Türkiye'nin ilk komedi festivali olma özelliğini taşıyan Ankara Uluslararası Komedi Festivali'nin beşincisi, 1-17 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlenecek. Bu yıl da çok alternatifli bir programa sahip olan Ankara Uluslararası Komedi Festivali süresince yerli ve yabancı ünlü güldürü sanatçıları, çeşitli mekanlarda Ankara seyircisi ile buluşacak. Toplumun tüm kesimlerine hitap eden festival içeriğinde çocuklar için düzenlenen programlar, üniversite topluluklarının düzenlediği oyunlar, stand up gösterileri, tiyatrolar, radyo söyleşileri, amatör komedyenlerin sahne aldığı etkinlikler, gösteriler, atölyeler ve konserler gibi birçok etkinlik yer alacak. Açılışını, Cem Yılmaz'ın 'Diamond Elit Platinum Plus' isimli gösterisiyle gerçekleştirecek ve çok alternatifli bir programa sahip olan festivalin sanat yönetmenliğini usta mizah yazarı Vedat Özdemiroğlu yapımcılığını ise Gezgin Kültür Sanat üstleniyor.

'BARUT FIÇISI TİYATRO SEVERLERLE BULUŞACAK'

'Barut Fıçısı', Ankara Komedi Festivali kapsamında 9 Kasım 2019 Cumartesi günü saat 20:30'da Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi tiyatro severlerle buluşacak. Barut Fıçısı, Makedon yazar Dejan Dukovski'nin pek çok Balkan ülkesinde yıllarca oynandıktan sonra Avrupa'nın çeşitli ülkeleri ve Amerika'da da büyük başarı kazanmış, bir baş yapıt. Oyun, birbirine bir biçimde bağlı 11 farklı hikayeden oluşan bir bütün. İstanbul Halk Tiyatrosu, Barut Fıçısı'na dönmüş şehri ve insanlarını anlatan bu komediyi Balkanlar'dan alıp getiriyor. Yıldıray Şahinler'in yönettiği dekorun da Barış Dinçey'e ait olduğu oyunda Erkan Can, Yıldıray Şahinler, Ruhi Sarı, Aşkın Şenol, Faruk Akgöre, Aytek Önal Rüya Önal ve Başak Gümülcineli oynuyor.

FERHANGİ ŞEYLER 33 YILDIR SAHNEDE

Festivalde, Ferhan Şensoy'un, 33 yıldır aralıksız oynadığı 'Ferhangi Şeyler' 2400'üncü oyunu ile sahnede olacak. 13 Kasım 2019 Çarşamba saat 20:30'da Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde tiyatro severlerle buluşacak oyun Ankaralıları kahkahaya boğacak. Ferhangi Şeyler; dünyada 'en çok oynanan tiyatro oyunu' ve sürekli kendi rekorunu kırmaya devam eden efsanevi tiyatro oyunu. Ferhangi Şeyler'de hepimizin hayatının içinde olan karakterler var. Oyunda usta; güncel yaşanan sıradan olaylara, mahalle ilişkilerine, yakın geçmişten günümüze politikacılara, iktidara, din algısına ince eleştiriler yapıyor. Seyirci ile ara sıra diyalog kuruyor. Gelen sorulara hazır cevaplılığı orta oyuncuların doğaçlama özelliğinden olsa gerek. Bir de gazete bölümü var; bugünün gazetelerini okuyup güncel olayları değerlendiriyor. Sazla çalıp söylediği şarkılar, türküler yer yer tebessüm ettiriyor, yer yer çok düşündürüyor. Aşık Mahzuni'ye yaktığı türkü tüm salonu ise hüzne bırakıyor.

'AŞK ÖLSÜN' ANKARALILARLA BULUŞACAK

Barış Dinçel'in yönettiği 'Aşk Ölsün' tiyatro oyunu da, Ankara Komedi Festivaline konuk olacak. 14 Kasım 2019 Perşembe saat 20:30'da Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde tiyatroseverlerle buluşacak. Murat İpek'in yazdığı Barış Dinçel'in yönettiği Günay Karacaoğlu'nun da oynadığı oyunun müziklerini ise Çiğdem Erken yaptı. Sevmek ve sevilmek üzerine kurgulanmış trajikomik bir hayat hikayesi olan oyun kepçe kadar yüreğiyle, kaşık kadar haline bakmadan hayat denen bu kazanın altını üstüne getiren bir kadının hikayesini anlatıyor.

DOĞAÇLAMANIN ÖNCÜSÜ MAHŞER'İ CÜMBÜŞ

Türkiye'de modern doğaçlama tiyatronun öncüsü olan 'Mahşer-i Cümbüş', Ankara Komedi Festivali Kapsamında doğduğu topraklara geliyor. 17 Kasım 2019 Pazar günü saat 20:00'da Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde Ankara seyircisine kahkaha dolu anlar yaşatacak. 2001 yılı Mayıs ayında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü öğrencileri tarafından kurulan Mahşer-i Cümbüş, aynı yıl Eylül ayında Ankara Tenedos Kafe'de 'Tiyatro Sporu' gösterilerine başladı. Mahşer-i Cümbüş 2003 yılının Ağustos ayında İstanbul'a taşınarak faaliyetlerini İstanbul'da sürdürüyor. Mahşer-i Cümbüş kurulduğu günden bu yana Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok ilde gösteriler sergiledi ve festivallere katıldı. Türkiye'de Modern Doğaçlama Tiyatro'nun öncüsü olan Mahşer-i Cümbüş, Doğaçlama Tiyatronun gösteri biçimlerinden biri olan 'Tiyatro Sporu'nu Türkiye'de ilk defa seyirci ile buluşturdu. Kuruluşunun 5'inci yılında kendi sahnesi 'Mahşer-i Cümbüş Hayalhanesi'ni açtı. Ekip bugüne kadar 2000'ün üzerinde 'Tiyatro Sporu', 300'ün üzerinde 'Beyin Fırtınası' gösterisi yaptı. Mahşer-i Cümbüş, bir başka ilke daha imza atarak 2007 yılında Türkiye'nin ilk doğaçlama şov programı 'Anında Görüntü Show'u ekranlara taşıdı ve Türk televizyonlarında yepyeni bir dönem başladı. Her yaştan izleyicinin kendine yer bulabileceği festivalde minik izleyiciler için Ezo Sunal'ın bir etkinliği ve Niloya ve Harika Kanatlar müzikali de sergilenecek.

FESTİVAL MEKANLARI İSE ŞÖYLE

• Nazım Hikmet Sanat ve Kongre Merkezi

• Congresium

• Tatbikat Sahne

• 4 Mevsim Tiyatro Salonu

• GAGA Manjero

• Route Sahne

• IF Sokak

Editör: Haber Merkezi