜKS KONUT"

20 yılda Emlak Konut GYO tarafından inşa edilen 90 bini aşkın konutun yüzde 69’unun lüks konut olduğunu belirten Avşar, yine TOKİ’nin 22 yılda ürettiği 1 milyon 200 bin küsur konutun sadece yüzde 15’inin dar gelirlilere yönelik olduğunu söyledi.

Avşar, geçtiğimiz hafta Emlak Konut GYO’nunYeniden Fikirtepe Projesi’nden bin 615 bağımsız bölümü satın aldığını da anımsatarak, şunları söyledi: “Satın alma işleminin toplam tutarı 11,5 milyar TL’dir. Bu satın alma işleminde birim başına ortalama 7,1 milyon TL düşmektedir. Açıklamada bağımsız bölümlerin satıcısının hangi şirket olduğu belli değildir. Emlak Konut GYO, onca tasarruf tedbiri açıklanırken bu ölçüde büyük bir alımı niye yaptı? Hangi müteahhitler kurtarıldı? Kamu zararı ne oldu?”

"YÜZDE 25 SINIRI ÇÖZÜM OLDU MU?" 

Gürer: Emekliye reva gördüğünüz yaşam kabul edilebilir bir durum değil Gürer: Emekliye reva gördüğünüz yaşam kabul edilebilir bir durum değil

Avşar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yüzde 25 kira artış sınırının kaldırılacağı yönündeki açıklamasına da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnatla getirdiğiniz yüzde 25 kira artış sınırı çözüm oldu mu? Şimdi neden kaldırıyorsunuz? Konut sahiplik oranı 2002'de yüzde 73 iken 2023’te yüzde 56,25’e düştü.Ev sahibi olmak isteyen ya da kiralık yer bulmak isteyen dar gelirliler barınma krizi ile karşı karşıya kaldı. Sadece İstanbul’daki konut kiralarının 2 yıldaki artış oranı yüzde 226’dır. 2 sene boyunca piyasa mekanizmalarına müdahale ederek hem ev sahibini hem kiracıyı mahkemelere düşürerek seyredilen süreci, şimdi de ‘kaldırdık’ diyerek, yine bütün sürecin faturası milletin sırtına yükleyerek seyretmeye devam mı edilecek?”

Muhabir: Merve US ACIOĞLU