Yapıtlarında doğanın yaşam kaynağı olduğunu anlatan Ressam Ozan Akoral, “Doğadan Yansımalar” sergisinde ışığın ve rengin hislere yansımasıyla birlikte bir uyuma dönüşmesini ve bu uyumun kendinde yansıttıklarını izleyiciyle paylaşma arzusunu taşıyor. Biz de Ressam Ozan Akoral ile resimle olan hikâyesini ve son sergisini konuştuk.

• Ressam Ozan Akoral kimdir? Bize kendinizi anlatır mısınız?

1957 Ankara doğumluyum. İlk orta lise öğrenimimi Ankara'da tamamladım. 1978 yılında Gazi Yüksek Öğretmen Okulundan 1982 yılında mezun olarak çeşitli okullarda görev yaptım. Son olarak Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nde Grafik Şubesinde Grafik Tasarımcı olarak çalıştıktan sonra buradan emekli oldum. Resim çalışmalarımı kendi atölyemde sürdürüyorum.

• Nasıl bir ailede büyüdünüz?

Annem babam resim öğretmeni idi. Bundan dolayı çok küçük yaşlardan itibaren resim sanatına ilgim oldu.

“DEVLET GÜZEL SANATLAR GALERİSİ BENİM İÇİN OKUL GİBİYDİ”

• Babanızın sanatla ilgili olması resim üzerine eğitim alma ve kariyerinizi sanat üzerine şekillendirme kararınızı nasıl etkiledi? Güzel sanatlar eğitimi alma kararını verirken endişeleriniz var mıydı?   

Babamın ve annemin resim öğretmeni olması nedeniyle hep resim sanatıyla iç içe oldum. Onların çevresinde daha çok dönemin tanınmış sanatçıları olduğu için değişik anlayışlarda çalışan ressamları tanıma fırsatım oldu.

Döneminde en önemli galerilerinden Zafer Çarsındaki Devlet Güzel Sanatlar Galerisindeki tüm sergileri ilgiyle takip ederdim. O dönemde özel galeriler çok fazla olmadığı için burası benim için bir okul gibiydi. O dönemde galeri müdürü Ressam Osman Oral'ın düzenlediği desen kurslarına katıldım. Burada Usta Ressam Eşref Üren gibi sanatçılarla tanışma fırsatım oldu. Böylece güzel sanatlar eğitimi alma konusunda tam kararımı almış oldum.

“DOĞAYI MEVSİMLERE GÖRE YORUMLADIM”

• İsmail Altınok Sanat Merkezi’nde açmış olduğunuz “Doğadan Yansımalar”  serginizden bahsedebilir misiniz?

Bu sergimde son dönemlerde yaptığım yurt gezilerinde gözlemlediğim doğa görünümlerini mevsimlere göre yorumlayarak izlenimlerimi aktardım.

• Resimlerinizde işlediğiniz konular nelerdir?

Konularımda her zaman ana tema olarak doğanın en saf halini yansıtabilmeye çalışıyorum. Beni etkileyen her hangi bir görünümü derhal tuvale aktarmaya çalışıyorum ve atölyemde geliştirerek tuvale aktarıyorum. Eğer bir konuda istediğim sonuca ulaşamazsam tekrar aynı yerlere gözlem için gidiyorum.

“DOĞADAN ALDIKLARIMI RESME AKTARIYORUM”

• Bir işin üretim süreci nasıl başlar? Nelerden ilham alırsınız? İşlerinizin üretim sürecini anlatır mısınız? 

Bütün sanat dallarında olduğu gibi önce sanatçının işlediği konuyu sevmesi benimsemesi ve kendinden neler kalabileceğini iyi hesap edebileceğini bilmesi gerekir diye düşünüyorum. Bende konularımda bu anlayışla doğadan aldıklarımı resme aktarmaya çalışıyorum.

• Günümüzden beğendiğiniz sanatçılar kimlerdir?

Soyut veya figüratif ayırt etmeksizin tüm usta ressamların eserlerini takip ediyorum. Genç kuşak ressamların da yeni akımlarla çok iyi eserler ortaya koyduklarına inanıyorum. Son dönemlerde Ankara'da artan sanat galerileri sanat ortamına çok olumlu yansıyor.

• İlerleyen dönemlerdeki projeleriniz neler? Planlarınızdan ve hedeflerinizden biraz bahseder misiniz?

“Çikolatalardaki hileler sağlık açısından risk oluşturuyor” “Çikolatalardaki hileler sağlık açısından risk oluşturuyor”

İlerleyen dönemlerde “Sanat bir yaşam biçimidir” düşüncesiyle çalışmalarımı sürdürmek istiyorum.

Kaynak: Makbule AKGÜL