CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, her hafta gündeme ilişkin yayımladığı değerlendirme raporunu bugün paylaştı. Toprak’ın gündeminde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 500 milyar TL'lik yeni vergi paketi vardı. Söz konusu pakete yönelik “günü kurtarma paketi” nitelemesi yapan Toprak, şunları söyledi:

"Küresel piyasa araştırma ve yatırım kurumları, uygulanan ekonomi modelinin yabancıları memnun ettiğini ancak halkın ağır mağduriyet yaşadığını belirterek modele toplumsal destek olmadığını vurguluyor. Kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerde rekor artış bunu teyit ediyor.

TBMM’ye getirileceği açıklanan 500 milyar TL'lik yeni vergi paketi, yılsonuna kadar hedeflenen 2,1 trilyon liralık borçlanma hedefinin dörtte biri. İktidarın göstermelik tasarruf tedbirlerinden sonra vergi paketleriyle istikrar sağlanacağına ikna çabası, günü kurtarmanın ötesinde bir şey değildir.”

‘SANAYİ, ÜRETİM VE YATIRIM ALARMI VERİYOR’

Açıklamasında Türkiye’de sanayinin üretim ve yatırım alarmı verdiğini kaydeden Toprak, “Sanayi üretiminde ortaya çıkan gerileme yanında teşvik belgesine bağlanan yatırımlarda geçen yıla göre yüzde 50’ye yaklaşan düşüş yaşandı. Yeni yatırım teşviklerindeki istihdam sayısı ise 26 binden 15 bine indi. Enflasyonun yüzde 75’e ulaştığı süreçte yatırımlardaki gerilemenin yüzde 50’ye yaklaşması ciddi bir kötüleşmeyi işaret ediyor” dedi.

OECD, IMF, Dünya Bankası, Küresel Yatırım Bankaları vb. uluslararası kuruluşların Türkiye’nin büyüme hızı beklentisini aşağı çektiğini anımsatan Toprak, değerlendirmesinde Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 Hane Halkı Bütçe Araştırması sonuçlarına da yer verdi.

‘PEK ÇOK AİLE SADECE KARNINI DOYUURUP KİRASINI ÖDÜYOR’

Toprak, şunları kaydetti:

“Türkiye’ye ağır bedeller ödeten iktidar, yerli-yabancı bir avuç kesimi servete boğan politika tercihleriyle Türkiye’yi derin bir açmaza sürüklüyor.

TÜİK’in 2023 Hane Halkı Bütçe Araştırması sonuçları, toplumun geniş kesimlerinin harcamalarında konut ve gıda harcamalarının ilk sırada yer aldığını gösterdi. Tasarruf, kültür, gezi, eğitim vb. para ayıramayan pek çok aile sadece karnını doyurup kira ödeyerek yaşamını sürdürüyor. TÜİK verileri; Türkiye’de ailelerin büyük kısmının sadece gündelik yaşamını sürdürebilecek bir bütçeyle temel insani ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını, ülke gelirinin büyük kısmına el koyan yüzde 20’lik grupla diğer yüzde 80’lik kesim arasında yaşam ve harcama tercihlerinde büyük uçurumlar oluştuğunu işaret ediyor. Toplumun sosyal statü ve yaşamsal talepler yönünden keskin şekilde ayrıştığı açığa çıkıyor. Sosyal barış, toplumsal huzur ve gelir paylaşımında adalet için çok acil hayati adımlar atılması gereği kaçınılmaz şekilde kendini dayatıyor.”

Muhabir: Merve Us Acıoğlu