Huawei öncülüğünde düzenlenen 'Geleceğin Tohumları' programının kapanış töreni yapıldı. Çin kültürünün öğrenilmesi amacıyla düzenlenen programın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda yapılan kapanış törenine BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Danışmanı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Huwei Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Jeffery Zhong, Çin Ankara Büyükelçisi 'Kültür Müsteşarı Shi Ruillin ve öğrenciler katıldı.

'KÜTÜPHANE KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAMIZ LAZIM'

Programın kültür alışverişi açısından önemine dikkat çeken BTK Başkanı Karagözoğlu, 'İnternetle alakalı iki kelime etmek istiyorum. Evet internet çok büyük derya interneti kullanırken ve kendimizi teknolojik anlamda geliştirirken yaşanmışlık tecrübelerimizle şunu görüyoruz eğer doğru soruyu sorabilirsek doğru kaynağı doğru yere, internet bizi ulaştırabiliyor. Diğer bir konuda eğer bilimsel bir çalışma yapacaksak internet bu anlamda tek veri kaynağımız olmamalı. İlmi araştırmalar konuyla alakalı yazılmış kitaplar ve kütüphane kültürünü yaşatmamız lazım. Bu uzun saatler çalışmanın bana kazandırmış olduğu bir deneyimdir. Hayatta bir motivasyon cümleniz olmalı. Kendi adıma uzun çalışmalar esnasında kazandığım bir cümleyi sizlerle paylaşmak isterim. Eğer bir konuyu çözmek için bir iradeniz varsa mutlaka bir çözüm bulunacaktır' dedi. Programın gençlerin farklı bir kültürü tanıması ve bunu o kültürün değerleriyle iç içe yaşayarak yerinde görüp tecrübe etmesinin oldukça önemli olduğunun altını çizen Karagözoğlu, 'Huawei'nin 2017 yılsonu itibariyle 96 ülkede sosyal sorumluluk projesi olarak uyguladığı ve faaliyet gösterdiği ülkelerin bilişim sektöründe çalışacak mühendis adaylarına ulaşmayı hedeflediği bu proje ile bulunduğu ülkenin yerel bilişim ve iletişim endüstrisinin de gelişmesine katkı sağlıyor. Proje kapsamında Türkiye'nin önde gelen 7 üniversitesinden seçilen 10 öğrenci 11-23 Eylül tarihlerinde kültürel geziler ve turlara katılarak Çin'i daha yakından tanıdı ve gençlerimiz kısa süreli bu program kapsamında Çince öğrenmek için de eğitimler aldı. Şüphesiz ki bir kültürü öğrenmenin en iyi yolu önce o kültürün dilini öğrenmekle mümkün. Sosyal mühendisler olarak adlandırdığımız gençlerimiz belki de hayatları boyunca unutmayacakları bir deneyim yaşadılar' ifadesini kullandı.

KARAGÖZOĞLU, GENÇLERE TAVSİYE VERDİ

Gençlere tavsiyelerde bulunan Karagözoğlu, 'Sizler eğitim ve iş hayatınızın İlerleyen zamanlarında çok daha farklı tecrübeler kazanacaksınız ve pek çok farklı kültürü öğreneceksiniz. Bunun en iyi yollarından biri de bu katıldığınız eğitim. Çünkü biraz önce de belirttiğim gibi bir kültür ancak onunla iç içe yaşayarak öğrenilir. Bu programla farklı bir kültürün tanınması, anlaşılması, birbirlerinin dil zenginliklerinin, kültür zenginliklerinin görülmesi ve dünya barışına bu anlamda katkı sunacak bir kanalın açılması sağlandı. Üstelik küresel operasyonların işleyişini yerinde görme şansı elde ettiniz. Ayrıca bu programın dijital uçurumun azaltılması noktasında da önemli katkılarının olduğunu düşünüyorum. Yani sadece kültürel bir alışveriş değil geleceğe yönelik bilişim teknolojileri alanında da bilgiler verildi ve bu konuda kariyerinin başında olan siz gençlerimizin kafasında yeni planlar, fikirler oluşmasına katkı sağlandı diye düşünüyorum. Biliyorsunuz ki bizler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak teknolojik gelişmelerde sayılı ülkeler arasında yer alabilmek için önemli çalışmalar yürütüyoruz. Şüphesiz böyle programlar da bu çalışmaların vazgeçilmez bir parçası' sözleriyle konuşmasını noktaladı. Programın sonunda projeyi başarıyla tamamlayan öğrencilere hediyeleri takdim edildi.

Editör: Haber Merkezi