Ticaret Bakanlığı ve TOBB'un himayelerinde E-Ticaret Sürekli Eğitim Merkezi ile E-Ticaret Merkezi A.Ş. tarafından TOBB İkiz Kuleler'de 'Türkiye Teknoloji Buluşmaları' etkinliği gerçekleştirildi. Ticarette yeni bir devrimin yaşandığını belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, firmaları dijital dünyaya hazırladıklarını söyledi. Yavuz, 'Bu konuda dünyanın önde gelen şirketlerinden Vodafone ile birlikte çalışıyoruz. Sadece firmadan tüketiciye değil, firmadan firmaya yapılan e-ticareti de geliştirmek istiyoruz.' diye konuştu. 200 yıl önce Sanayi Devrimi'nin kaçırılıdığını ifade eden Yavuz, 'Bunun sıkıntısını hala yaşıyoruz. Sanayi Devrimi'ni kaçırdık ama şimdi önümüzde yeni bir devrim var. Bunun adı Elektronik Ticaret Devrimi. İnsanlar eskiden ticaret yolu üzerindeyse zengin oluyordu. İpek Yolu, Baharat Yolu bunun en güzel örnekleriydi. Bu ticaret yolları üzerindeki ülkeler, insanlar zenginleşirdi. Şimdi internet üzerinde 'siber otoban' var. Bu devrin ticaret yolu. Her evin, iş yerinin içinden geçiyor. Avustralya'nın en ücra köşesine bir tuşla mal satabiliyorsun. 20 trilyon dolarlık pazar, 7 milyar insan ekranın ucunda. Tüm dünya senin pazarın ama aynı zamanda senin rakibin.' ifadelerinde bulundu.

Dünyada e-ticaretin toplam perakendeden aldığı payın yüzde 9-10 civarında olduğuna dikkati çeken Yavuz, Türkiye'de toplam perakende ticaretin sadece yüzde 3'ünün elektronik mecradan yapıldığını belirterek, 'e-ticaretin geleceği için Türkiye'nin müthiş bir potansiyeli var. Amazon'un Türkiye mağazasını açması bunun en büyük kanıtıdır.' dedi. Dünyada en büyük parekende mağazasının 'Alibaba.com' olduğunu, hiç mağazası bulunmadığı halde dünyanın en büyük perakende mağazası olduğunu kaydeden Yavuz, şunları söyledi: 'Geçen yıl 11 Kasım'da Alibaba üzerinden 38 milyar dolarlık alışveriş yapıldı. 78 ülkede, 22 bin markanın, 220 bin ürünü satıldı. Türkiye'nin en büyük şirketinin yıllık cirosunu bilen var mı? En büyük şirketimiz TÜPRAŞ'ın yıllık cirosu 20 milyar dolar civarında. Tüm bunlar tesadüf değil. Dünyaya baktığımızda, hızla büyüyen şirketlerin tamamının e-ticaret yolunu seçtiğini görüyoruz. Teknolojiyi en iyi şekilde kullanmanın sonucu bu. Petrol ve doğal gaz, devletleri ve elitleri zengin eder. Halkın zenginleşmesinin yoluysa ticaretten geçer.' Türkiye'nin e-ticarette ilk 25 ülke arasında olmadığına dikkati çeken Yavuz, 'TOBB olarak bu tabloyu değiştirmek istiyoruz. Firmalarımızı dijital dünyaya hazırlıyoruz. Bu konuda dünyanın önde gelen şirketlerinden Vodafone ile birlikte çalışıyoruz. Sadece firmadan tüketiciye değil, firmadan firmaya yapılan e-ticareti de geliştirmek istiyoruz.' değerlendirmelerinde bulundu. Yavuz, TOBB'un tüm sektörü temsil eden sektör meclisiyle firmalara rehberlik ettiğini dile getirerek, sahadan gelen bilgiyi, politika tasarım süreçlerine en etkin şekilde yansıtmaya çalıştıklarını vurguladı.

'ÜLKEYİ ŞEHİR ŞEHİR GEZDİK'

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Colman Deegan da İdlib'de rejim unsurlarının hava saldırısı sonucu şehit veren Türk Ordusu'na başsağlığı, yaralılara şifa dileyerek başladığı konuşmasında, şirketin paydaşlarıyla birlikte daha iyi bir gelecek inşa edebilmek için çalıştığını belirtti. Türkiye Teknoloji Buluşmaları etkinliği kapsamında ülkeyi şehir şehir gezdiklerini vurgulayan Deegan, sözlerini şöylü sürdürdü: '3 yıl önce TOBB ile dijital dönüşüm hareketini başlattık. 'Türkiye Teknoloji Buluşmaları'na sponsor olduk ve çok güzel bir iş birliğine imza attık.TOBB ile birlikte Türkiye'yi şehir şehir geziyoruz. Dijitalleşme yolculuklarında KOBİ'lere rehberlik ediyoruz. Biliyoruz ki KOBİ'ler büyürse Türkiye büyür. Yaptığımız çalışmalarla Türkiye'nin dijital skorunu yükselttik. Elbette durmak yok, teknoloji gücümüzle işletmelerin yanında olmaya devam edeceğiz.' TOBB E-Ticaret Sektör Meclisi Başkan Yardımcısı Merter Özdemir de sözlerine şehitlerimizi anarak başladı. Özdemir, 'Gündemimiz çok yoğun ve acı dolu. Ancak çıkış yolumuz üretmekten geçiyor. Biz teknolojik üretime değer katmak için bu buluşmayı ertelemedik. Burada teknolojiyi ve üretimi konuşuyoruz.' dedi.

KOBİ'LER BAŞARI ÖYKÜLERİNİ PAYLAŞTI

Açılış konuşmalarının ardından Vodafone Türkiye KOBİ Direktörü Yusuf Aysal moderatörlüğünde, 'Başarılı KOBİ Örnekleri' başlıklı panel yapıldı. Panelde Mioreck Direktörü Pınar Konay ile Özteknik Rekor Yönetim Kurulu Başkanı Merve Ünler kendi sektörlerinden örnekler vererek dijitalleşmenin yarattığı fırsatlar hakkında deneyimlerini anlattı. 'Fintech'ler KOBİ'lerde Dijital Dönüşümün Neresinde?' konulu ikinci panele ise Akbank KOBİ Ürün Müdürü Gökalp Yanıkçı, Paraşüt Pazarlama Direktörü Bora Şahan ve Kolay İK Finans Yöneticisi Doğan Dinçer katıldı. Ardından TOBB E-Ticaret Sektör Meclisi Başkan Yardımcısı Merter Özdemir moderatörlüğünde 'Küresel Ticaret ve Geleceğin Ekonomisi' paneli gerçekleştirildi. Panelde Fütürist ve Deneyim Tasarımcısı Cem Kınay, EPTTAVM CEO'su Hakan Çevikoğlu ve Ahi Hukuk'tan Avukat Gökhan Ahi katılımcılarla öngörülerini paylaştı. Etkinlikte, Vodafone Türkiye tarafından anlık ve etkileşimli olarak Antalyalı KOBİ'lerin dijital skor ölçümleri de yapılırken Trendyol Pazaryeri Kategori Yöneticisi Gökhan Güney 'E-Ticarette Pazaryeri' başlıklı sunumu gerçekleştirdi. Ideasoft Satış Direktörü Zekeriya Ateş, Tek Kılavuz CEO'su Mehmet Volkan Çakmak, sahibinden.com Online Pazarlama Müdürü Ali Deniz Ergün, Oplog İş Geliştirme Uzmanı Gizem Aygün, Nebim Ankara Bölge Genel Koordinatörü Serkan Yalçın ve İpara Satış Yöneticisi Cihan Güzer sunumlarıyla etkinlikte yer aldı.

Editör: Haber Merkezi