CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Et ve Süt Kurumu'nun Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği" hükümlerine aykırı davranarak halkın sağlığıyla oynadığını iddia ederek savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Adem, şunları kaydetti:

“Tarım Bakanlığı'nın ette hijyen yönetmeliğine göre soğutulmuş etten elde edilecek kıymaların, kesim tarihinden itibaren 6 gün içinde hazırlanması gerekirken, Et ve Süt Kurumu'nun ithal ettiği etlerle ilgili olarak bazı firmalara 8 gün şartı koyduğu ve sözleşmeleri buna göre yaptığı ortaya çıkmıştı. ESK yetkilileri, yasal düzenlemeyi görmezden gelerek, halkın sağlığını hiçe saymışlardır.”

Bahçeli'den Eurovision eleştirisi: Batsın böyle çağdaşlık Bahçeli'den Eurovision eleştirisi: Batsın böyle çağdaşlık

SORUMLULARDAN HESAP SORULMALI

Söz konusu iddiaların derhal araştırılması ve sorumlulardan hesap sorulması gerektiğini ifade eden Adem, ESK Genel Müdürü ve ilgili diğer yetkililerin ithalat ihalelerini alan firmalarının yöneticileri hakkında “görevi kötüye kullanma”, “rüşvet ve ihaleye fesat karıştırma” ve “rüşvet” suçlamalarıyla soruşturma yürütülmesine ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

Ayrıca söz konusu ithalat sürecinde görev alan Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri hakkında da "ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma" suçundan soruşturma izni verilmesi gerektiğini belirten Adem, bakanlığın, ithalata müdahale etmediğini ve gerekli denetimi yapmadığını savundu.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ İLKESİNDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Adem, şunları söyledi:

“Halkın sağlığı ve gıda güvenliği bu denli önemli bir konuda hiçbir şekilde göz yumulmamalı, gereken tüm adli/idari işlemler bir an evvel başlatılmalıdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, hukukun üstünlüğü ilkesinden asla taviz vermeyeceğiz. Halkımızın can ve mal güvenliğini hiçe sayan, görevlerini kötüye kullanarak yolsuzluğa bulaşan hiç kimseye müsamaha gösterilmeyecektir.”

Muhabir: Merve Us Acıoğlu