Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Ankara Başkent Millet Bahçesi’nde düzenlenen “ÇEVREFEST”in açılışında konuştu. önümüzdeki hafta çevreyi korumak için yaşam geçirilecek birkaç projeyi açıklayacaklarını duyuran Özhaseki bunlardan birinin denizlerle ilgili olduğunu söyledi. Özhaseki, “Halkımızın denizlere erişimini engelleyen ne varsa hepsini ortadan kaldıracağımız 'Denizler halkındır' sloganıyla ifade ettiğimiz konu” dedi. İkinci olarak da “Depozito Yönetim Sistemi”ne geçileceğini kaydeden Özhaseki, şunları söyledi:

“Sadece su içerken kullandığımız, basit içecek olarak elimize alıp, günde birkaç kez tüketip dışarıya attığımız o şişe, pet ve camların Türkiye'deki yıllık kullanım miktarını söylüyorum, 20 milyar adet. Bunlar tabiatta kolay kolay erimiyor. Her birisi bizim başımıza bela olarak bekliyor. Şimdi Depozito Yönetim Sistemi'ne geçiyoruz. Bu yıl onu da başaracağız. Yazılımını kendi yaptığımız Depozito Yönetim Sistemi ile insanların çöp olarak gördükleri her şişe ve atığın geri dönüşümünü telefonlarında hesaplarına yatmış olarak bulacaklar ve bu çöpler tabiata atılmamış olacak. Onları da toplamış olacağız.”

‘HİÇBİR ŞEKİLDE ÇEVREYİ KİRLETMEYECEĞİZ’

Özhaseki; bugün ABD, Hindistan, Rusya, Çin gibi ülkelerin çevre kirliliği konusunda en büyük paya sahip ülkeler olduğunu ifade ederek, “Ülkemizin ciddi bir sorumluluğu olmamasına rağmen nihayetinde çevrenin bize bir emanet olduğu düşüncesiyle hem kirletmemeye gayret ediyoruz hem de bir taraftan kalkınmamızı sağlamaya çalışıyoruz. Kalkınmamızı sağlayacağız ama hiçbir şekilde çevreyi de kirletmeyeceğiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde 7 yıl önce başlatılan “Sıfır Atık” projesine ilişkin de konuşan Özhaseki, “Öncelikle dışarı attığımız atıkları ayrıştırarak vereceğiz. Sonra da bunların her birisini bir değer olarak dışarıda kullanacağız. Organik atıkları da gübre haline getirip tabiatta hiç zarar vermeyen sıfır atık sloganına uygun bir hale dönüştürmüş olacağız. Bu tuttu, devam ediyor. Şimdi geldiğimiz noktada 2023 yılında bu oran yüzde 35'lere çıktı. Artırarak devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi ataması Resmi Gazete'de Büyükelçi ataması Resmi Gazete'de

Sıfır Atık projesi kapsamında yapılan çalışmalardan 185 milyar lira geri dönüşümden kaynak elde edildiğini açıklayan Özhaseki, “Bu yaptığımız çalışmalarla 498 milyon ağacı kesilmekten kurtardık. Ayrıca 127 milyon varil petrolden de tasarruf ettik” dedi.

Muhabir: Merve Us Acıoğlu