• Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Odası olarak esnafın son yıllardaki durumunu anlatır mısınız?

Kuruyemişçi esnafı maalesef çok zor durumda. Hatta bitti diyebiliriz. Kuruyemişçi esnafı son yıllarda çok zorluk çekiyor, nedenleri ise AVM ve büyük zincir marketler esnafı bitirdi. O kadar çok AVM ve zincir marketler açıldı ki onlar çoğaldıkça küçük esnaf nefes alamaz hale geldi, vergilerini ödeyemez oldu, dükkan kiralarını ödeyemez oldu. Dayanamayan esnaf da sonunda dükkanını kapatıyor. İstihdama önemli katkısı olan küçük esnafımız kepenk kapatıyor ve her geçen gün geri gidiyor. Bu gerilemeden kuruyemişçilerimiz de önemli ölçüde nasibini alıyor. Oysa esnaf ve sanatkar, ekonominin can damarı. Bununla birlikte haksız rekabete karşı bir önlem alınamıyor.

HAKSIZ REKABET

• Haksız rekabete nasıl bir önlem alınmalı?

Mahallelinin ihtiyacını karşılayan kuruyemişçi dükkanları da bakkallar gibi AVM'lerin ve zincir market sayısının artmasıyla kapanmayla yüz yüze kaldı. Büyük marketlerin kuruyemiş reyonları kuruyemiş dükkanlarının iki üç misli büyüklükte. Doğal olarak da vatandaşımız da ucuz olan ürüne yönelmekte. Durum böyle olunca kuruyemişçi de bu marketlerle rekabet edemeyip, dükkanlarını kapatmak zorunda kalıyor. Böyle olunca da küçük esnaf mağdur oluyor. Geçtiğimiz aylarda küçük esnaf dükkanlarında kapatmalar çoğaldı.

• AVM ve zincir marketlerin zararından söz ettiniz bu konuda nasıl bir öneriniz var?

Bu mağazalar küçük esnafı bitirir. Bu nedenle AVM'ler şehir dışına taşınması ve pazar günleri kapalı olması gibi düzenlemeler hayata geçirilebilir. O kadar çok AVM, zincir market açılıyor ki küçük esnafın baş etmesi mümkün değil. Bu gelişme esnafımızı tükettiği gibi artık kendilerini de tüketiyor. Hem esnafımızı, hem alışveriş merkezi ve zincir market yatırımcısını, hem de vatandaşımızı düşünecek, haklarını koruyacak şekilde perakendeciliğe yeni yöntemler, yeni bakış açıları getirilmeli.

MESLEĞİMİZE STANDART GETİRİLMELİ

• Mesleğinizde bir standart olmadığını belirtiyorsunuz bununla ilgili neler söylersiniz?

Mesela birbirlerinin yanına açılan kuruyemiş dükkanları birbirlerini baltalıyor her önüne gelen isteyen istediği yere dükkanı açıyor. Bu durum düzeltilmeli meslek standartları getirilmeli ve yer kriterleri olmalı meslek odalarımızın ve üst kuruluşlarımızın tarafından o sokakta ve o caddede açılmasıyla ilgili olarak bir başka kuruyemişçinin zarar görüp görmeyeceği gibi konularda çok iyi değerlendirilmeli. Kuruyemişçi dükkanlarına da mutlak suretle mesafe şartı getirilmeli. Her önüne gelen, isteyen istediği yerde kuruyemişçi dükkanı açamamalı. Meslek standardı ve yer kriteri olmalı. Meslek odalarımız ve üst kuruluşlarımız tarafından o sokakta o kuruyemişçinin açılmasıyla ilgili olarak bir başka kuruyemişçinin zarar görüp görmeyeceği gibi konular çok iyi değerlendirilmeli. Aksi halde istediği yerde istediği dükkanı açan da çeşitli teşvik uygulamalarından mahrum bırakılma gibi sonuçlara katlanmalı.

• Kahvecilerin de sıkıntılı olduğunu biliyoruz bu konuda neler söylersiniz?

Ülkemiz son günlerde bir ekonomik krizden geçiyor. Ekonomik krizin yaşandığı şu günlerde her şeye ardı arkasına zam gelmeye başladı. Kahve, ülkemizde yetişmeyen bir meyvedir. Dolayısıyla zamlardan kahve de etkileniyor. Kahve piyasasında da piyasa durgun geçiyor.

• Son olarak sorunlarınızın çözümü için neler öneriyorsunuz?

Kuruyemişçi, bakkal, kasap terzi gibi esnaf ve sanatkarlarımızı güçlü kılarsak, bu esnafın ülke ekonomisine ve istihdama da katkısı o kadar fazla olacak. Daha akılcı, uygulanabilir ve sürdürülebilir yollarla yatırımın ve istihdamın artacağına inanıyorum.

Editör: Haber Merkezi