CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu ile hazırladıkları 'CHP Kovid-19 Tarım Raporu'nu açıkladı. Sarıbal, 'Ekonomik ve Sosyal Konsey toplanmalı. Bu Konseyin alacağı kararlarla birlikte şeffaf ve katılımcı şekilde işletilecek bir Tarım Gıda Kurulu kurulmalıdır' dedi.

'Koronavirüs sürecinde dünyada ne oldu?', 'Türkiye'de neler yaşandı?', 'AKP iktidarları döneminde tarımda neler yapıldı?', 'Bundan sonra neler yapılmalı?' gibi sorulara cevap aradıklarını aktaran Sarıbal, raporda acil eylem planı olarak önerdikleri 4 ana başlık ve 72 maddeden oluşan öneriler yer aldığını bildirdi.

Hükümetin büyük şirketlerin egemen olduğu tarım gıda sistemine uygun yasaları uygulayarak tarımsal üretimi, endüstriyel üretim biçimi haline dönüştürerek giderek zayıflattığını belirten Sarıbal, tarımsal üretimin zayıflatılmasının çiftçilerin tarımdan uzaklaşmasına ya da çiftçilerin üretime devam edebilmek için borçlanmasına neden olduğunu, mevsimlik işçiliğin yaygınlaştığını ifade etti.

'ENDÜSTRİYEL TARIM İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR'

Sarıbal, endüstriyel tarımla ekolojinin tahrip olduğunu, toprak ve suyun kirlendiğini, bitkisel üretim ile hayvan yetiştiriciliği birbirinden koparılarak hayvan sağlığının bozulduğunu ve tarımsal ürünlerdeki besin değerlerinin düşerek insan sağlığını tehdit eder hale geldiğini de ekledi.

Türkiye'nin ciddi bir ekonomik kriz yaşadığını ifade eden Sarıbal, bu krizden çıkmanın yolunun ise tarımda atılım yapmak olduğunu belirterek şöyle konuştu:

'Kırsal kalkınma, insanların beslenmesi ve sanayi sektörünün bir atılıma gitmesi gerekiyor. Ekolojik tarım gibi üretim biçimlerini hayata geçiren, çiftçiyi yeterli destekleyen bir mekanizma hayata geçirmek lazım. Türkiye ciddi bir ekonomik kriz içerisinde. Bu ekonomik krizden çıkmanın en önemli yolu da tarıma dair bir atılım yapmaktan geçmektedir. Tarımda sanayiyi, üretimi, istihdamı teşvik etmek gerekir. Küçücük ülkeler, Türkiye'nin toplam ihracatı kadar ihracat yaparken o ülkelerin üç katı tarım alanı olan bu ülke, Avrupa Birliği içerisinde tarım arazisi varlığı en büyük olan Türkiye ne yazık ki bu atılımı gerçekleştirebilme iradesinde değildir. Tek adam iktidarı ithalatı öncelemiştir.'

'TARIM GIDA KURULU KURULMALI'

'Sağlıklı gıdaya erişim ise sınıfsal bir ayrıcalık oldu. Oysa sağlıklı gıdaya erişim bir yurttaş hakkıdır' ifadesini kullanan Sarıbal, şunları kaydetti:

'Kovid-19 sürecinde tarım ve gıda sektöründe belirgin bir dönüşüm sağlayacak tedbirler almaması nedeniyle, yakın gelecekte gıda enflasyonu ve sonrasında bir gıda krizi ile karşı karşıya kalacağımız aşikardır. Öncelikle Ekonomik ve Sosyal Konsey toplanmalı. Konseyin alacağı kararlarla birlikte şeffaf ve katılımcı şekilde işletilecek bir Tarım Gıda Kurulu kurulmalıdır. Salgınının yarattığı tahribatları ve yeniden bu tür salgınların oluşmasına mahal vermeyecek şekilde, ekolojik perspektifle, gıda güvenliğini gözeterek, tarımsal üretim, gıda üretimi ve dağıtım süreci, ithalat ve ihracat politikaları ile Türkiye'de yaşayan herkesin sağlıklı gıdaya erişimini sağlayacak kapsamlı planlar yapmalıdır.'

Editör: Haber Merkezi