Bazen çökme meydana gelebilir. Bunun nedeni zamana bağlı sıkışma ve bakterisel süreçlere bağlı bozunmalardır. Gömülen çöplerde anaerobik koşullarda metan, karbondioksit, amonyak ve hidrojen sülfür oluşur. Metan bütün yönlerde yayılım gösterir. Ancak genellikle üstteki toprak tabakalarından havaya karışır. Hidrojen sülfürün yer altı su kaynaklarına ulaşması daha kolaydır. Sulara kötü bir tat ve koku verir. Sandviç tipi bir gömme alanını tam olarak kararlı duruma gelmesi 10-20 yıl alabilir.

Çöplerin gömülerek giderimiyle ilgili zorunluluklar şunlardır:

1. Örtü toprağı kolayca sıkışmalı ve kuruduğunda büzülüp, çatlamamalıdır. Çatlaklar sinekleri çeker ve yağmur sularının dolmasına, şıra artımına neden olur, kokulu gazların rastgele sızmasına yol açar. Sızan oksijen nedeniyle yanmayı kolaylaştırır.

2. Örtü toprağı iyi yayılmalı, iyi sıkıştırılmalı ve her gün ayrı bölmeler halinde dökülen çöpü örtmelidir.

3. Yeraltı sularına sızıntı olmayacak derinlikte olmalıdır.

4. Köpekler başta olmak üzere çöpçü hayvanların girmesini, rüzgar dağıtmasını, çöplük alanından malzeme toplayanların girmesini engelleyecek çitleme yapılmalıdır.

5. Yangın önleme ve söndürme planı ve alt yapısı bulunmalıdır. Anaerobik bozunma sıcaklığın 90 santigrat dereceye kadar çıkmasına neden olabilir. Eğer örtü zayıf ve çatlaksa tutuşma ve patlamalara yol açar. Acil yangın söndürme alt yapısı zorunludur.

6. Erişim yolları çamurlanmayacak nitelikte olmalıdır. Çevresi ağaç ve çalılarla sarılmalı beldedekilerin görüntü ve gürültüden etkilenmemeleri sağlanmalıdır.

7. Sürekli bakımı sağlanmalıdır. Çok büyük miktardaki çöpler en geç haftada bir örtülmelidir. Tamamlanan son örtü katmanının erozyonunu ve istenmeyen bitkilerin önlenmesini sağlayacak biçimde tohumlanmalıdır.

8. Çöplük çalışanları iyi eğitilmeli ve denetlenmeli, koruyucu araç gereç ve donanımları bulunmalıdır. Düzenli sağlık kontrolleri yapılmalıdır.

Gelişmiş ülkelerde özellikle sanayi atıklarının yok edilmesine yönelik sıkı kurallar, bir takım yasal olmayan yollarla çöplerin, ülke dışına çıkartılması çabaları doğurabilmektedir. Her ülke sanayisinde bir oranda hurda malzeme kullanır. Ancak hurda malzeme adı altında gelişmekte olan ülkelere ve çöplerin ihracı yok etme maliyetinin çok altında bir maliyetle yükümlülükten kurtulmayı sağlayabilmektedir. Ulusal ve uluslararası yasalar ve düzenlemeler bunu en­gellemeye yönelik esaslar getirmekle birlikte hurda ithalatına bu açıdan sıkı denetim geti­rilmemesi halinde giderilmesi güç sorunlar ortaya çıkabilir.