Türkiye’de sağlık çalışanlarına karşı şiddet vakalarının giderek artması, sadece kaygı verici bir durum olmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlık sisteminin içindeki derin sorunların da bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Hekimlerin yurt dışına gitmesiyle ilgili olarak dile getirilen ifadelerin toplumda sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti normalleştiren ve teşvik eden bir ortam yarattığını belirten Sahim-Sen Başkanı Özlem Akarken, ‘‘Sağlıkta sorunların en son örneğini, Bergama Necla-Mithat Öztüre Devlet Hastanesi'nde Acil Tıp Uzmanı olarak görev yapan hekimimizin evinde ölü bulunmasıyla bir kez daha gördük. Sağlık kurumlarında çalışanlar bedenen ve ruhen yıpranmaya devam ediyor.” dedi.
Sağlık çalışanlarının hayatlarını riske atan bu tür olayların kabul edilemez olduğunu belirten Sahim-Sen Başkanı Özlem Akarken, "Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları, bir türlü düzenlenemeyen görev tanımları, ayrıştırıcı yönetmelikler, personel eksikliği ülkemizin sağlık sisteminin sürdürülebilirliği için en büyük tehditlerden biridir. Sağlık Hizmet Sınıfında görev yapan personelin başta hekim ve hemşire olmak üzere yurt dışına gitme eğilimindeki artış, bu şiddet olaylarının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır ve bu durum, sağlık sistemimizdeki sorunların ne kadar derin olduğunun bir göstergesidir” dedi.
“YASAL DÜZENLEME ŞART”
Türkiye’de sağlık sisteminde yaşanan sorunlarda ne yazık ki ilerleme kaydedilmediğine dikkat çeken Akarken, son yıllarda artan şiddet olaylarının, bazı doktorların aile hekimliğinden çekilmesine neden olduğunu, yeni mezun tıp öğrencileri de bu alana yönelmeye sıcak bakmadığını vurguladı. Özlem Akarken, ‘‘Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için acil olarak yasal düzenlemelerin yapılması ve caydırıcı cezaların uygulanması şarttır. Yeni Sağlık Bakanımızın bu konuda gerekli adımları atacağına dair büyük umutlarımız var.’’ dedi.