DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) verilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında Tarım ÜFE’nin artmaya devam ettiğini belirten Karal, “Üretici desteklenmezse, çiftçinin üretim yapması teşvik edilmezse, ithalatla günü geçiştirmeye çalışılırsa çiftçinin enflasyonu elbette artar, gıda fiyatları her geçen gün yükselir. Bu kafayla gıda enflasyonunda dünya şampiyonluğunu da kimseye bırakmayız” dedi. Çiftçilerin, her geçen gün artan maliyetlerle başa çıkamadığı için üretim yapmayı bırakmak zorunda kaldığını kaydeden Karal, şunları söyledi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile görüşecek Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile görüşecek

“Çiftçilerimizin en önemli girdi maliyetleri mazot, gübre ve işçilik. Mazot son bir yılda yüzde yüzden fazla arttı, gübre fiyatları aldı başını gitti, işçilik enflasyonla doğru orantılı arttı. Tarımsal girdiler artınca dolayısıyla çiftçinin maliyeti de enflasyonu da arttı. Bunun sonucu olarak da kimi çiftçi üretim yapmayı bıraktı. Hükümet ise çiftçi kan ağlarken üreticiyi desteklemek yerine ithalata sarıldı.”

‘GIDA ENFLASYONUNDA BİRİNCİ SIRADA’

Türkiye’nin Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) verilerine göre, gıda enflasyonunda birinci sırada olduğunu ifade eden Karal, “Türkiye, uygulanan yanlış tarım politikaları dolayısıyla gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında dünya şampiyonu oldu” dedi. Tarımsal üretimin yanı sıra hayvancılığın da desteklenmesi gerektiğini ifade eden Karal, “Çiftçimizin maliyetini düşürmeden ülkemizde gıda enflasyonunun düşmesine imkan olmadığını daha önce defalarca söyledik. Maliyetler aşağı çekilmeli ki üretim artsın, enflasyon düşsün, dedik. Aksi halde ne yazık ki hem üreticilerimiz mağdur oluyor hem de vatandaşlarımız enflasyon altında ezilmek zorunda kalıyor” dedi.

Muhabir: Merve US ACIOĞLU