Goncourt ödüllü Fransız yazar Mathias Énard, 17 Nisan tarihinde Türkiye’nin Goncourt Seçimi’ni belirlemek üzere Ankara, Istanbul ve Izmir’den gelen jüriye başkanlık ederek Türkiye’nin Goncourt Seçimi’ni basına ilan edecek. Aynı günün akşamı saat 19.30’da Institut français Ankara’da düzenlenecek edebiyat söyleşisine Boussole - Pusula romanını Türkçe’ye kazandırarak Institut français 2021 Çeviri Ödülü’nü kazanan Ebru Erbaş ile birlikte katılacak olan Énard,18 Nisan tarihinde Hacettepe Üniversitesi’nde bir konferans verecek.

Pusula adlı romanıyla 2015 yılında Goncourt Ödülü’ne layık görülen yazar, ilki 19 Nisan tarihinde İstanbul’da Galatasaray Üniversitesi’nde, ikincisi yazar ve çevirmen Yiğit Bener eşliğinde 20 Nisan tarihinde Minoa Kitapçısı’nda olmak üzere iki ayrı söyleşiye katılacak.

Simge Polatlı'yı çoşturmaya geliyor Simge Polatlı'yı çoşturmaya geliyor

Türkiye’nin Goncourt Seçimi

Institut français Türkiye’nin girişimi ile Goncourt Akademisi tarafından resmî olarak Türkiye’nin Goncourt Seçimi’ni düzenlemeye davet edilen Türkiye bu şekilde, Uluslararası Goncourt Seçimi düzenleyen 37. ülke oldu.  
Goncourt Ödülü’nün uluslararası ayağını oluşturan ülkelerin Goncourt seçimleri için, o ülkede bulunan Institut français bünyesinde ve üniversitelerin Fransız Dili ve Edebiyatı, Mütercim tercümanlık ya da Fransızca öğretmenliği bölümlerinde jüriler oluşturularak her yıl Akademi Goncourt tarafından açıklanan kısa listede bulunan eserler okunuyor ve oylanıyor. Bu şekilde her ülke kendi Goncourt Ödülü’nü veriyor ve ödülü kazanan roman o ülkenin diline çeviriliyor. Türkiye’nin Goncourt Seçimi, Fransızca edebiyatın tanıtımı ve Institut français Türkiye’nin kitap politikası açısından önemli bir etkinlik haline gelecektir.

Program :
17 Nisan 14.30 Dafne Restoran, Ankara – Türkiye’nin Goncourt Seçimi basın duyurusu
17 Nisan 19.30 Institut français Ankara – Edebiyat söyleşisi ve imza seansı : Mathias Énard ve Ebru Erbaş (Türkçe simültane çeviri ile)
18 Nisan 10.00 Hacettepe Üniversitesi Prof Dr Tuğrul İnal Salonu – Edebiyat söyleşisi (Fransızca)
19 Nisan 10.00 Galatasaray Üniversitesi Aydın Doğan Oditoryumu – Fransızca
20 Nisan 16.30 Minoa Pera Kitapçısı – Edebiyat söyleşisi (Türkçe ardıl çeviri ile) : Mathias Énard ve Yiğit Bener

Kaynak: Haber Merkezi