Başkentte, henüz resmi olmayan sonuçlara göre, CHP’nin adayı Mansur Yavaş, seçmenin ezici çoğunluğunun oyunu alarak yeniden Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanlığına seçildi. Yüzde 60’ın üzerinde oy alan Yavaş’ın rakibi, Cumhur İttifakı Adayı Turgut Altınok ise kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 31, 69 oranında oy aldı.  

Öte yandan CHP, 2019 yerel seçiminde başkentte kazandığı üç belediye sayısını 2024 seçiminde 16’ya yükseltti. AK Parti’nin kalelerinden olduğu ifade edilen Keçiören ve Etimesgut ilçelerinin CHP’ye geçmesi dikkat çekti.

Peki Ankara’da belediye başkanlığı koltuğuna ilk kez hangi isimler oturacak?

-       İzzet Demircioğlu: CHP’den Ayaş Belediye Başkanı seçildi. İlk, orta ve lise öğrenimini Ayaş'ta tamamlayan Demircioğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Demircioğlu, ilk kez başkanlık koltuğuna oturacak isimler arasında bulunuyor.

-       Özer Kasap: CHP’den Beypazarı Belediye Başkanı seçilen Kasap, 1973'te Ankara'nın Beypazarı ilçesinde doğdu. Kasap, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu.

-       Adem Ceylan: Aslında AK Parti’den Çamlıdere Belediye Başkan Adaylığı başvurunda bulunan Ceylan, farklı bir simin aday gösterilmesi üzerine seçimlere bağımsız girme kararı aldı ve henüz kesin olmayan sonuçlara göre Çamlıdere Belediye Başkanı seçildi.

-       Hüseyin Can Güner: CHP’den Çankaya Belediye Başkanı seçilen Güner, 1993 Ankara doğumlu. Esas mesleği avukatlık olan Güner, başkentte ilk kez başkanlık koltuğuna oturacak isimler arasında yerini aldı.

-       Mehmet Doğanay: 2021 yılında CHP’den Güdül ilçe başkanı seçilen Doğanay, bu seçimde de Güdül Belediye Başkanı oldu.

-       Levent Koç: 2019 yerel seçimlerine Demokrat Parti’den Haymana Belediyesi adayı olarak giren Koç, o dönem seçilememişti. 2024 seçiminde ise CHP’den aday gösterilen Koç, ilk kez başkanlık koltuğuna oturacak.

-       Satılmış Karakoç: İYİ Parti’nin eski Kalecik İlçe Başkanı olan Karakoç, 2024 seçiminde ise CHP’den Kalecik Belediye Başkanı seçilerek ilk kez başkanlık koltuğuna oturacak isimler arasında bulunuyor.

-       Ertunç Güngör: 14 Mayıs 2023’te AK Parti Nallıhan İlçe Başkanlığı görevinden istifa eden Güngör, CHP’den Nallıhan Belediye Başkan Adayı gösterilerek, seçimi kazandı.

-       Mustafa koçak: 1988 doğumlu olan Koçak, Süleyman Demirel Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunu.

-       Mesut Özarslan: 27. Dönem İYİ Parti Ankara Milletvekili Adayı olan Özarslan, CHP’den Keçiören Belediye Başkanı seçildi.

-       Veli Gündüz Şahin: Daha önce de Mamak’tan Belediye Başkan Adayı olan Şahin, 2024 seçiminde CHP’den Mamak Belediye Başkanı seçildi.

-       Selim Çırpanoğlu: Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Çırpanoğlu'nun, asıl mesleği avukatlık. Çırpanoğlu, CHP’den Kahramankazan Belediye Başkanı seçilerek, ilk kez belediye başkanlığı koltuğuna oturacak isimler arasında bulunuyor.

-       Erdal Beşikçioğlu: Esas mesleği tiyatro oyunculuğu olan sanatçı Beşikçioğlu, CHP’den Etimesgut Belediye Başkanı seçildi.

Muhabir: Merve US ACIOĞLU