'Doğru enstrümanı seçmek ve onu sevmek şart. İmkanlarınız ve fiziksel yapınıza uygun bir enstrüman tercih etmeniz zorlu yolculukta önünüze çıkacak engelleri kaldırmada fayda sağlar.' diyen Sema Meşin ile müzikle olan hikayesini konuştuk.

• Sema Meşin kimdir? Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

15 Temmuz 1988'de Kayseri'de doğdum. 6 yıldır profesyonel bir şekilde müzikle ilgileniyorum. Şarkı söylüyorum ve flüt çalıyorum. Ayrıca freelance olarak kişisel etkinliklerde, (düğün, açılış, kutlama vb.) atölye ve stüdyolarda farklı müzik gruplarıyla çalışmalar yürütüyorum. 'Semoke' olarak yola çıktığımız bir müzik grubu projesi için de beste ve içerik hazırlamakla uğraşıyorum.

• Sanat bu ülkenin topraklarında çok kıymet gören bir olgu değil. İnsanlara 'gerçekçi' düşünüp çok para kazanmayı hayal etmeyi öğreten bir coğrafyada yaşıyoruz. Peki, sizin müziğe yönelmeniz bunca gerçekliğin arasında nasıl oldu?

Nasıl karar verdiniz müzisyen olmaya? Müziğe karşı hep bir ilgim vardı. Müzik yaparak geçim sağlamak, benim için tek kelimeyle bir hayaldi. Zamanla çok zor koşullarda bile pes etmeyen müzisyenlerle tanıştım. Onlar sayesinde ben de müziğe sarıldım ve sokağa çıkıp onlara eşlik etmeye başladım. Para kazanma kaygısı çağımızın sorunu. Elbette kiramızı ve faturalarımızı ödemek için bu kaygıyı biz de taşıyoruz. Başka bir geçim kaynağımızın olmaması bizi başka işler de yapmaya zorluyor.

'ESKİSİNDEN ÇOK DAHA GÜÇLÜYÜZ'

• Müzik piyasası da tıpkı diğer alanlarda olduğu gibi erkeklerin hegemonyası altında. Cinsiyetçi yaklaşımlar karşısında kimliğinizi ve ifade alanlarınızı nasıl oluşturuyorsunuz?

Kadınlar olarak yaşadıklarımızdan çok şey öğrendik. Eskisinden çok daha güçlüyüz. Bence bizim jenerasyon bu algıyı tamamen kıracak. Ailemden ayrıldığımdan beri yalnız yaşıyorum. Kendi ayaklarım üzerinde durmayı ve kendimi korumayı öğrendim.

• Sahnede şarkı söylerken güçlü duruşunuzun arkasında kırılgan, yaraları olan bir kadın var sanki. Yoksa bana mı öyle geliyor?

Performans esnasında ruh halim dinleyiciyle birlikte şekilleniyor. Seslendirdiğim eserler konusunda seçkin davranmaya gayret ediyorum. Haliyle bu o an içinde bulunduğum atmosferle doğru orantıda seyrediyor. Mekandaki dinleyici sayısıyla, onların ilgisi başta olmak üzere, o mekanın ses yalıtımı, boyutu ve aydınlatmasına kadar birçok etken o performansa etki ediyor.

SERÜVEN GİTARLA BAŞLADI FLÜTE EVRİLDİ

• Yan flüt ile hikayeniz nasıl başladı?

Yan flütün yanı sıra başka çaldığınız enstrüman var mı? Aslında müziğe ilgim lise yıllarında gitarla başlamıştı. Yıllar önce geçirdiğim talihsiz bir kaza sonucu parmaklarımda oluşan yaralar gitarda fiziksel olarak yol kat etmeme engel oldu. Yaralarım iyileştikten sonra garsonluk yaptığım mekana gelen daimî bir müşteri (sonradan yakın ahbap olduk) bana iki flütünden birini hediye etti. Yaralarım flüt çalmaya engel olmadığı için yeni bir serüven benim için başlamış oldu. Flüt dışında telli ve vurmalı çalgılarda da kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

• Neden keman veya diğer enstrümanları değil de, özellikle yan flütü seçtiniz?

Kim bilir? O gün bana gelen hediye keman olsaydı belki de şuan kemanla ilgileniyor olurdum. :)

• Zorlukları, keyifli yanları ve birçok kimsenin bilmediği yönleriyle nasıl bir meslek müzisyenlik?

Meslek gruplarında yer almayan, düzenli bir geliri olmayan, çok fazla eleştiri ve rekabete rağmen var olabilirsen eğer, dünyanın her yerinde ortak bir dilde buluşabileceğin güzel bir meslek.

'BU ZENGİNLİĞİN İÇİNDE KAYBOLMAK ÇOK GÜZEL'

• Yan flüt çalarken örnek aldığınız sanatçı veya sanatçılar var mı? Ne tarz müzikler dinlemekte hoşlanıyorsunuz?

Müziğe icra etmek amacıyla bakınca genel geçer bir dinleyici algısının dışına çıkıyorsunuz. Hele ki Türkiye gibi çok kültürlü bir ülkede seçim yapmak çok zor. Dünyanın bambaşka yerlerinde bambaşka müzik kültürleri var ve bu zenginliğin içinde kaybolmak çok güzel. Farklı enstrümanlar ve teknikler oldukça ilgimi çekiyor.

'ÇOK ZOR DURUMDA KALMADIKÇA BAŞKA BİR ALANA YÖNELMİYORUM'

• Müzisyenliğin yanı sıra başka neler yapıyorsunuz?

Müzik dışında farklı bir işle uğraşmanın insanı müzikten uzaklaştırdığını tecrübe edindim. Bu sebeple çok zor durumda kalmadıkça başka bir alana yönelmiyorum. Aktivite olarak düzenli spor yapıyorum ve dans ediyorum.

• Bir müzisyen olarak başınıza gelen en cesaret kırıcı olay neydi?

Müzisyen bir arkadaşım benim müziğe dair hevesimi görerek, beni konservatuardaki en iyi hocayla tanıştırmak istemişti. Amacım aslında konservatuar okumak değildi. Gerçekliğimin farkındaydım. Fakat çalışkan ve hevesliydim. Müzikle öyle ya da böyle ilgilenmek istiyordum. Neyse kendisiyle görüşmeye gittiğim zaman bana boşuna hayal kurmamam gerektiğini söyledi. Bu olay benim cesaretimi oldukça kırmıştı ama arkadaşlarımın desteği ile heyecanımı ve cesaretimi yeniden topladım.

'ÇOK EMEK VERMEK GEREKİYOR'

• Bu sanat ile uğraşmak isteyenlere neler önerirsiniz? Bu sanatı eni iyi şekilde öğrenmek için neler yapmalılar?

Bir uğraşı layığı ile yerine getirebilmek için çok emek vermek gerekiyor. En önemlisi ne istediğinize karar vermek. Doğru enstrümanı seçmek ve onu sevmek şart. İmkanlarınız ve fiziksel yapınıza uygun bir enstrüman tercih etmeniz zorlu yolculukta önünüze çıkacak engelleri kaldırmada fayda sağlar. Müzik, tutkunun yanı sıra düzenli bir çalışma ister. Enstrümanınızı bir gün çalışmazsanız sizi üç gün geriye götürür. O yüzden göründüğü kadar kolay değil.

'ÖNÜMÜZÜ GÖRMEKTE ZORLANIYORUZ'

• Son olarak yeni yer aldığınız projeler var mı bizimle paylaşır mısınız?

Pandemiden dolayı tüm meslek grupları gibi biz de önümüzü görmekte zorlanıyoruz. Bu süreç bitince her şeyin bambaşka olacağını düşünüyorum. Bu yüzden büyük planlar yapmak için doğru zaman değil. Her şey gündeme bağlı. Gidişata göre yolumuzu çizeceğiz.

Editör: Haber Merkezi