İngilizcede tuvaletlerden gelen atıklara 'lağım atığı' ; banyo, mutfak vb. den gelen atıksulara 'kirlisu', endüstriyel ve ticari atıklara ise 'ticari atık' denmektedir.

Bazı kentlerde yüzeysel yağış akıntıları da kanalizasyona akar. Eğer lağım sularına yağış sularının da almasına olanak veriliyorsa bu sistemlere 'birleşik sistem' denmektedir. Yağış sularının önemli boyutta mevsimsel değişim göstermesi, arıtım sisteminin yükünde önemli oynamalara yol açması nedeniyle yağış sularını ve kanalizasyon atıklarını ayrı sistemlerle toplama eğilimi ağırlık kazanmıştır. Ancak gelişmekte olan ülkelerde yüksek maliyet nedeniyle ayrı toplama sistemlerinin yaygınlaşması zaman alacaktır. Ancak yağış sularının da akıntılarıyla toprak parçacıkları, ağır metaller, organik bileşikler, hayvan atıkları, petrol ve yağ gibi kirleticileri alabilmesi nedeniyle bunları da arıtmadan yüzeysel akarsulara ve su kütlelerine vermek her zaman söz konusu değildir. Kirlilik yükleri arasındaki farklılık nedeniyle arıtım teknolojileri açısından farklılıkları vardır.

Günümüzde evsel atıksuları 'bozsu' ve 'siyahsu' olmak iki ayrı grup olarak ele alma eğilimi yaygınlaşmaya başlamıştır. Bozsular bitki sulanmasında ve tuvalet sifonlarında kullanılmak üzere arıtımına izin verilen sulardır.

Hayvan, insan ve gıda atıklarını içeren suya siyahsu denmektedir. Sıvı ya da katı insan atıklarını ve taşıyıcı suyu kapsar. Sadece tuvaletle ilgili atıklar olarak ta tanımlanır. Dilimizde humik asittenzengin, pH sı genellikle 3, 5-4, 8 çok yumuşak sular için 'karasu' terimi kullanıldığından karışmaması için siyahsu olarak kullanılması daha uygundur. Güney Afrika gibi bazı ülkelerde de söz konusu sular için 'karasu' karşılığı kullanılır. Dilimizde yerleşim yerine göre yüksek yamaçlarda akan ve suyu temizlik, sulama amaçlı kullanılan küçük akarsuların suyuna 'aksu' denmektedir. Bu nedenle 'karasu' ve 'aksu' sözcüklerinin halkın kullandığı anlamda kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Bozsu ise tuvalet atıkları dışındaki tüm evsel suları kapsayan bir terim olarak kullanılmaktadır. Bulaşık suları, çamaşır yıkama suyu, banyo ve duş sularını, kısacası tuvalet dışındaki tüm evsel suları kapsar. Evsel atıksuların yüzde 50-80 i bozsudur. Kentlerimizde evsel bütün atıklar doğrudan kanalizasyona verildiğinden lağım akıntısının 'siyahsu' olarak kabul edilmesi gerekir.