Manavgat ilçesi Yeniköy Mahallesi'nden başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle hızla yayıldı.
Yangının çıktığı bölge dik yamaç olması dolayısıyla müdahale helikopter ile havadan yapıldı. Şiddetli rüzgarın da etkisiyle hızla büyüyen yangın, Kalemler ve Evrenseki bölgelerine kadar indi. Tüm müdahalelere rağmen kontrol alınamayan yangın devam ederken, bir başka yangın haberi de Manavgat Merkez olmak üzere Sorgun, Side ve Sarılar bölgelerinden geldi.
Sarılar Mahallesi'ndeki yangının orman deposu ve odun satan iş yerlerinin bulunduğu bölgede çıktığı öğrenilirken, içerisinde marangoz atölyesinin bulunduğu 4 katlı bir binada alevlere teslim oldu. Yangında birçok ev etkilendi.
İtfaiye ekipleri, yangının yerleşim yerlerine sıçramaması için büyük çaba sarf ederken, dumandan etkilenen vatandaşlar için bölgede ambulanslar ve sağlık ekipleri görev alıyor. Olayın, çevredeki vatandaşlar tarafından son yıllarda bölgede çıkan en büyük yangın olduğu söyleniyor. Yangına müdahale devam ediyor.

MANAVGAT'TAKİ YANGINA 10 İLDEN 19 HELİKOPTER 103 ARAZÖZ MÜDAHALE EDİYOR
Antalya'nın Manavgat ilçesinde saat 12.05'de çıkan ve rüzgarında etkisi ile yerleşim yerlerine sıçrayan yangına 10 ilden 19 helikopter 9 ilden de 412 personel ile müdahale desteği sağlanıyor.
Yeniköy Mahallesi'nde öğle saatlerinde başlayan yangın, rüzgarında etkisi ile geniş bir alana yayılırken Manavgat'ın birçok noktasından yangın haberleri gelmeye başladı. Son yılların en büyük yangını ile karşı karşıya kalan ilçeye 10 ilden 19 helikopter, 9 ilden 412 personel, 9 ilden 103 arazöz ve 2 ilden 6 dozerle müdahale devam ediyor.

MUZ SERALARI YANDI, TRAKTÖRLER ALEVLERE TESLİM OLDU
Manavgat'ta yangının çıktığı bölgeye 15 kilometre mesafede olan Kalemler Güneylik mevkiinde çiftlik evleri boşaltıldı. Bölgede bulunan mezarlar yangında tahrip olurken, yanan traktör ve iş makinaları oldu. Yangında, muz seraları büyük zarar gördü. Çevrede bulunan vatandaşlar ise rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan yangının evlerine sıçramaması için su dolu kovalarla alevlere müdahalede bulunuyor.
Güneylik mevkii eski mezarlık bölgesini etkisi altına alan yangında muz seraları zarar görürken çevrede bulunan bazı mezarlar tahrip oldu. Rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangın, yerleşim yerlerine inince çevrede bulunan çiftlik evleri boşaltıldı. Çiftlik evlerinde yaşayan vatandaşlar, evlerini terk etmeden önce her durumu değerlendirerek bahçelerinde bulunan sulama fıskiyelerini açarak gitti. Yangının sıçradığı bölgede traktör, iş makinesi gibi birçok tarım aleti de yandı. Vatandaşlar, yangına su dolu kovalarla müdahale etmeye devam ediyor.


SERA VE AĞAÇLARI YANAN KADINLAR GÖZYAŞINA BOĞULDU
Antalya'nın Manavgat ilçesindeki yangın Yeniköy Mahallesi'nde devam ediyor. Vatandaşlar alevlerin sera ve çiftliklerine gelmemesi için canla başla mücadele ediyor. Vatandaşlar sulama kanalı kenarından yanan alanları endişeli gözlerle izledi. Ağlayan bir kadın yakınları tarafından güçlükle sakinleştirildi.
Manavgat Kavaklı, Sarılar, Kalemler ve Yeniköy Mahallelerindeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangını söndürme ve soğutma çalışmaları devam ediyor. Rüzgarın etkisiyle kısa sürede farklı noktalara yayılan yangında Kalemler ve Yeniköy Mahallesi boşaltıldı. Havanın kuru ve rüzgarlı olması nedeniyle alevler kısa sürede yayıldı. Çok sayıda muz serası, ev tarım aletleri ve traktör yandı. Bir vatandaş ise ahırının yanmaması için yağmurlama sistemini çalıştırıp bölgeden ayrıldı. Vatandaşlar kanala inip elindeki hortum ve kovalarla alevlere müdahale etmeye çalıştı. Yaşlı bir kadın su hortumu ile serasını koruma çabası içine girdi. Zeytin, narenciye arazilerinin zarar gördüğü yangında vatandaşlar çiftliklerinin yanmaması için büyük çaba sarf etti. Buna rağmen bazı seralar zarar gördü, hatta mezarlık dahi yandı. Vatandaşlar sulama kanalı kenarından yanan alanları endişeli gözlerle izledi. Ağlayan bir kadın yakınları tarafından güçlükle sakinleştirildi. Yeniköy'de devam eden yangına çok sayıda helikopter ve bir yangın söndürme uçağının müdahalesi devam ediyor.

HAYVANLARINI YANGINDAN TRAKTÖRE YÜKLEYEREK KAÇIRDILAR
Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıkan orman yangını söndürme çalışmaları devam ederken, tahliye edilen vatandaşların mahalleye girişlerine izin verilmedi. Bazı vatandaşlar hayvanlarını traktörlere yükleyerek bölgeden kaçmaya başladı. Jandarma ekipleri ise mahalleye girmek isteyen vatandaşları güçlükle sakinleştirdi.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıkan orman yangını söndürme çalışmaları devam ederken, yangını çıkış noktaları arasında bulunan Evrenseki Mahallesi'nde vatandaşlar tahliye edildi. Yangın bölgesinden tahliye edilen vatandaşların mahalleye girişlerine izin verilmedi. Bazı vatandaşlar küçükbaş hayvanlarını traktörlere yükleyerek bölgeden kaçmaya başladı. Jandarma ekipleri ise mahalleye girmek isteyen vatandaşları güçlükle sakinleştirdi.
Hayvanlarını traktöre yükleyerek yangın bölgesinden kaçan Ahmet Tırpan, 'Yangının içerisinde kaldık. Canımızı zor kurtardık. Yangının ilerlemesi devam ediyor. Her şey ortada. Ben Antalya'dan geldim. Abim yangın içerisinde kaldı. Onu bulduk. Dere yatağında suyun içerisinde. Hastaneye kaldırdık. Evimiz yandı. Her şeyimiz yandı. Canımızı zor kurtardık' dedi.
Yaşadıklarını gözyaşları arasında anlatan Ayşe Alkan, 'Serik'te oturuyordum. Köyden dumanları gördüm. Abimi aradım, 'Ben yanıyorum' dedi. Ona koştuk. Zorla kurtardık. Buraya geldik. Babamların evleri de yandı. Hiçbir şeyleri kalmadı. Abim hastanede yatıyor. Annem hastanede diyaliz hastası' dedi.

YAŞLI ÇİFT VE TORUNLARI YANGINDAN VATANDAŞLAR KURTARDI
Antalya'nın Manavgat ilçesinde devam eden yangında alevler evlerine yaklaşan yaşlı çift ve torunları vatandaşlar tarafından kurtarıldı. Bir vatandaş ise alevlerin arasına su hortumu ile girdi.
Manavgat ilçesinde öğleden sonra başlayan yangın Yeniköy Mahallesi'nde etkisini devam ettiriyor. Çok sayıda ekip karadan ve havadan söndürme çalışmalarına devam ediyor. Jandarma ekipleri yol boyunca ekiplerin rahat çalışabilmesi için gerekli önlemleri alıyor. Vatandaşlar ise endişeli gözlerle çalışmaları yakından takip ediyor. Bazı vatandaşlar ise evlerin önünü hortumlarla soğutmaya çalıştı. Yeniköy Mahallesi'nin dışında devam eden yangın kısa sürede mahalleye yaklaştı. Rüzgarın da etkisiyle mahallenin içindeki bazı zeytin bahçeleri alev aldı. Bahçenin içine bir vatandaş elinde su hortumu ile girse de başarılı olamadı. Ev sahibi kadının ise feryatları duyuldu. Evde bulunan yaşlı çift ve torunları vatandaşlar tarafından tahliye edildi. Yaşlı çift, belediye ekiplerinde araca alınarak bölgeden uzaklaştırıldı. Yangının yakınındaki çiftliklerden büyükbaş hayvanlar da tahliye edildi. Ekiplerin yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

MANAVGAT'TAKİ ORMAN YANGINI HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ, GÖKYÜZÜ DUMANA BÜRÜNDÜ
Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıkan ve 4 mahalleye sıçrayan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Gökyüzünün dumanla kaplandığı, güneşin adeta kızıla büründüğü yangın alanı havadan drone ile görüntülendi. Çalışmalara havadan 19 helikopter destek veriyor.
Antalya'nın Manavgat ilçesi Yeniköy Mahallesi'nnde saat 12.00 sularında çıkan yangın rüzgarın da etkisi ile bir anda büyüdü. 4 mahallede etkili olan yangını söndürmek için 2 uçak, 19 helikopter, 191 arazöz ve bine yakın orman işçisi mücadele ediyor. Yangının ilk çıkış noktası olarak bilinen Yeniköy Mahallesi'nde ise söndürme çalışmaları havadan drone ile görüntülendi. Görüntülerde gökyüzünün adeta dumanla kaplandığı, güneşin renginin kızıla büründüğü görüldü. Aynı anda 4 helikopter de havadan söndürme çalışmasına destek veriyor.

BAŞKAN BÖCEK YANGIN BÖLGESİNDE
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Manavgat yangını bölgesinde anbean gelişmeleri takip ediyor. Yangın nedeniyle üzüntüsünü dile getiren Başkan Böcek yangından zarar gören vatandaşların yaralarını sarmak için, Mobil Aşevi'nin Evrenseki Mahallesinde yemek dağıtımına başladığını söyledi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ile birlikte Manavgat ilçesinde, 4 ayrı noktada çıkan orman yangınını söndürmek için canla başla mücadele ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek havadan ve karadan müdahalenin sürdüğü yangın bölgesinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya Valisi Ersin Yazıcı ile birlikte incelemelerde bulunuyor. Başkan Böcek İtfaiye Daire Başkanlığı ile birlikte oluşturulan kriz masasından büyükşehir belediyesi ekiplerini de koordine ediyor.
1 uçak, 19 helikopter, 103 arazöz ve 412 personelin müdahale ettiği yangınla ilgili Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 'Böylesi hiç olamamıştı, çok üzgünüz. Yangının 4 bölgede başlaması düşündürücü. 27 yıllık yöneticiyim, ben böyle bir yangın görmedim. 4 mahallemiz boşaltıldı. 10 mahallede kontrol altına almaya çalışıyoruz. İnsanlarımız, tahliye anlamında evlerinden itfaiye yardımıyla boşaltılıyor. Önlemlerimizi almaya çalışıyoruz. Şu ana kadar can kaybı yok. Herkes elinden geleni yapmaya çalışıyor, inşallah en kısa zamanda söndürürüz. Dezavantaj poyraz olması. Bir çam kozalağı 100- 150 metreye fırlatıyor. 4 noktada birden yangın çıkması düşündürücü. Acaba kundaklama var mı? Bunu araştıracaklardır ' dedi.

MOBİL AŞEVİ HİZMET VERİYOR
Başkan Böcek ayrıca, Büyükşehir Belediyesi'nin tüm ekipleri ile yangın bölgesinde olduğunu belirterek, 'Manavgat'ta Büyükşehir Belediyemizin 75 aracı, 200 personeli ve bölgedeki tüm iş makinelerimizle yangına müdahale ediyoruz. Mobil Aşevimiz de hizmete başladı. İtfaiye Daire Başkanımızla gelişmeleri dakika dakika takip ediyoruz. 28 mahallemizde Su kesintisi var. Elektrik hatları yandı. Yangından zarar gören vatandaşlarımız için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. ASAT ekiplerimiz çalışıyor. Vatandaşlarımızı korumaya çalışıyoruz' dedi.
Manavgatlı hemşerilerine geçmiş olsun dileklerini ileten Başkan Böcek, ilk etapta Mobil Aşevinin Evrenseki Mahallesinde yemek dağıtımına başladığını açıkladı. Başkan Böcek, yangından zarar gören vatandaşlarımız için çadır desteği sağladıklarını belirterek 'İtfaiye ekiplerimiz, aşevi ve çadırlarımızla Manavgat'ta yangın bölgelerindeki vatandaşlarımızın yanındayız. Tüm çevre il ve ilçelerin kurumlarıyla işbirliği içinde müdahalemiz sürüyor' dedi. İlk etapta acil olan su, yiyecek, içecek ve hijyen malzemelerin bölgeye sevk edilmeye başladığını belirten Başkan Böcek, bu konuda tüm Türkiye'nin yanlarında olduğunu söyledi.

EKİPLERİN MÜDAHALESİYLE MAHALLE YANMAKTAN SON ANDA KURTARILDI
Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıkan yangında tahliye edilen Yeniköy Mahallesi'nde akşam saatlerinde rüzgarın şiddetini arttırmasıyla alevler dağı aştı. Yapılan müdahalelerle mahalle yanmaktan son anda kurtarıldı.
Manavgat'ta öğle saatlerinde başlayan yangında ilk boşaltılan mahallerden Yeniköy'de, gün boyu devam eden söndürme çalışmalarına rağmen akşam saatlerinde rüzgarın yeniden şiddetini arttırmasıyla alevler dağı aştı, mahallenin eteklerine ulaştı. Jandarma ekipleri, mahalleyi tekrar boşaltırken yapılan müdahalelerle mahalle yanmaktan son anda kurtarıldı.
Facianın eşiğinden dönen mahalleye dakikalar sonra Muratpaşa Belediyesi ekipleri ulaştı. Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın da eşlik ettiği iki arazöz ve içinde su, ayran gibi temel ihtiyaç maddelerinin bulunduğu 4 minibüs ve panelvan tipi araç bölgeye geldi. Başkan Uysal, mahallenin dışında bekleyen bölge sakinlerine 'Geçmiş olsun' dedi.
Devam eden yangın söndürme çalışmaları hakkında bilgi alan Başkan Uysal, mahalle muhtarıyla bir süre konuştu ve belediyenin iki arazözün buradaki söndürme çalışmalarında yer alacağını söyledi. Belediye aşevinden gelen minibüslerden biri de elektriklerin kesik olduğu mahalleye konuşlandırıldı.

KOMANDOLAR YANGIN BÖLGESİNDE
Antalya'nın Manavgat ilçesinde devam eden yangında komandolar da görev aldı. Artvin'de sel felaketinde canla başla çalışan komandolar, Antalya'daki yangında da önce sırada yer aldı.
Manavgat ilçesinde öğleden sonra başlayan yangın Yeniköy Mahallesi'nde etkisini devam ettiriyor. Çok sayıda ekip karadan ve havadan söndürme çalışmalarını sürdürüyor. Yerleşim yerinden uzak noktada devam eden yangında söndürülen yerlerin soğutma çalışması devam ediyor. Bir evin çatısına sıçrayan yangını vatandaşlar güçlükle söndürebildi. Evlerin yakınındaki kovanlardaki arıların da yanarak telef olduğu görüldü. Bölgeden küçük ve büyük baş hayvanların tahliyesi devam etti. Artvin'de sel felaketinde görev alan komandolar, yangında ise söndürme çalışmalarına katıldı. İtfaiye ekiplerine yardım eden komandoların el ve ayaklarının simsiyah olduğu görüldü. Komandolar büyük baş hayvanların tahliye edilmesine yardımcı oldu. Bir çok ekibin görev aldığı bölgede vatandaşlar, söndürme faaliyetlerinde bulunanlara ayran su ikram etti. Bazı vatandaşların yangın yerine kolilerle ayran getirdiği gözlemlendi.

'YANGIN MAALESEF KONTROL ALTINA ALINMIŞ DEĞİL'
Antalya'nın Manavgat ilçesinde devam eden orman yangını ile ilgili son durumu paylaşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 'Yangında 8 saati geride bıraktık. Maalesef kontrol altına alınmış değil. Daha önce 4 tane mahallemizi boşaltmıştık. Bunun yanında Yavrudoğan Mahallesi'ni de boşalttık. Şu anda yerleşim yerleri tehdit altında değil. 8 kadar ev zarar gördü. Manavgat'ta evleri boşaltılan vatandaşların hepsinin konaklanması ayarlandı. 700 civarında odamız mevcut. Henüz başvuru yok' dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Manavgat'ta çıkan yangınla ilgili açıklama yaptı. Son duruma ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, 'Yangında 8 saati geride bıraktık. Maalesef kontrol altına alınmış değil. Daha önce 4 tane mahallemizi boşaltmıştık. Bunun yanında Yavrudoğan Mahallesi'ni de boşalttık. Şuanda yerleşim yerleri tehdit altında değil. 8 kadar ev zarar gördü. Ekiplerimiz şuan itibariyle hava araçlarımız yere indi. Gece boyu mücadelemiz devam edecek. Sabah saatlerinde müjdeli haberleri vermek isteriz. Ciddi bir rüzgar ile karşı karşıyayız. Ekiplerimiz çalışmalarına devam ediyorlar. 3 arkadaşımız yaralandı. Hastanede dumandan etkilenen vatandaşlarımızın 2 kişi hariç hepsi taburcu oldu. Hepsinin konaklanması ayarlandı. 700 civarında odamız mevcut. Henüz başvuru yok' dedi.

'CAN KAYBININ OLMAMASI SEVİNDİRİCİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Yangını söndürme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Can kaybının olmaması sevindirici. Dumandan etkilenen vatandaşlarımızın sağlık durumu iyi. Yangın maalesef henüz kontrol altına alınmadı. Yangından zarar gören vatandaşlarımızın yanındayız. Evi, serası ya da tarım ürünleri zarar görenlerin hepsinin telafisini yaparız, hepsini gideririz. Cumhurbaşkanımız geçmiş olsun mesajı gönderdi' diye konuştu.

'YANGININ TURİZM BÖLGELERİNE SIÇRAMASI ENGELLENDİ'
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, 'Yerleşim bölgelerinin önü kesilmiş durumda. El birliğiyle yangın söndürülecek. Tam zamanında müdahale edildiği için yangının turizm bölgelerine sıçraması engellendi. Yerleşim bölgelerine de şu an için uzak' açıklamasını yaptı.

MANAVGAT'TAKİ ORMAN YANGINI ÇOK YÖNLÜ ARAŞTIRILIYOR
Antalya'nın Manavgat ilçesinde farklı noktalarda başlayan orman yangınları ile ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında güvenlik kameraları mercek altına alınarak çok yönlü araştırmanın sürdüğü bildirildi. Antalya'nın Manavgat ilçesinde öğle saatlerinde ilçenin farklı noktalarında başlayan orman yangınlarının yerleşim yerlerine sıçraması, bazı evlerin zarar görmesi ve birçok vatandaşın yaralanması üzerine Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olayın tüm yönleriyle araştırılması amacıyla soruşturma başlatıldı. Başsavcılığın talimatı ile orman yangınlarının başladığı ve güzergahındaki yerlerle ilgili kamera görüntülerinin tespiti ile diğer delillerin araştırılmasına devam edildiği bildirildi. Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada soruşturma çok yönlü ve titizlikle devam ettiği kaydedildi

Editör: Haber Merkezi