• Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1971 Ankara doğumluyum. Mimarım. 1992 ODTÜ Mimarlık mezunuyum. Eşim Ufuk Birlik, inşaat mühendisi. 23 yıllık evliyiz. 2 kızımız var. Aktif bir mimarlık hayatından sonra şu an emekliyim. Eşim mesleki çalışmalarını hala sürdürüyor. Eşimle birlikte, hobi olarak el yapımı ahşap ve gümüş takılar yapıyoruz.

• Tasarımcılık süreci nasıl başladı? Sizi özellikle ahşap çalışmalara yönelten etkenler ne oldu?

Ahşap bizim tutkumuz. Ağaç işleri sevdası eşimde çocukluğundan beri varmış. Dedeleri marangozmuş. Genlerinde var diyebilirim. Eşim hep oyma kakma ağaç işleri yapardı. Birlikte bir ara ahşap oyuncak işi de yaptık. Ağaç işleri hep hayatımızda vardı. Bir gün eşim eve çok farklı renklerde ağaçlar getirdi. Bende ağaçlara bakarken 'Bunlardan ne güzel takı olur' dedim. O da bana 'Çiz de yapayım' dedi. Ben çizdim o da yapmaya başladı. Bu şekilde başladı ahşap takı maceramız. Eşimle birlikte yaklaşık 10 senedir el yapımı ahşap ve gümüş takılar yapıyoruz. 'Unity Wood& Silver Jewelry' markamız. Genellikle ben tasarlıyorum, eşim yapıyor. Bazen de birlikte tasarlıyoruz.

• Asıl uzmanlık alanınızı doğrudan tasarımlarınıza yansıtıyorsunuz yani?

Mimarlık ve mühendislik eğitimi ve yıllar içinde edinilmiş mesleki tecrübelerimizin tabi ki takılarımızda etkisi çok güçlü. Tasarımlarımız çok mimari bulunuyor. Bizi tanımayan pek çok kişiden duyduğumuz bir şey bu.

'FARKLI ÜLKELERDEN DE İLGİ GÖRDÜK'

• Tasarımlarınıza olan talep hangi boyutta?

Önceleri eşimize dostumuza gösterdik yaptıklarımızı, çok beğeni aldı. Çevremiz tarafından, farklı ve özgün bulundu çalışmalarımız. Etrafımızda beğeni ve talep arttıkça biz de tasarlamaya ve üretmeye devam ettik. İnstagramın ilk zamanlarıydı, takılarımızın fotoğraflarını instagramda yayınlamaya başladım. Kanadalı bir gazeteci; dünyanın farklı yerlerinde, özgün takı tasarımları yapan, 7 tasarımcı hakkında bir yazı hazırlıyormuş. İnstagramda bizim takılarımızı görmüş, bizimle iletişime geçti. 'Bu 7 tasarımcıdan biri siz olur musunuz?' dedi. Seve seve kabul ettik. Bu yazı bizim için bir dönüm noktası oldu. Dünyanın öbür ucundan birilerinin ilgisini çekebiliyorsak; orijinal ve iyi bir iş yapıyoruz herhalde diyerek; o noktadan sonra daha ciddiye aldık, daha çok çalıştık.

'DOĞAL GÖRÜNMESİNE DİKKAT EDİYORUZ'

• Ortaya çıkan ürünleriniz baştan sona hangi aşamalardan geçiyor? Detaylı anlatır mısınız?

Deneme yanılmayla öğrendik bu işi. Türkiye'de bizim gibi ahşap gümüş takı yapan olmadığını düşünüyoruz. En azından biz rastlamadık. Dünyada da son yıllara kadar çok yaygın değildi. Öncelikle bir tasarım ve çizim sürecimiz var. Eşimle önce benim çizimlerimin üzerinde konuşuruz. Sonra imalat süreci başlar. Bildiğiniz kütük halinden takı haline dönüşüm... Tüm imalatı eşim yapıyor. Gümüş işlemeyi de zaman içerisinde öğrendi eşim… Takılarımızda dünyanın farklı yerlerinde yetişen ağaçlar kullanıyoruz. African blackwood denilen bir abanoz türü, cocobolo, padouk, okoume, morgül, ceviz, ardıç, zeytin, dişbudak en çok kullandığımız ağaç türleri… Yaklaşık 25 farklı ağaç türünü takılarımızda kullanıyoruz. Ağaçları doğal renkleriyle kullanmayı seviyoruz. Boya ve vernik kullanmıyoruz. Ağaçların naturel renkleri oluşuna insanlar çok şaşırıyor. Takılarımızda ahşap ve gümüş yanında bazen doğal taşlara da yer veriyoruz. Yaklaşık 6 yıldır da epoksi reçine ahşap çalışmalarımıza eklendi.

• Ahşap tasarımlarınızın diğer ürünlere nazaran insan sağlığına olumlu etkilerini anlatır mısınız?

İnsanlar zaman içerisinde doğal ürünlere dönmenin gerekliliğini fark ettiler. Sağlığa zararı olmayan organik malzemeler kullandığımız her ürün öne çıkıyor artık. Ahşap takılar bizim için doğayı üstümüzde taşımak gibi, doğayla bütünlüğümüzü simgeliyor. Ahşap takıların üstümüzdeki negatif enerjiyi nötrlediğini düşünüyoruz. Doğal malzemelerle çalışmayı seviyoruz.

• Doğal tasarımlara eğilim Türkiye'de hangi boyutta?

Dünyadaki genel eğilim bu yönde ve bizce de çok memnuniyet verici bir durum. Bu ilginin göstergesi olarak son yıllarda Türkiye'de tasarım pazarlarında gözle görülür bir artışın olduğunu söyleyebilirim. El yapımı ürünlere ilgide artış var ama maalesef hala ülkemizde yeterli kıymetin verilmediğini düşünüyorum.

• Kişiye özgü tasarımlar yapıyor musunuz? Genelde hangi tasarımlara ilgi var?

Her birimizi diğerlerinden farksız kılmaya çalışan şu dünyada, hepimiz özel olduğumuzu hatırlamak istiyoruz. Bu nedenle kişiye özgü tasarımlar günümüzde öne çıkıyor. Biz de talepler doğrultusunda, kendi çizgimizi koruyarak, kişiye özgü tasarımlar yapıyoruz.

'SOSYAL İZOLASYONA UYUYORUZ'

• Gündemde olan Koronavirüs tehlikesine karşı siz ve diğer tasarımcıların almış olduğu önlemleri anlatır mısınız? Üretiminizi ve satışlarınızı nasıl devam ettiriyorsunuz?

Virüs hepimizin hayatını değiştirdi. Diğer pek çok şey gibi sergiler, tasarım pazarları iptal edildi. Daha ileri tarihlere ertelendi. Pek çok tasarımcı arkadaşımız atölyelerini, dükkanlarını ziyaretçilere kapadı. Biz de çalışmalarımızı evimizde ve ofisimizde yürütüyoruz. Sosyal izolasyona uyuyoruz. İnstagramda eşimin adına bir sayfamız var. (Ufuk Birlik) Satışları instragram üzerinden yürütmeye çalışıyoruz. Bu sıkıntılı günleri atlatabilmek için toplum olarak sosyal izolasyona uymanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. En kısa zamanda tüm dünyanın bu sıkıntılı günleri atlatması en büyük dileğimiz.

• Geleceğe dönük hedefleriniz nelerdir?

İlk yaptığımız takılara dönüp baktığımızda kendi adımıza çok yol aldığımızı düşünüyoruz. Yol almaya, tasarlamaya ve üretmeye devam etmek istiyoruz. Ürünlerimizi alan, takılarımızı kullanan kişilerin beğenisi bizim için çok büyük bir motivasyon kaynağı. Tanınırlığımızın artması, bilinen ve güvenilen bir marka olmak isteğimiz.

Editör: Haber Merkezi