CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergede ithalatta kota ve tarife kontenjanında patatesin gümrük tarife pozisyonunun değiştirilmesinin gerekçesini sordu. Sıfır gümrük vergili ithalatın tanzim satış çadırlarını desteklemek amacıyla yapıldığı iddialarını gündeme getiren Tanrıkulu, tanzim çadırlarında satılan ürünlerin hangi ülkelerden getirildiğini, ürün çeşitlerini ve illere göre dağılımını sordu.

'25 İLDE PATATES ÜRETİMİNİN YASAKLANMASININ GEREKÇESİ NE?'

Patatesin Tokat ile beraber 25 ildeki toplam 141 bin 650 dekarlık alanda üretiminin yasaklanmasının gerekçesinin de açıklanmasını isteyen Tanrıkulu, patates üreticisinin sorunlarını çözmek ve desteklemek için herhangi bir çalışma olup olmadığını sordu. Tanrıkulu, yerli üreticinin patates tohumlarının hangi ülkeden geldiğini, hangi ülkelerle patates ithalatı ve ihracatı yapıldığının da açıklanmasını istedi.

'MAZOTTAKİ VERGİLERİ SIFIRLAYIN'

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, daha önce buğday, arpa, mısır, pirinç, kuru baklagil, soğan ve domateste gümrük vergisinin sıfırlandığını anımsatarak 'Çiftçimiz yüksek üretim maliyetleri altında ezilirken bu iktidar gümrük vergilerini sıfırlayarak ülke tarımını ve üreticileri çıkmaza sürüklüyor. Gümrük vergilerini değil mazottaki vergileri sıfırlayın' dedi. 200 bin tona kadar patates ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanmasını öngören Cumhurbaşkanlığı kararına karşı Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi sunan Barut, geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin en erken patates üretiminin yapıldığı Adana'nın Sarıçam ilçesindeki Kürkçüler Mahallesi'nde don zararı nedeniyle üreticilerin mağdur olduğunu söyledi.

'MALİYET 2 LİRAYI AŞIYOR'

Şubat ayı sonu ve Mart ayının ilk haftası Türkiye'nin en erken patates üretiminin yapıldığı Adana - Sarıçam ilçesi Kürkçüler mahallesi başta olmak üzere ekili olduğu diğer ilçeler ve bunlara bağlı mahallelerde patates ekili arazileri don vurduğunu dile getiren Barut, 'Don zararının yaşandığı yerde üreticiler, '1 kilogram patatesin çiftçiye üretim maliyeti zaten 2 lirayı aşıyor. Şimdi bir de don zararı nedeniyle mağdur olduk. Yüzde 30 ile yüzde 50 oranında verim kaybı bekliyoruz.' diye konuştu. Barut, 'Çiftçi yüksek üretim maliyetleri altında ezilirken iktidarın gümrük vergilerini sıfırlayarak ülke tarımını ve üreticileri çıkmaza sürüklüyor. Gümrük vergilerini değil zirai ilaç ve mazottaki vergileri sıfırlayın. Tarımda ithalat sorunlara çözüm getirmez. Gerçek çözüm, üretimin ve üretenin desteklenmesiyle mümkündür.' ifadelerini kullandı.

'DERDİN DEVASI İTHALAT MIDIR?'

Hazırladığı soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye sunan Ayhan Barut, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

• Adana genelinde ve özellikle Sarıçam ilçesine bağlı mahallelerde yaşanan don mağduriyeti nedeniyle bakanlığınız il/ilçe müdürlükleri tarafından bir inceleme yapılmış mıdır? Sonuçları nedir?

• Patates üreticilerimizin yaşadığı don zararının ürün verimine etkisi hangi miktardadır? Zararın maddi değeri tespit edilmiş midir? Ne kadardır?

• Yaşanan mağduriyetin giderilmesi için üreticilerimize hangi desteklerde bulunacaksınız?

• 11 Mart 2019 tarih ve 30711 sayılı Resmi Gazete ile 815 karar sayılı Cumhurbaşkanı tarafından alınan karara göre patates ithalatında uygulanan gümrük vergisi neden sıfırlanmıştır?

• Patates üreticisinin derdine deva olacak yöntem ithalat mıdır? Bu tasarruf yerli üreticimize nasıl bir katkı sağlayacaktır?

• Patates ithalatı hangi ülkelerden yapılmaktadır? Hangi kamu yada özel kuruluşlar tarafından ithalat yapılmaktadır?

Editör: Haber Merkezi