Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, önceki gün yeni eğitim öğretim yılının hazırlıklarını değerlendirmek amacıyla 81 ilden Milli Eğitim müdürleriyle toplantı yapıldığına işaret ederek, 'Okulların 6 Eylül'de açılması bizim için son derece önemli. Çocuklarımızın, velilerimizin, öğretmenlerimizin sabrı konusunda gerçekten müteşekkiriz. Okulları açmak noktasında tüm toplumumuzun katkısını bekliyoruz. Biz hazırız ve toplumun sağduyusunun, desteğinin bu konuda hayati bir önem taşıdığının tekrar tekrar vurgusunu yapmak istiyorum. Okulları açmak noktasında çok kararlıyız' ifadelerini kullandı. Türk Tabipleri Birliğinin okulların açılması için aşı yaşının düşürülmesi ve sınıfların bölünmesi önerisini hatırlatılan Selçuk, 'Bu konuda elbette geçtiğimiz yıl da var olan bir çalışma var. Bugün yanılmıyorsam Bilim Kurulu'nun da bir toplantısı söz konusu. Orada da bu konular görüşülecek. Bizler de zaten sürekli bir iletişim ve irtibat içindeyiz. Bu konularla ilgili bilim insanlarının yönlendirmesi ve birlikte çalışma devam ediyor' diye konuştu.

'4 MİLYONU AŞKIN ÖĞRENCİ EĞİTİMDEN YOKSUN KALDI'

Konuya dair görüşlerini aktaran CHP'li Onursal Adıgüzel, 'Gerekli tedbir ve önlemler alınmazsa, okullarımızın fiziki şartları bir an evvel iyileştirilmezse, son dönemde artan vaka sayıları ve özellikle sonbahar döneminde yaşanması muhtemel yeni bir dalganın etkisi ile yine ilk kapatılacak ve gözden çıkarılacak olan alanın okullarımız ve dolayısıyla çocuklarımızın geleceği olacağı endişesini taşıyoruz' diyerek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir an evvel tüm olası planlamalarını tüm şeffaflığı ile bir an evvel kamuoyu ile paylaşmasını, olası bir hibrit eğitim ya da uzaktan eğitim sürecine yönelik de tüm öğrencilerin eğitime sağlıklı bir şekilde erişimini sağlayacak tedbirlerin şimdiden alması gerektiğini vurguladı. Adıgüzel, 'MEB'in paylaştığı istatistiklere göre, 23 Mart 2020-18 Haziran 2021 tarihleri arasında EBA'yı aktif kullanan öğrenci sayısı 14 milyon 111 bin. Örgün eğitimde 18 milyon 241 bin öğrenci olduğu düşünüldüğünde, 4 milyonu aşkın öğrenci uzaktan eğitime erişememiş. Ve ne yazık ki yeni dönemde uzaktan eğitime devam edilmesi durumunda, bu öğrenciler donanım ve internet eksikliği nedeniyle yine eğitime uzak kalacak' ifadelerini kullandı.

'EBA'YA GİRİŞ YAPANLARIN ORANI YÜZDE 40'

Önceliğin 6 Eylül'de planlandığı gibi okulların açılması olması gerektiğine dikkat çeken Adıgüzel, 'Artan vaka sayısı göz önünde bulundurularak önümüzdeki sürecin acilen planlanması ve öğrenci, veli ve eğitimcilerin kafalarındaki soru işaretlerinin giderilmesi gerekmektedir. MEB'in verilerine göre, 23 Mart 2020-18 Haziran 2021 tarihleri arasında, bilgisayar ve tablet ile EBA'ya giriş yapanların oranı yüzde 40. Öğrencilerin yüzde 60'ı dersleri cep telefonundan takip etmiş. Eğitimden yoksun kalan 4 milyonu aşkın öğrencinin yanı sıra, dersleri cep telefonundan takip eden öğrencilerin de aslında nitelikli bir eğitim aldığını söylemek mümkün değil' diye konuştu.

'KAMUOYU ŞEFFAF BİR TUTUMLA BİLGİLENDİRİLMELİ'

Adıgüzel, 'Milli Eğitim Bakanı, okulların açılması için gerekli hazırlıkların yapıldığını ifade ediyor. Ancak bu hazırlıkların neler olduğu, nasıl tedbirler alındığı, okulların hangi şartlarda açılacağı, okulların açılmaması durumunda bilgisayar, tablet ve internet erişimi olmayan öğrencilere yönelik bir B planı olup olmadığı konusunda sessizliğini koruyor. Milyonlarca öğrenciyi doğrudan etkileyen bir konunun bütün ihtimaller göz önünde bulundurularak ele alınması gerekir. Aksi durumda, geçtiğimiz 1.5 yıldan hiçbir ders almadan, yine son dakika açıklamaları ile öğrencileri belirsizliğe sürüklemek çocuklarımıza ve dolayısıyla ülkemize yapılacak büyük bir haksızlık olacaktır' diyerek Bakan Selçuk'u kamuoyunu şeffaf bir tutumla bilgilendirmeye davet etti.

Editör: Haber Merkezi