Talepler… Talepler…

Ardı arkası kesilmeyen talepler…

Bir anlamda Ankara halkının ve Ankara'yı batı ülkelerinin modern başkentleriyle yarışır düzeye gelmesini amaçlayan sivil toplum örgütlerinin, belediye hizmetleri konusundaki susuzluğunun göstergesi niteliğinde...

Şimdi umutlar yeni Başkan Mansur Yavaş'ta.

Ankara'nın son yirmi yıllık dönemine bakıp, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılanları ve yapılamayanları yan yana koyduğunuzda, geçer not alacak bir karne çıkmıyor ortaya.

Dinozorlar, fıskiyeler, Ankapark diye diye geçmiş yıllar.

Başkent, yerinde sayıp durmuş.

Bakalım, Yavaş nasıl bir performans sergileyecek.

Seçim öncesi vaatler ortada…

Bir de istekler paketi var…

Öyle ki, sonu gelecek gibi değil.

Bunun için TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi tarafından hazırlanan 2019 yılı Ankara Yerel Yönetimler Raporu'na bir göz atmak yeterli.

Özeti bile beklentinin büyüklüğünü gösteriyor.

İşte, isteklerden bir demet:

-Parçacıl ve gerçeklikten uzak plan kararları neticesinde yayılan kentsel büyüme durdurulmalıdır

- İnşaat odaklı ekonomik büyümeye canlılık katma uğruna Ankara'nın kültürel ve doğal varlıklarına zarar vermiş olan; Ulus, Kızılay, AOÇ ve Vadiler üzerinde konumlanan faaliyetler başta olmak üzere tüm hatalı uygulamaların tespitinin yapılması ve bu tespitlerin kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir.

- - Yerel seçimler 'mega', 'çılgın', 'prestij' isimleri kullanılarak halkı aldatmayı hedefleyen bir projelendirme dönemi değildir. Hiçbir ihtiyaç temeli bulunmayan, kente ve ekonomiye getireceği büyük zararları analiz edilmemiş projelerden vazgeçilmesini, AOÇ üzerinde konumlanan Ankapark ile İmrahor Vadisi üzerinde amaçlanan millet bahçesi ve çevresinde konumlanan Ankara Boğazı gibi yoğun yapılaşma içeren, kamu yararını gözetmeyen projelerin durdurulmasını ve doğal yaşamın canlandırılması için acilen çalışmalar yürütülmesini talep ediyoruz.

- Halkın gıdaya erişimi piyasanın eline bırakılmamalıdır.

- Ankara'nın önemli bir tarım arazisi olan Atatürk Orman Çiftliği'nin özgün haliyle, tarımsal üretim alanı olarak yaşatılmasını talep ediyoruz.

-Kentsel yeşil ve açık alanların 'millet bahçesi' kisvesi altında ideolojik bir göz boyama aracı haline getirilmesi yerine, kapsamlı bir planlama anlayışı içerisinde korunmasını talep ediyoruz.

- Üretilecek politikalar ile kentin hava kalitesi artırılmalıdır.

- Ankara için kapsamlı bir İklim Eylem Planı hazırlanmalıdır.

İstekler özetle böyle.

Yıllanmış özlemler…

Yavaş ve ekibinin işi hiç de kolay değil.