Reporting Matters 2023 yılına ilişkin Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlere ilişkin bir proje geliştirdi. Projeye 11 ana sektörden ve 45 alt sektörden 75 şirket katılım gösterdi. Türkiye 2023 Raporu, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) tarafından açıklandı. SKD Türkiye ile birlikte Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) ve Radley Yeldar iş birliğiyle oluşturulan rapor, Türkiye’de şirketlerin sürdürülebilirlik ve entegre çalışmalarının küresel standartlara uygun hale getirmeyi amaçlıyor.
SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel, yeşil dönüşümün sağlanabilmesi için şeffaf ve ölçülebilir taahhütlerin önemine dikkat çekerek, şirketlerin sürdürülebilirlik raporları ile sadece bilinirlik değil, aynı zamanda örnek teşkil eden uygulamalar sergilemesi gerektiğini vurguladı.
Ediz Günsel, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın (TSRS) yayınlanması ve raporlamalara denetim zorunluluğu getirilmesinin de bu alandaki şeffaflık ve kamu güvenini artıracağını söyledi. Günsel, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun (KGK) şirketlere sürdürülebilirlik raporlamasına güvence zorunluluğu getirmesinin de Türkiye’nin bu alanda önemli bir yol kat etmesini sağladığını belirtti..
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) Başkanı Dr. Hasan Özçelik Türkiye’nin TSRS ile sürdürülebilirlik raporlamasında dünya çapında önde gelen ülkelerden biri haline geldiğini ve bu süreçte şirketlerin çifte önemlilik prensibi ile hem finansal hem de çevresel etkilerini kapsamlı bir şekilde değerlendirdiğini söyledi.
Raporda yer alan önemli bir bulgu ise Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın (TSRS) yayınlanması oldu. Rapora göre, TSRS ile birlikte şirketler, yerel ve küresel pazarlarda daha rekabetçi hale gelirken, sürdürülebilirlik raporlamasında da bir çifte önemlilik yaklaşımı benimseyecek. Bu gelişmeler, Türkiye’yi sürdürülebilirlik raporlamasında dünya çapında öne çıkan bir ülke haline getirdiği kaydedildi.