Nagihan Yılmaz, “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Ödülü”nü aldı.

Dönüştüren Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve DG Doğru Geri Kazanım Kurucu CEO’su Nagihan Yılmaz, başta kadınlar olmak üzere tüm toplumu bitkisel atık yağların toplanması konusunda duyarlı olmaya çağırdı. Yılmaz, bitkisel atık yağların ekonomik değerine ve çevresel etkisine dikkati çekerek, “Günümüzde atık yağlar, çevre ve insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak hepimizin sorumluluğudur. Bu sorumluluk bilinciyle, Dönüştüren Kadınlar Derneği olarak, çevre dostu adımlar atmaya devam ediyoruz. Atık konusunda dönüşüm zihinlerdeki değişimden, mutfaktan yani kadınların dönüştürücü gücünden başlıyor” dedi.

Evlerde ve iş yerlerinde kullanılan bitkisel atık yağları çevreye zarar vermeden doğru bir şekilde kaynağında ayırmanın önemine vurgu yapan Yılmaz, “Türkiye’de aylık yaklaşık 3 bin 500 ton bitkisel atık yağ toplanıyor. 2023 yılı için gerçekleşen yıllık 35 bin ton Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı verisi. 2024 yılı net rakamları yılın sonunda belli olur. Şu andaki verilere göre bir ekonomik değerlendirme yapıldığında ülkemizde bitkisel atık yağ ve bundan üretilen biyodizelin ekonomik büyüklüğü 78 milyon dolar. İlk etapta minimum100 bin ton bitkisel atık yağ toplama hedefi var. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığının hedefi ise 350 bin ton. Hedeflenen 100 bin ton toplandığında sektörün ekonomik büyüklüğü 175 milyon dolar olacak. Yani bitkisel atık yağı aslında milli servet. Avrupa Birliği’nde asıl kısmı hanehalkı atıklarından oluşan belediye atığının yüzde 49,6’sı geri dönüştürülürken, Türkiye’de ise bu oran yüzde 12,3 seviyesinde bulunuyor. Avrupa’da atık konusunda dönüşümü başardı, çok büyük aşamalar kaydetti, biz de yapabiliriz. Ülke olarak bu konuda atık toplama rakamlarımızı ve bilinç düzeyimizi Avrupa’ya yaklaştırmamız gerekiyor. Bitkisel atık yağları toplamak ve geri dönüşüme kazandırmak hem çevreye olan duyarlılığımızı göstermek hem de gelecek kuşaklara daha temiz bir çevre bırakabilmek adına önemlidir. Bu küçük adımlar büyük farklar yaratabilir” ifadelerini kullandı.

Yılmaz’ın, 2020 yılında kurduğu Ankara merkezli DG Doğru Geri Kazanım şirketi hızla yapılanarak Türkiye genelinde bitkisel atık yağ toplama hizmeti vermeye başladı. İnsan ve çevre sağlığı açısından zararlı bitkisel atık yağları, tehlikeli ve tehlikesiz atıkları Türkiye genelinde maksimum oranda toplayarak, bu konuda gerekli bilgilendirme çalışmalarını yapan şirket, yağların ve diğer atıklardan biyodizel ve Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) üretimi yaparak ülke ekonomisine katma değer sağlama misyonu çerçevesinde faaliyetlerini sürdürüyor. 

Şirketin hedefleri arasında, sürdürülebilir ekonomi, sıfır atık üreten şehirler ve karbon ayak izini en aza indirmek için ulusal ve uluslararası alanda çevresel dönüşüme öncülük eden lider kuruluşlar arasında yer almak bulunuyor. Türkiye genelinde lisanslı 53 aracıyla aylık 1.600 ton bitkisel atık yağ toplayan DG Doğru Geri Kazanım, bitkisel atık yağ toplamada sektöre liderlik ediyor ve 150 personele istihdam sağlıyor. Şirketin Ankara Kahraman Kazan ve Çubuk’un yanı sıra İstanbul, İzmir, Bursa, Muğla, Adana, Sakarya, Antalya, Trabzon, Kayseri, Elazığ ve Samsun’da bölge müdürlükleri bulunuyor.

Dönüştüren Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve DG Doğru Geri Kazanım Kurucu CEO’su Nagihan Yılmaz, dünyada hammadde ve su kaynaklarının hızla tükendiğini, toprakların kirlendiğini söyleyerek, “Bu yüzden atığımızı çok güzel değerlendirebiliriz. Atıkları kaynağında ayrı toplayarak daha verimli şekilde geri dönüşüme kazandıralım istiyoruz. Atıkları kaynağında ayrı toplamayı, geri dönüşümü öğrenmeli ve bununla ilgili projeler yapmalıyız. Atıkta maliyetin azaldığı sistem üzerine çalışmalıyız” dedi.

Bitkisel yağın kullanım süresi geçtikten sonra bitkisel atık yağ olarak ayrılması gerektiğini belirten Yılmaz, “Bitkisel atık yağı kavanozda biriktirip çöpe atıyoruz. Yağın litresini 35’e aldınız, topladık geri dönüşüme gönderdik, şu anki satış fiyatı litresi 47 lira bandında, neredeyse ilk üründen daha fazla değere satıyorsunuz” diye konuştu.

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğunun altını çizen Yılmaz, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), petrol dağıtım şirketleriyle ilgili yönetmeliğinde, ‘motorine en az binde 5 yerli tarım ürünlerinden veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş biyodizel katılması zorunlu’ ifadesini kullanıyor. Bu durumda hem hammadde gerekliliğini sağlamış oluyorsunuz hem de böyle kıymetli bir şey niye çöpe gitsin. İşe yaramıyor dediğimiz atıklar bile içinde bir enerji barındırıyor. Bunları tekrar enerjiye dönüştürebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Sektörün lideriyiz” 

"Orman Benim" kampanyasında 313 ton atık toplandı "Orman Benim" kampanyasında 313 ton atık toplandı

Bitkisel atık yağ toplama işine Ankara’da 1 depo ve 1 araçla başladıklarını,  Türkiye genelinde lisanslı 53 araçla aylık 1.600 ton bitkisel atık yağ topladıklarını belirten Yılmaz, şöyle devam etti: “Türkiye’deki yapılanmamızı Covid-19 salgını döneminde tamamladık. Depolarımızın çoğunu salgın döneminde açtık. Araçlarımızın ve depolarımızın lisanslarını o süreçte aldık. KFC, Big Chefs, Doğuş grubunun, Divan grubunun, Akdeniz ve Ege’de birçok kurumsal otelin Türkiye genelindeki toplayıcısıyız. Sektörde lisanslı 20 bitkisel atık yağ toplama firması var. Türkiye genelinde toplama faaliyeti yürüten 4 firmayız. Türkiye’de aylık yaklaşık 3 bin 500 ton bitkisel atık yağ toplanıyor, bunun 1.600 tonunu biz topluyoruz. Sektör lideriyiz. Mart 2023’te Ankara Çubuk’ta ATY tesisi yatırımına başladık.”

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI