İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı 2024 Orman Yangınlarıyla Mücadele Hazırlık Toplantısı” öncesi ortak basın açıklaması yaptı. Her 10 yangından dokuzunun insan kaynaklı çıktığını ifade eden Bakan Yumaklı, orman yangınlarıyla mücadeleye karşı 4 bin 727 adet havuz ve göletin bulunduğunu, 184’ü akıllı olmak üzere 776 yangın gözetleme kulesi ve 14 insansız hava aracıyla ormanların 7 gün 24 saat gözetlendiğini bildirdi. Yangına ilk müdahale süresini 40 dakikadan 11 dakikaya kadar düşürdüklerini kaydeden Yumaklı, bu yılki hedeflerinin ise 10 dakika olduğunu söyledi. Yumaklı, şunları dile getirdi:

“Orman yangınlarıyla mücadelede İçişleri Bakanlığımız ile yakın ve ortak hareket ediyoruz. Özellikle AFAD, Jandarma Emniyet ve Sahil Güvenliğin sağladığı destek bizlere güç veriyor. Hava ve kara unsurlarımız, diğer kurumlarımızın sağladığı rezerv güçlerle, daha kuvvetli hale geldiler. Rezerv güçlerle birlikte; 26 uçak, 105 helikopter, 14 İHA, 1.649 arazöz ve su ikmal aracı, 2 bin 453 ilk müdahale aracı ve 821 iş makinesi orman yangınları ile 2024 yılında mücadelemizin temelini oluşturacak.” 

19 Mayıs kutlamalarında 'Nefes'li gösteri 19 Mayıs kutlamalarında 'Nefes'li gösteri

2 BİN 800 YENİ PERSONEL

Yumaklı’nın ardından konuşan Bakan Yerlikaya ise “Orman yangını hangi seviyede çıkarsa çıksın, ilgili tüm bakanlıklar, kamu kurumları bir seferberlikle hareket ediyoruz. Çıkan yangınların doğal sebeple olanlara diyecek bir şey yok ancak insana dayanan noktada bizim bilinçlenmemiz ve gözümüz gibi ormanlara bakmamız gerekiyor. 2 bin 800 arkadaşımız arama kurtarma teknisyeni kadrosuna katılacak, 6 bin gibi büyük bir sayıya ulaşacağız” diye konuştu.

Muhabir: Merve Us Acıoğlu