• Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben İpek Yıldırım. 'Caston Management&Booking' ve 'Caston Factory'nin kurucu ortağıyım. Aynı zamanda Sanatçı Menajeri ve Etkinlik Koordinatörüyüm. Trakya Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve kısa bir dönem Dokuz Eylül Üniversitesi gibi okulların Güzel Sanatlar Fakültelerinde 'Geleneksel Türk El Sanatları', Çağdaş Sanatlar' ve 'Seramik' eğitimleri aldım. Fakat öncesinde ve sonrasında müzik ve bu meslek her zaman hayatımın bir parçasıydı. Sürekli değişen ve yenilenen bir piyasa var ve biz bunun tam ortasındayız. Bu işin en sevdiğim yanlarından birisi bu. Her daim canlı ve motive tutuyor bunlar insanı. Sürekli gelişiyor ve öğreniyoruz ve dahi yeri geliyor öğretiyoruz. Yıllar evvel menajer asistanlığı ile başladım bu işe. Profesyonel anlamda ise 3 yıldır sahadayım diyebilirim.

'GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ'

• Türkiye'nin en kapsamlı müzik fabrikası Caston Factory'nin kuruluş sürecini anlatır mısınız? Fikir nasıl oluştu?

Fikir, 'Caston Factory'nin kurucusu olan Menajer Çağlar Tavşanoğlu'na aittir. Bir süredir bu konu üzerine çalışmalar sürdürüyordu kendisi. Menajer arkadaşlarım ve piyasada olan insanlar çok iyi bilirler ki gün içerisinde onlarca mail alıyoruz birçok müzisyenden ve üreticiden. Bestelerini, yazdıkları sözleri hatta coverlarını yolluyorlar. Bu süreç üreticiyi ve müzisyeni yoruyor tabi. Eserlerini hatırı sayılır insanlara ulaştırmak isterken zorlanabiliyorlar. Mailler gözden kaçabiliyor, yoğun zamanlarda farkedilemeyebiliyorlar. Caston Factory bu sorunları ortadan kaldırmak amacıyla kurulmuş bir sistem olarak tam bu noktada imdada yetişti. Çıkış noktası da kurulum aşaması da ihtiyaçlara yönelik gerçekleştirildi. Burası sanal ve devasa bir üretim fabrikası. Büyük bir eksikliğin giderildiğini söyleyebilirim ve daha da geliştirmek için çalışmalarımız devam ediyor.

• Müzik havuzunda, eserleri değerlendirecek otoriteler kimler? Eserler nasıl bir değerlendirmeden geçiyor?

Tek tek isim vermek ne kadar doğru olur bilmiyorum. Zira şu an 45'i aşkın otoritemiz sistemimizde mevcut ve artmaya devam ediyor. Müzik dünyasından birçok menajer, prodüktör, yapımcı, sanatçı, reklam şirketi otorite olarak yer alıyor sistemimizde. Bu isimlerin hepsi '@castonfactory' instagram sayfasında yayınlanmaktadır. Dileyen oradan bakabilir ve otoritelerimizi de daha yakından tanıma imkanına sahip olur. Castonfactory.com'a girip başvuru formunu dolduran üreticiye ulaşıyoruz. En doğru şekilde yönlendiriyoruz ve eserini kategorize edilmiş havuzumuza alıyoruz. Sonrasında, yalnızca havuzda eseri olan üreticiye kendi eserini görebileceği bir sisteme giriş kanalı oluşturuyoruz. Otoritelerin ise havuzun tamamını görebildikleri bir kanalları mevcuttur. Hepsinin kendisine özel kullanıcı adı ve şifresi bulunmakta. İstedikleri her an havuza erişim sağlayabiliyorlar. Beğendikleri üretimin/eserin sahibinin tüm iletişim bilgileri de havuzda otoritelerimize açık bulunuyor. Diledikleri vakit, beğendikleri üretim için eser sahibine ulaşabiliyorlar. Havuzun tamamı yalnızca otoritelere açıktır. Eserler tamamen gizli tutulmaktadır.

• Bu uygulama besteci ve söz yazarlarına nasıl imkanlar sunuyor?

Caston Factory'nin başlı başına bir üretim fabrikası olması, üreticiyi otoriteyle birinci elden buluşturması sistemin sunduğu imkanların başında geliyor. Her zaman savunduğumuz bir konu var; bizler Ankara'da İstanbul'da, müzik piyasasının kalbinin attığı bölgelerde bulunsak da, şu an bunun için imkan bulamayan, bu imkanı yaratamayan da birçok müzisyen var. Türkiye'nin her bir köşesinde inanılmaz besteciler, söz yazarları, beatmakerlar ve birçokları var. 'Keşif' denilen şey en büyük imkanlardan birisi.

'ESER, ÜRETİCİYE AİT OLMALI'

• Sisteminize nasıl başvuruluyor? Herhangi bir kriter arıyor musunuz?

Kendisine ait üretimi olan her birey sistemimize başvuruda bulunabilir ve üretimini yükleyebilir. Caston Factory üreten herkese açık bir sistemdir. Havuza yüklenecek üretimlerin profesyonel ortamda kaydedilmiş olması ya da müzik eğitimi gibi bir koşul da aramıyoruz. Özgün bir bestenin en yalın haliyle havuza eklenmesi de profesyonel bir kayıt kadar etkilidir. Üretimle ilgilenen otorite kendisi de biçimlendirmek isteyebilir. Tek bir kriter arıyoruz o da; üretimin üreticiye ait olması. Zaten kendisine ait olduğunu teyit etmesini de istiyoruz üreticiden.

• Türkiye'de yeni yetenekleri keşfetmek için birçok platform oluşturuluyor ama yeni keşfedilen yeteneklerin kalıcılığı konusunda sıkıntılar doğuyor. Sizce bunun nedeni nedir?

Aslında bunun cevabı sorunun içinde gizli. Birçok platform ve birçok imkan olduğu için devasa bir kalabalık var şu an. Güçlü tarafını da yok sayamayız tabi. Ama sürekli artan bir kalabalığın içerisinde uzun süre kalmak ve hatta fark edilmek zorlaşabilir. Caston Factory'nin bu platformlardan ayrılan en güçlü özelliği ise; havuzdaki kategori sistemi. Tamamen ihtiyaca yönelik gerçekleştirilen filtreleme sistemi sayesinde, fabrikamızdaki üreticilerimiz kalabalığa karışmıyor. Caston Factory'nin sosyal medyaya bir alternatif sağladığını iddia edemeyiz. Çünkü sistem içerisinde bir sosyalleşme durumu olmuyor. Tamamiyle, bir fabrikanın sanal versiyonu desek daha doğru olur.

• Sisteminize başvuracak kişilere yönelik bir mesajınız var mı?

Müzisyen arkadaşlarıma bir mesajım olacak: Üretmekten ve denemekten hiçbir zaman vazgeçmeyin. Caston Factory ile tanışmanızı isterim. Naçizane tavsiyem olarak alın. Hayatımızın fırsatının bizi nerede bulacağını bilemeyiz.

Editör: Haber Merkezi