CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, 2022 yılında yaş çay fiyatının en az 7 TL, destekleme priminin 70 Kuruş ve gübre desteğinin de dönüm başına 300 TL'den az olmamasını isteyerek, 'AKP ve MHP destekleyip tarım kanunundaki bu teklifimiz kanunlaşsaydı 2021 yılında yaş çay fiyatı 3 lira 87 kuruş olduğu için destekleme primi kilogram başına 39 kuruş olacaktı' diye konuştu.

'ÇİFTÇİNİN HAKKI GASP EDİLİYOR'

Bekaroğlu'nun açıklaması şöyle: 'Her kanun düzenlemesinde TBMM, Cumhurbaşkanına yetkilerini bir şekilde devretmektedir. Şimdi bu kanunda sınırı çok belli olmayacak şekilde ek fiyat farkı ödenmesi ve sözleşme devri ile ilgili kuralları, kaideleri düzenleme hakkını tamamen Cumhurbaşkanına veriyor. Böyle bir şey olamaz. Parlamenter demokrasilerde kanun çıkarma yetkisi parlamentoya aittir ve bu yetki asla devredilemez. Bizim Anayasa'mızın da 7'nci maddesi bunu öngörür. Yeterli ve güvenli gıda sorununun giderek büyüdüğü günümüz dünyasında tüm devletler tarımı desteklemektedirler. Bu çerçeveden Türkiye de 2006 yılında çıkarılan 5 bin 488 sayılı Tarım Kanunu ile bütçeden, Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 1'inden az olmamak üzere, tarıma destek olma kararı almıştır. Ne var ki AKP Hükümetlerinin tarım destekleri hiçbir zaman GSYH'nin yüzde 1'i kadar olmamıştır. Örneğin; GSYH'nin 5.5 trilyon TL olduğu 2020 yılında tarıma 55 milyar TL destek verilmesi gerekirken ancak 22 milyar TL destek verilmiştir ki bu ancak GSYH'nin yüzde yüzde 0,4'üne denk gelmektedir. 2021 yılında ise tarıma 66 milyar TL destek verilmesi gerekirken sadece 25,8 milyar TL verilmiştir. İşte bugün yaşanan gıda enflasyonu sorununun sebeplerinden biri, AKP Hükümetlerinin çiftçinin hakkını gasp etmesi, tarım kanununun emrettiği miktarın ancak yarısı kadar destek vermesidir.

'ÇAY FİYATI EN AZ 7 TL OLMALIDIR'

AKP Hükümetleri tüm ürünlerde devlet desteğini düşük tutmuş ve çiftçiyi mağdur etmiştir. En çok ihmal edilen ürün çay, en çok mağdur edilen çiftçi ise çay müstahsilidir. Tüm ürünlerde verilen destek yıllara göre artarken çaydaki destekleme primi 2016 yılından bu yana 1 Kuruş artırılmamıştır, hala kilogram başına 13 Kuruş olarak ödenmektedir. Başta Rizeliler olmak üzere çay müstahsiline yapılan haksızlık bununla sınırlı değildir. 2021 yılında çay bahçelerine dönüm başı 8 TL gübre desteği verilmiştir. 10 dönüm çay bahçesi olan bir çay müstahsili için gübre desteği 80 TL tutmaktadır. Geçen yıl tonu 2 bin 500 TL civarında olan gübre fiyatı bugün 3-4 kat artmış, 10-11 bin TL olmuşken gübre desteği diye verilen bu miktar komik bir paradır; nitekim evraklar ile uğraşmaya değmediği için çay müstahsilinin çoğu bu parayı almamaktadır. Bu, çay üreticisi ile alay etmek değil de nedir? Rizeli, Karadenizli hiçbir dönem böyle bir hakaretle karşı karşıya kalmamıştır. CHP olarak hazırlayıp TBMM'ye sunduğumuz çay kanunu teklifinde; devletin yaş çay alımı için taban fiyat uygulamasına geçmesi, açıklanan fiyatın altında alım yapılmasının önlenmesi, çay destekleme primi tutarının yaş çay taban fiyatının yüzde 10'undan az olmamasını öngördük. AKP ve MHP destekleyip bu teklifimiz kanunlaşsaydı 2021 yılında yaş çay fiyatı 3 lira 87 kuruş olduğu için destekleme primi kg başına 39 kuruş olacaktı. Yaş çay alım fiyatları geçmiş yıllarda hep üreticinin mağduriyetine yol açacak şekilde düşük tutulmuştur. Enflasyon, yağmur gibi gelen zamlar ve hayat pahalılığı göz önüne alınarak, 2022 yılında yaş çay fiyatı, üreticinin alın terinin karşılığını alabileceği şekilde en az 7 TL olmalıdır. Bu taban fiyat olmalı, hiç kimsenin taban fiyatın altında yaş çay alımı yapmasına izin verilmemelidir. Destekleme primi de alım fiyatının yüze 10'u, yani 70 Kuruş olmalı ve dönüm başına 300 TL'den az olmamak üzere gübre desteği verilmelidir. Yaklaşan yeni çay sezonunun çay üreticilerimiz, Rize'miz, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.'

Editör: Haber Merkezi