Japonya ve gömme alanı sıkıntısı olan İsviçre vb Avrupa ülkelerinde yakma yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemle atık miktarı 1/15-1/20 oranında azaltıldığından bu gibi ülkelerin başvurduğu bir yöntem olmaktadır. Bu yöntemle, yanmayan bileşenleri ayrılmış olan çöpler, özel fırınlarda yapılarak zararsız hale getirilebilir. Ancak maliyeti yüksek, idamesi zor bir sistemdir. Yakma çok pahalı ve özellikle hava kirliliği açısından çok tehlikeli bir işlemdir. Çöplerin yakılması sırasında ortaya çıkan ısı enerjisinden yararlanılabilir, ayrıştırılan ürünler kullanılabilir. Bu yitirilen enerjinin bir bölümünün geri dönmesini sağlar. Eğer baca filtreleri düzenli olarak değiştirilmeyecek olursa çok tehlikeli hava kirliliği sorunlarına yol açabilir. Yakma işlemi kömürleşmeye olanak vermeyecek yükseklikteki sıcaklık derecelerinde yapılmayacak olursa kömürleşen bileşenler kemirici üremesini artırır.

Atık yakma fırınları iki tiptir: Sabit hacimli doldurmalı fırınlar ve akışkan yataklı fırınlar. Bazı atık yakma fırınları her seferinde doldurulur ve yakma işlemi tamamlanıp artıklar alındıktan sonra yeniden doldurulur. Bazı fırın türleri ise sürekli atık akışıyla yakma işlemi kesintisiz sürdürülür.

Sabit hacimli fırınlarda atık dökme demir ızgaralar üzerine yerleştirilir ve sürekli taze hava sağlanarak yanma işlemi desteklenir. Sabit hacimli fırınların her seferinde yeniden doldurulması gerektiğinden sürekli yakma mümkün olmaz. Büyük miktarda atıkların yakılmasına elverişli olmadığından sürekli beslemeli fırınlar geliştirilmiştir.

Bu tip yakma fırınlarında atık fırının günlük yakma kapasitesinin 2-3 katı çukurlara doldurulur. Büyük vinç kovalarıyla buradan alınan atıklar fırın yakma bölümünün deliğinden boşaltılır. Gelen atıklar havanın girip çıkmasını engelleyecek biçimde deliği sürekli kapalı tutar. Atıklar kendi ağırlıkları ile yavaşça fırının içine akmakta yandıkça arkasından yenileri gelmektedir. Atığın kayma zemini 30 derece kadardır. Atığın fırına girişinden çıkışına kadar yanma süresi 1-2 saat kadardır. Dipteki kül ve artıklar dipten alınır. Yanma gazları soğutucu kanala ya da su püskürtme bölgesine yayılır. Tozlar ve parçacıklar elektrostatik tutucularla ayrılarak siyah duman engellenir. Yüksek teknolojili fırınlarda gazlar tehlikeli gaz ayırıcılardan da geçer. Burada başta hidrojen klorür olmak üzere alındıktan sonra geri kalan gazlar bacadan dışarı verilir. Yanma bölmesinin çıkış bölümündeki sıcaklık 900 derece olmasını sağlayacak biçimde fırın sıcaklığı sabitlenir.