• Sizi tanıyabilir miyiz?

İzmir doğumluyum. İlkokul ve lise eğitiminden sonra Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim dalını bitirdim. Bilime ve doğaya karşı her zaman hayranlığım ve ilgim vardı. Farklı sektör ve iş kollarında tecrübelerim oldu. İlk olarak ilaç firmalarında sonrasında ise çağrı merkezi sektöründe çalışmalarım oldu, fakat her zaman para kazanmak için yaptığım işlerin beni tam olarak mutlu etmemesinden kaynaklı içimde bir eksiklik vardı. Aksesuar tasarımına karşı geçmişten gelen bir ilgim ve sevgim hep vardı.

'YURT DIŞINDA ARAŞTIRMA YAPTIM'

• Tasarımcılık yolculuğu nasıl başladı?

Evliliğim sonrasında, en büyük şansım eşimin her zaman bana destek ve yardımcı olması olmasıydı. Onun da yönlendirmesi ile takı tasarımı, epoksi reçine kullanımı, ahşap malzeme kullanımı ile ilgili özel dersler aldım ve bunu üniversitede görmüş olduğum laboratuvar dersleri bilgileri ile harmanladım. Karar verme aşamasında ağırlıklı olarak yurt dışında neler, nasıl yapılıyor diye araştırmalarım oldu. Bu araştırmalar çalışma şekli ve kendime uygun tarzı belirlememde bana yol gösterici oldu. Karar verirken kendime özgü olması insanların dikkatini ve ilgisini çekmesi, büyük oranda doğadan aldığım malzemeler ile modellerimi oluşturmak benim için çok önemliydi. Tüm bu eğitim ve araştırmalar sonucunda şu anki yaptığım çalışmaların temeli dolmuş oldu. Evimizde kurmuş olduğumuz atölye ile de 'Epoksiozlemim' doğmuş oldu.

• Bize epoksi reçine ile takı yapımının dünya genelindeki çıkış öyküsünü anlatır mısınız?

İlk ne zaman kim tarafından ne için yapıldı? İlk olarak 1936'da İngiliz ve Amerikalı iki bilim insanının keşfettiği epoksi reçine iki farklı sıvının belirli oranlarda karıştırıldıktan sonra geçirdikleri reaksiyonlar ile sertleşmesi ve reaksiyonlarını tamamlayıp katılaşan epoksinin sonrasında insan sağlığına zararlı olmamasından kaynaklı, protez tamiri için kullanılıyordu. 1970'lerde ise tasarımcılar takı yapımında değerli metallere alternatif malzemeler kullanmaya yönelmişlerdi. Kağıt, cam gibi malzemeler ile birleştirilip tasarım denemeleri yapılmış. Sonrasında kehribar görüntüsü ve şeffaflığı, içerisine hapsedilen maddenin bozulmadan uzun zaman aynı şekilde kalmasının keşfedilmesi, bu maddenin insanlar tarafından takı ve aksesuar alanında da kullanılması konusunda fikir vermiştir.

'HAYALİ HAYATA GEÇİRİYORUZ'

• Bitmiş bir tasarım hangi aşamalardan geçiyor, detaylı anlatır mısınız?

Bizim iki farklı çalışma şeklimiz bulunuyor. İlki; elime aldığım bir bitki parçasını ne şekilde üzerimde taşımak istediğim ya da o bitkiye en uygun şekil ne olması gerektiği hayalimde canlanıyor ve bunu ilk olarak hemen çizim ile taslağını kağıda döküyorum. Diğeri ve bizim ağırlıklı olarak çalışma şeklimiz ise; bize ulaşan, kullanıcılarımızın hayalinde canlandırdıkları modeli tasarlamak… Kolye, küpe, yüzük ne istediklerini belirtiyorlar. Bazen model içine kendilerine ait özel bir ekleme yapmak istiyorlar. Bu bazen isim olabiliyor, bazen harf, bazen fotoğraf, saç, diş, özel bir eşya ya da tarih de olabiliyor. Bu isteklerini modelin bütünlüğünü bozmadan tasarıma ekliyoruz. Öncelikle çizim ile kendilerine taslak sunuyoruz. Sonraki adım modelin kalıbını oluşturmak oluyor. Gerekiyorsa ağaç üzerine pigmentler ile boyama, gerçek kurutulmuş çiçek eklemeleri ile istenilen kalıbı yapıyoruz. Çok farklı epoksi çeşitleri bulunuyor. Bizler modele uygun epoksi seçimini gerçekleştirdikten sonra epoksi reçineyi hazırlanıp kalıba döküyoruz. Döküm işleminden sonra donma ve katılaşma için bekleme süremiz oluyor. Bu süre sonunda modeli kalıp üzerine çizip, nihayi şekli verebilmek için zımpara ve şekillendirme işlemleri süreci başlıyor bu da yine yaklaşık 1 gün sürüyor. En önemlisi tüm bu süreç boyunca kullanıcımızla, fotoğraflar ve videolar ile sürekli iletişim halinde oluyoruz, bu sayede hayal edilenin en güzel şekilde gerçeğe dönüştürülmesinde en sağlıklı sonuca ulaşıyoruz. Kişiye özel tasarım aksesuarlar yapımının yanı sıra çok güzel sohbet ve dostluklar da edinmiş oluyoruz. Her anlamda yaptığım iş bana heyecan ve mutluluk veriyor.

• Kullanılan ana malzemenin çeşitleri nelerdir?

Epoksi reçine olarak tekbir çeşit bulunmuyor. Amacınıza uygun epoksi seçimi için yoğun araştırma yapmanız gerekmekte. Farklı sektör ve kullanım miktarına göre çok farklı çeşitleri bulunmakta. Epoksi reçine dışında bizim modellerimizi oluştururken kullandığımız ana malzemelerin temelinde doğa yer almakta, bu bazen bir ağaç parçası bazen çiçek parçası bazen bir deniz kabuğu, güzel bir taş parçası, saç, diş, fotoğraf mümkün olan her şeyi kullanabiliriz. Yeter ki siz hayal edin, birlikte hayalinizi ürüne dönüştürelim.

• Yapmış olduğunuz tasarımlara ilgi hangi boyutta? Geri dönüşler nasıl oluyor?

Bizler müşterilerimiz ile yüz yüze değil sosyal medya aracılığı ile iletişim kuruyoruz. İstedikleri modelin yapım aşamasında duydukları heyecan ve mutluluğu görmek sonrasında memnuniyetlerini iletmeleri, tanıdıklarına bizleri önermeleri yaptığımız işin en büyük hazzı. Taktıkları aksesuarların kendilerine özel yapılması, o aksesuarın sadece kendilerinde olması duygusu insanları heyecanlandırıyor. Ayrıca hediye almak isteyenlerin de sevdiklerine özel yapım, bir ikincisinin dahi olmayan bir hediye aldıklarında yaşadıkları memnuniyet onları ve bizleri en üst seviyede mutlu ediyor.

'SABIR İSTİYOR'

• Herkes bu tasarımları yapabilir mi? Nasıl bir eğitim gerektirir?

Hobi olarak yapmak dışında, profesyonel olarak yapmak istiyorsanız öncelikle gerekli olan özellik sabır… Tüm bahsettiğimiz üretim süreci içi gerekli olan techisatların tedariği ve bu süreç için malzemelerin hazırlığı belli aşamalar gerektiriyor. Bu süreyi kısaltamıyorsanız sabırlı olmanız şart. Sonrasında size en uygun süreci belirleyebilmeniz için sürekli araştırma ve geliştirme yapmanız gerekiyor. Yine konu ile ilgili kaynakları sürekli okumanız gerekli. Sanatçı duygusuyla hayal edip hayalinizi modele dönüştürebiliyorsanız bu temelin üzerine özel ya da belediyenin takı tasarımı kurslarından yardım alabilirsiniz.

• Müşterileriniz hangi tür tasarımlarınıza daha çok ilgi duyuyor?

Bizim üretimimizin ağırlığını kişiye özgü tasarımlar oluşturmaktadır. Biraz önce de söylediğim gibi kişi sakladığı, kendisi için özel anlamı olan nesneleri bize iletir, kendileri için aksesuara dönüştürmemizi ister. Biz de duygusal olarak bağlı oldukları bu görselleri sürekli üzerlerinde taşımaları için onları aksesuarlara dönüştürürüz. Bu bazen bahçelerinden topladıkları kendileri için anlamı olan bir çiçek bazen de bahsettiğim gibi fotoğraf, diş, saç, tarih ya da isim olabilir. Genelde üzerinde minyatür boyama tekniği ile doğa manzarası olan ağaçtan kolye ve yüzükler; gerçek kurutulmuş çiçekler ile düzenlenen kompozisyonlar içeren aksesuarlarımız da oldukça yoğun ilgi görmektedir.

'İNSANLAR KENDİNE YÖNELDİ'

• Son zamanlarda fabrikasyon üretimlere nazaran el yapımı olan ve daha doğal görünen ürünlere ilgi daha çok artıyor diyebilir miyiz?

İnsanlar son dönemde daha fazla kendilerine yöneldi. Artık her yerde aynı şeyi görmekten sıkıldı. Farklı, benzersiz ve özel olmak istiyorlar. Kendi duygu ve düşüncelerini aktarabilecekleri kişisel ürünleri istiyorlar. Bu bağlamda verecekleri hediyeleri de aynı duygular ile vermek istiyorlar. Bunu da en güzel şekilde doğanın eşsiz güzelliği ile yapabileceklerini kavradılar. Bu da kişiye özel el yapımı ürünlere ve doğaya olan ilgiyi arttırdı.

• Koronavirüs tehlikesine karşı siz ve diğer tasarımcıların almış olduğu önlemleri anlatır mısınız?

Üretiminizi ve satışlarınızı nasıl devam ettiriyorsunuz? Bu dönemde bizlerde, hijyen ve temizliğe ayrıca dikkat ediyoruz. Üretmiş olduğumuz ürünleri paketlerken son bir defa alkolle sildikten sonra dağıtımını yapıyoruz. Tabi ki bu dönemde belirli oranda satışlarda bir düşme yaşandı, fakat bu dönemde internette geçirilen zaman arttı. Biz de bu dönemi olumlu şekilde değerlendirmeye yöneldik. Tasarımlarımıza hız kesmeden devam ettik. Reklam ve satış yaptığımız platformları arttırdık. Böylelikle çalışmalarımız hız kesmeden devam etmiş oldu.

• Sosyal medyada yapılan satışlara yönelik 'faturasız çalışılıyor' denilerek şikayetlerde bulunulduğu söyleniyor. Siz böyle bir şikayet aldınız mı? Bu şikayetleri doğru buluyor musunuz?

Tabi ki yasal kurallar çerçevesinde çalışmak en doğrusu. Bu anlamda devletimizin evde üretim yaparak aile bütçesine katkıda bulunmak isteyen ev hanımlarımıza vermiş olduğu bir destek bulunmakta. Vergi dairesine başvurulduğu zaman memurlarımız gerekli bilgi ve desteği veriyorlar. Ben de bu uygulamadan faydalanan bir kişi olarak konu ile gelebilecek şikayet ya da uyarılardan tedirgin olmadan satışlarımı gerçekleştiriyorum.

• Geleceğe dönük hedeflerinizi anlatır mısınız?

Kendi markamla birlikte kurumsal bünyelerde tasarımlarıma devam etmek ve daha fazla kişiye modellerimle ulaşabilmek en büyük hedefim. Üretmenin sınırı yok, bizleri besleyen ve dinç tutan düşünceler bunlardır.

Editör: Haber Merkezi