Dünya Kadınlar Günü kapsamında 2019 yılında düzenlenen etkinlikle dijital dünya kadınlarının etkileşimli bir ortamda buluşmaları sağlanırken, dijital dünya farkındalığının oluşturulması ve geliştirilmesi hedeflendi. Bu yıl ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde düzenlenen etkinliğin teması, 'Dijital Dünya Kadınları Üretimde, Yönetimde ve Sahada' olarak belirlendi. Ankara'da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda düzenlenen programa, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe ve çok sayıda konuk katıldı.

'ULUSAL HEDEF 2023'TE YÜZDE 38.5'

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe, şunları söyledi: 'Küresel düzeyde kadın çalışanların oranı yüzde 40. Teknoloji özelinde ise bu oran yüzde 25'lerde. Genel olarak orta ve üst düzey kadın yöneticilerin oranı yüzde 20, teknolojide çalışan kadın liderlerin oranı ise sadece yüzde 11. Orta ve küçük ölçekli işletmelerde bu oran yüzde 8'e kadar düşüyor. Dünya rakamları genelde böyle ama kuzey Avrupa ülkeleri özellikle İzlanda, Norveç, İsveç ve Finlandiya için bu yüzdeler çok yüksek ve yüksek oranda eşitlik sağlanmış görünüyor. Ülkemizdeki duruma bakacak olursak, 1980'lerde yüzde 37'ye kadar ulaşan bilgisayar mühendisliği tercih eden kadın oranı şimdilerde yüzde 18'e kadar düşmüş. Kadınların dünya çapında bilişim alanından uzaklaşmasının en önemli gerekçeleri ise kendilerini yönlendirecek mentör, rol model bulamamaları, liderlikte cinsiyet bariyerleri ve ücret eşitsizliği olarak sıralanıyor. Türkiye'nin kadın iş gücü sayısı son zamanlardaki artışla 4 milyonu aşmıştır. Bu sıçrama sevindiricidir. Ülkemizde kadının işgücüne katılımı yüzde 34.6 seviyesinde. Mühendislik eğitimi görenler ise bu istihdam oranının içinde sadece yüzde 28.3 civarında. Ulusal hedefimiz 2023'te bu rakamı yüzde 38.5 seviyesine çıkarmak olarak belirlenmiş.

'KADIN MÜHENDİS SAYISI 200 BİNİ AŞTI'

2019 Dünya Ekonomik Forumu raporlarına göre kadının ekonomiye katılımı açısından 149 ülkeden oluşan sıralamada Türkiye 131'inci sırada geliyor. İşgücüne katılımda ise 133'üncü sıradayız. Mühendis odalarına üye olmayanlarla beraber Türkiye'de kadın mühendis sayısının 200 bini aştığı belirtiliyor. TMMOB'ye bağlı mühendis odalarının üye istatistiklerine göre kadınlarda en çok inşaat ve ziraat mühendisi var. İleri teknoloji içerikli alanlarda ise 25-30 bin kişi var. İleri teknoloji alanında çalışan kadınların da yalnızca yüzde 15 kadarı üst düzey yönetici olma şansını yakalıyor. Özel sektör, kamu ve yükseköğretim kurumlarının ARGE birimlerinde istihdam edilen kadınların sayısı ise son 5 yılda yüzde 55,9 artarak geçen yılsonu itibarıyla 54 bin 308'e çıktı. Bu sayı 2014'te 34 bin 826 seviyesindeydi. Bu alanda istihdam edilen kadınların sayısı, geçen yıl toplam ARGE personeli sayısının yüzde 31,6'sını oluşturdu.

'HER 100 GİRİŞİMCİDEN YALNIZCA 8'İ KADIN'

Geçen yıl ARGE birimlerinde çalışan kadınların; yaklaşık yüzde 49'u (26 bin 674 kişi) özel şirketlerde istihdam edilirken, yüzde 45'i (24 bin 430 kişi) yükseköğretim kurumlarında, yüzde 5,9'u (3 bin 204 kişi) da kamuda görev aldı. Böylece ARGE faaliyetlerinde kadınlar en çok özel sektörde istihdam edildi. Türkiye'de her 100 girişimciden yalnızca 8'i kadın. Oysa kadınların ekonomiye daha nitelikli görevlerle daha fazla katkı sağlaması ülkemizin geleceği için hayati önem taşıyor. 2023 hedeflerinin tutturulabilmesi için kadının yüksek teknolojiye katılımının artması şart. İçinde bulunduğumuz 4'üncü Sanayi dönemi ise bu konuda bir sıçrama yaratmak için çok uygun bir fırsatlar dönemi. Biz de TBD olarak neler yapabileceğimiz üzerinde çalışıyor ve çözümler arıyoruz. Kadının teknoloji dünyasına katılım için önce eğitim ve istihdam engellerini aşması gerekiyor. Kadınlarımızın azmine ve çalışkanlığına inanıyoruz.'

'EKONOMİK KAYIPLAR YÜZDE 30'LARA KADAR DAYANIYOR'

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, bakanlık olarak en büyük hedeflerinden birinin, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında da kadınların istihdam oranlarını artırmak olduğunu söyledi. Sayan, 'Kadınların istihdam edildiği alanlara bakıldığında, eğitim ve sağlık bilimlerindeki oranın yüzde 60'larda, bilişimde ise yüzde 25'lerde olduğunu görüyoruz' dedi. Anadolu tarihinin kadının toplumdaki aktif varlığını ispatlar nitelikte olduğunu, kadınların tarımdan ticarete kadar birçok alanda çalışarak üretime katkıda bulunduklarını anlatan Sayan, 'Bizim en büyük hedeflerimizden biri, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında da kadınlarımızın istihdam oranlarını artırmak' diye konuştu. Dünyada da kadınların iş gücünün yüzde 40'ını oluşturduklarını belirten Sayan, 'Kadın istihdamının yüzde 1 artması, gayrı safi milli hasılayı 80 milyar dolar artırıyor. Kadının istihdam edilmediği ülkelerde ise ekonomik kayıplar yüzde 30'lara kadar dayanıyor' değerlendirmesinde bulundu.

'TEKNOLOJİYE VE YÖNETİME YÖN VERDİLER'

Uluslararası arenada çalışkanlıklarıyla bilime, teknolojiye ve yönetime yön veren Türk kadınlarının başarılarının ülke için gurur kaynağı olduğunu vurgulayan Sayan, şunları kaydetti: 'Einstein ile aynı listede yer alan Prof. Dr. Feryal Özel, teknoloji denince akla gelen Ayşegül İldeniz, yüz naklinin ilk adımlarını atan Doç. Dr. Betül Gözel Ulusal, ABD'nin elektronik çöpünü dönüştüren Nurgül Yavuzer, medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz giyilebilir kalp çipi ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştiren Canan Dağdeviren ve daha pek çok kadının hikayesi, gelecek nesillere örnek teşkil edecek başarı öyküleri olarak karşımıza çıkıyor.' BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise 'Sosyal yaşamın belirleyici ve tanımlayıcı unsuru olan kadınlar, birçok alanda olduğu gibi bilişim sektöründe de başarılı çalışmalara imza atıyor. Sektörde kadın çalışan oranı bugün tahmin edilenin üstünde' dedi. Karagözoğlu, büyük şirketlerini yöneten kadınların, büyüme, dijitalleşme ve kariyer konusundaki yaklaşımlarına bakıldığında, kadın liderlerin, erkeklere oranla dijital çağa ayak uydurmakta son derece başarılı oldukları ifade etti.

'BTK 9 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERDİ'

BTK'nin, bilgi ve iletişim teknolojileri dünyasında da kadının varlığını önemsediğini belirten Karagözoğlu, şöyle konuştu: 'BTK Akademi kurulduğundan bu yana, sertifika programları, online eğitimler, seminerler, konferanslar gibi etkinliklerde yaklaşık 9 bin kişiye eğitim verdi. Robotik kodlama, mobil uygulama geliştirme, drone algoritması, siber güvenlik uzmanlığı ve güvenlik testi uzmanlığı gibi alanlarda eğitim alan kadınların sayısı yadsınamayacak kadar fazla. BTK olarak beklentimiz, teknolojinin gittikçe hakim güç olduğu günümüzde, bilişim eğitimlerine dahil olan kadın sayısının artması. Kurum olarak bu konuda onları desteklemeye her zaman hazırız.'

Editör: Haber Merkezi