NG Araştırma, 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının ve son zamanlarda Türkiye genelinde sürekli değişen gündemin insanlar üzerinde nasıl bir etki bıraktığını araştırdı. Bin 938 kişinin katıldığı ankette, 'Ne kadar mutlu ve ne kadar streslisiniz?' diye soruldu. Sonuçlardan, 'Çok stres, az mutluluk' çıktı. NG Araştırmanın yaptığı ankete göre Türkiye'de her 10 kişiden 6'sı kendini stresli hissediyor. Stres ile eğitim düzeyi karşılaştırıldığında üniversite mezunlarının yüzde 65'i kendini stresli olarak nitelendirirken ilkokul mezunlarında bu oran yüzde 56. Stresin en büyük nedeni ise ekonomik nedenler. Araştırmaya katılan kişilerin yüzde 36'si ekonomik sebeplerden dolayı stresli hissediyor. Katılımcıların yüzde 22'si gelecek kaygısı, yüzde 10'u da iş ve okul nedeniyle stres altında.

'HER 10 KİŞİDEN 3'Ü KENDİNİ MUTSUZ HİSSEDİYOR'

Katılımcılara sorulan sorulardan biri ne kadar mutlu olduklarıydı. Her 10 kişiden 4'ü kendini ne mutlu ne de mutsuz hissediyor. Her 10 kişiden 3'ü ise kendini mutsuz hissediyor. Mutlu hissedenlerin oranı ise ne yazık ki azınlıkta. Yani araştırmaya katılanları yüzde 28'i kendisini mutlu, yüzde 30'u mutsuz, yüzde 42'si ne mutlu ne de mutsuz hissediyor. NG Araştırma, aradaki farkın az olmasının iş hayatında da olası sorunlara işaret ediyor olabileceğini söylüyor ve Türkiye'de çalışma durumunun mutluluğa etkisinin oldukça az olduğunu vurguluyor.

'HER 10 KİŞİDEN 6'SI KENDİNİ STRESLİ HİSSEDİYOR'

Katılımcılara yöneltilen bir diğer soru da günlük hayatta ne kadar stresli oldukları üzerineydi. Buna göre, her 10 kişiden 6'sı kendini stresli hissediyor. Stresle mutluluk arasındaki ilişkiyi incelendiğinde arada kuvvetli bir bağ olduğu ortaya çıkıyor. Stresli olduğunu söyleyenler arasında mutlu olanların oranı sadece yüzde 13.

'STRESİN KAYNAĞI EKONOMİK SEBEPLER'

'Peki, bizi en fazla strese sokan sebepler neler?' sorusunun sonuçlarına göre ise her 3 kişiden 1'inin en büyük stres kaynağı ekonomik sebepler ve 5 kişiden 1'inin ise gelecek kaygısı. Koronavirüs tüm dünyada en önemli gündem maddesiyken Türkiye'de ancak 4'üncü sırada kendine yer ediniyor. Ekonomik sebepler ve gelecek kaygısı, sağlıktan bile daha fazla stres kaynağı haline gelmiş durumda.

'KADINLAR GELECEĞE DAHA POZİTİF BAKIYOR'

Öte yandan yapılan ankette katılımcılardan yüzde 45'i gelecekte daha mutlu olacaklarını düşünüyor. Geriye kalan yüzde 55'lik kesim ise gelecekte daha az mutlu olacağını savunuyor. Bu soruya gelen yanıtlar detaylı analiz edildiğinde kadınların geleceğe daha pozitif baktıklarını görülüyor. Her 10 kadından 5'i gelecekte daha mutlu olacağını düşünürken, erkeklerde bu sayı 10 kişiden 4'e düşüyor.

En büyük stres nedenleri ve oranları şöyle sıralanıyor:

• Ekonomik nedenler – Yüzde 35,69

• Gelecek kaygısı – Yüzde 22,42

• İş / Okul – Yüzde 10,43

• Koronavirüs salgını – Yüzde 6,71

• Aile – Yüzde 6,66

• Duygusal sebepler – Yüzde 6,66

• Geçmişte yaşadıklarım – Yüzde 4,13

• Genel sağlığım – Yüzde 4,03

• Trafik – Yüzde 1,96

• Hiçbiri – Yüzde 1,29

Editör: Haber Merkezi