• İnsanlar pandemi nedeniyle bazı sağlık kontrollerini öteledi ve çeşitli sıkıntılarla karşılaştı, bu sıkıntılardan biri de HPV virüsü. Pandemi nedeniyle HPV siğilleri arttı mı?

Biliyoruz ki bazı hastalıklar vardır, erken teşhis edilmez ise kanser oluşmasına neden olabilir. Bunlardan biri de cinsel yolla bulaşan ve genital bölgede siğillere neden olan Human Papiloma Virus (HPV). Virüsün bulaştığı kişilerin tedavi olmaması halinde kanser riski ile karşılaşabilirler. Bugün rahim ağzı kanserlerinin yüzde 99'unda HPV sorumludur. Rahim ağzı kanserleri yanında vajina, dış genital ( vulva) ve anal kanserlerde de HPV tespit edilmiştir. Baş boyun kanserlerinde de HPV etkisine rastlanmıştır. Erkeklerde ise penis kanserlerinin gelişiminden sorumlu olabilmektedir. İnsanlar, salgın nedeniyle sağlık kontrollerini öteliyor. Ancak, HPV virüsü belirtileri görüldüğü zaman mutlaka hekime başvurulmalıdır. Tedavisi ihmal edilebilecek bir hastalık değildir. Pande- mi nedeniyle birçok kişi sağlık kontrollerini ötelemeye başladı ve erken dönemde hekime başvurmayan hastalarda maalesef ki, siğillerin çok fazla yayıldığını görüyoruz. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda HPV'ye bağ- lı kanser vakalarının artış göstermesinden endişe duymaktayız.

• HPV virüsü genellikle nasıl bulaşır?

Cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün yüzlerce çeşidi vardır. HPV 16 ve 18, servikal kanserlerin yüzde 70'i ile ilişkilidir. HPV 16 ise anal kanserlerin yüzde 90'ından fazlasını oluşturmaktadır. HPV, genital bölgede, hücre çoğalmasına ve siğile neden olurken, bazı tipleri kanser oluşumuna zemin hazırlar. Bir genital siğilin sadece görünüşe göre düşük veya yüksek riskli olup olmadığını anlamanın bir yolu yoktur. Sadece teşhis testleri enfeksiyonunuzu ve ilgili riskleri doğrulayabilir. Bu nedenle hiçbir HPV türü ihmal edilmeye gelmez.

ENFEKTE OLDUĞUNUZU FARK ETMİYORSUNUZ

• 'İnsanlar HPV virüsüyle enfekte olduğunda fark etmeyebiliyor' diyorsunuz nedeni nedir?

Çoğunlukla herhangi bir belirti vermediği için çoğu erkek ve kadın hiç farkında olmadan HPV ile enfekte olabiliyor. Tedavi edilmemiş, geciktirilmiş vakalarda kansere dönüşüm riski çok daha fazla. HPV ile mücadelede erken müdahale her zaman çok daha avantajlı ve hayat kurtarıcı. Bu nedenle insanların kendi kendilerini muayene edip, her hangi bir lezyon fark ettiklerinden hemen doktora gitmeleri kendi sağlıkları açısından çok önemli. HPV virüslerinin yol açtığı siğiller tedavi edilmemesi halinde büyüme, yayılma, kaşınma ve kanama eğiliminde olabilir. Siğiller, erkeklerde penis, testis, kasıklar ve anüs gibi bölgelerde; kadınlarda ise vajina dudaklarında, vajina içerisinde, anüste, kasıklarda ve rahim ağzında ortaya çıkar. HPV, en sık cinsel temas ile bulaşıyor ancak deri teması ile bulaşması da mümkün.

JİLET VİRÜSÜN YAYILMASINA NEDEN OLUYOR

• Genital bölgelerinde siğil olan insanlar, bu sorunla karşılaştığında öncelikle ne yapmalı?

HPV oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Genital bölgesinde siğil olan kadınları uyarıyoruz. Siğil sorunu yaşayanların tüy dökücü kremler veya jilet gibi yöntemlerle genital bölgedeki tüylerini alması deri bariyerinin hasar görmesine neden olur ve bulaş riskini artırır. Yine tüylerin alınması sırasında kopartılan siğiller, zedelenmiş epitel dokunun içine virüsün nüfuz etmesine sebep olur. Bu durum tedaviyi zorlaştırmasının yanı sıra hastalığın tekrar etmesine de neden olmaktadır. Bu nedenle kadınların düzenli sağlık kontrollerini ve smear testlerini yaptırmayı ihmal etmemeleri gerekmektedir.

Editör: Haber Merkezi