Ulus 100. Yıl Çarşısı'nın 1982 den bu yana faaliyet gösterdiğini ve kuruluşundan itibaren burada esnaflık yaptığını belirten Doğan, 'Bu iş hanının yıkılması sorunu Sayın Melih Gökçek döneminden bu yana bizi meşgul ediyor. Çarşımız bitmiş durumda. Belediyenin beklediği de buydu. Ben çarşının kurucularındanım. Biz bu çarşıdan çok paralar kazandık. Maalesef 100.Yıl Çarşısı belediyeye geçtikten sonra kazandığımız paraları geri kaybetmeye başladık. Bizim 2019 yılına kadar sözleşmemiz var. Esnaf kendini bu sözleşmeye göre ayarlamış. Ailesini ona göre geçindiriyor. Ak Parti kurulduğundan beri ben Ak Partiliyim. Ben genel merkeze gidip, orada da anlattım. Açık açık orada da söyledim. Bu resmen yıldırma politikası. Bizi mahvettiler. Çoluk çocuğumuzu, yurtlarımızı terk ettik. Herkesin bir borcu ve sorunu var. Bunlar ne olacak. Geleceğimiz ne olacak.' diye konuştu.

'DÜKKAN KALMADI'

Ulus 100. Yıl Çarşısı'nda 80 tane dükkanın olduğunu fakat şu an bu sayının düştüğüne dikkat çeken Doğan, 'Çarşımız çok boşaldı. Dükkanı olanlar da iş yapamıyor. Çünkü gelenler, çarşı ne hale gelmiş diyerek çıkıp gidiyor. Çeşit koyan yok, tadilat yapan yok, devir yok. Vatandaş zarar etmiş devredecek fakat devredemiyor. Bırakıp gidecek onu da yapamıyor. Yoksa daha çok zarar edecek. Boş kalan yerler de yıkılacak denildiği için kiraya verilmiyor. Çarşının durumu böyle olunca kimse de tercih etmiyor. Ayrıca kış aylarında burada çok üşüdük. Büyükşehir Belediyesi'ne özellikle dilekçe verip görüştüm. Bana dediler ki; biz burayı yıkacağız ve kesinlikle buraya bir şey yapamayız. Şimdi kaloriferleri açıyoruz, su borularının zamanı geçtiği ve eskidiği için de her tarafından su akıyor. Kaloriferleri yakamadığımız için esnaf dondu. Yukardan bize şikayetler geliyor. Pastane var, diş hastanesi var, belediyenin birimleri var. Bunların hepsinden durmadan şikayetler geliyor bana. Buna rağmen hiçbir şey yapamadık.' ifadelerini kullandı.

'RUHSAT İPTALİNE GİTMEK İSTEDİLER'

Doğan, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı: 'Esnaf boş dükkanların dolmasını ve çarşının tadilat yapılıp tekrar eski haline getirilmesini istiyor. Boş iş yerleri kiraya verilsin, çarşı güzelleşsin istiyoruz. Çarşımızın yeri çok güzel. Göbekte yer alan bir yer. Fakat bakımsız olduğu için hiçbir şey yapamıyoruz. Daha önce ruhsat iptaline gitmek için zabıta, sağlık ve polis memurları buraya geldiler. Sudan bahaneler üreterek ruhsat iptaline gittiler. Eksikleri gidermediniz diyerek ruhsat iptaline gittiler. Bölge İdare Mahkemesi'ne bu konu hakkında şikayette bulunduk. Mahkeme de bizim lehimize karar verdi. Çoğu esnafın 2019'un sonuna kadar kontratı var. Kontratı olanlara bir şey yapamıyorlar. Kontratı olanlara bile tahliye davası verdiler. Tahliye davalarında mahkemelik olduk ve mahkemeleri kazandık. Zaman geçtikten sonra boş dükkanların camlarını kırmaya geldiler. Beni de çağırıp soruyorlar. Kıramazsınız dedim. Amaç çarşıya harabe görüntüsü vermektir. Ben belediyeye başvuruda bulundum.

Camları kırmayı durdurdular. Sonra 15-20 gün sonra tekrar geldiler ve bir işyerinin camını aşağıya indirdiler. Benim belediye ile tekrar görüşmelerim oldu. Bana; kardeşim bizi anlamıyor musunuz biz, sizi oradan zorla çıkaracağız dediler. Ben bu duruma oldukça üzüldüm.' İş hanında esnaflık yapan diğer vatandaşlardan da şu yorum geldi: 'Çarşıda sözleşmesi bitmek üzere olanların hemen hemen hepsine tebligatlar geldi. Bizlere Ulus dışında yer gösterilirse büyük sıkıntı yaşarız. Hepimizin zaten borcu var. Merkezi bir yerde dükkanımızı zor döndürüyoruz. Bizleri de bu süreçte düşünmelerini istiyoruz. Daha önce bazı esnaflara, belediyeden sözleşmemizin yenilenmeyeceğini belirten ve 8'inci ayda dükkanı boşaltmamız istenen tebligat geldi. Peki, 10 yıllık sözleşme imzalayanlar ne olacak? Bu dükkan sahipleri burada kalacaksa, biz de devam etmek istiyoruz. Hukuki yollara başvurup ve hakkımızı aramaya devam edeceğiz.'

'Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi' Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde onaylanarak kabul edilmişti. Alınan kararla Ulus Atatürk Heykeli etrafındaki 100. Yıl Çarşısı, Ulus Şehir Çarşısı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Anafartalar Çarşısı yıkılarak Atatürk Anıtı ile bütünleşecek kent meydanı oluşturulması planlandı. Belediye Meclisinde alınan diğer bir karar ile de, Anafartalar Caddesi üzerindeki Büyükşehir Belediyesi Binası (Taş Bina), Ulus Hali ve Modern Çarşı ele alınarak bu bölgenin de yıkılarak büyük bir otopark ile Alışveriş Merkezi oluşturulması kararı alındı. Yıkılacağı ifade edilen ve yerine büyük bir İş Merkezi yapılacağı söylenen Ulus Hal Binasının olduğu yerde, 1929 yılında çıkan yangınla yok olan Osmanlı dönemine ait ahşap malzemeden inşa edilmiş Taht'el Kal'a (Kaledibi) Çarşısı bulunmaktaydı.

Yine aynı alanda Ankara Kalesi'ne giden bir Roma Dönemi Yolu'nun da varlığı bilinmektedir. Bu kesimde yanan yapılar arasında Tahtakale Hamamı, Tahtakale Hanı, Haseki Camisi, eski Belediye Binası ve Sebze Hali vardı. Yıkılacağı söylenen bu yapılar, aslında Ankara Kenti'nin Başkent olma imgesi ile özdeşleşen, Ankara halkının hafızasında yer etmiş, Ankara'da yaşayanların gündelik yaşamlarında halen kullandıkları mekanlardan oluşuyor. Önemli sayıda esnaf bu çarşılarda Ankaralılara hizmet edip, ekonomiye ciddi katkı sağlıyor.

Editör: Haber Merkezi