· LGS sınav sonuçları açıklandı, tercih dönemi için birçok veli ve öğrenci şimdiden araştırmalara başladı siz bu konuda neler söylemek istersiniz?

LGS sonuçlarına göre tercih ve yerleştirme işlemleri 5 Temmuzda başlayacak olup 16 Temmuz tarihinde sona erecektir. Bu zorlu ve bir o kadar da önemli süreçte çocukları için en iyi tercihi yapmak isteyen anne babalar sosyal ve yazılı medyadan, eğitimcilerden ve çevrelerinden bilgiler toplamaya çalışıyor. Tercihlerin doğru yapılabilmesi için sınav sistemini bilmek ve süreci doğru kaynaklardan takip edebilmek önemlidir. Kısaca LGS sürecini hatırlayacak olursak; Okullara yerleştirmeler sınavla ve adrese dayalı şekilde gerçekleştirilecektir. Sınava giren öğrencilerin puanlarına göre Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları gibi liseler için tercih yapabileceklerdir. Öğrenciler, ilk olarak Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar (5), Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar (10), Pansiyonlu Okullar (5) olmak üzere toplam 20 okul tercihinde bulunabileceklerdir. Sınava girmeyen öğrencilere Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar tercih ekranı açılmayacaktır.

· İlk olarak yerel yerleştirmeler ile öğrenci alan okulların tercih edileceğini belirttiniz. Yerel yerleştirmelerde kriterler ne olacak?

Yerel yerleştirme esaslarını sırasıyla söyleyecek olursak; öğrencinin ikamet adresi, ortaöğretim başarı puanı, 8'inci sınıf özürsüz devamsızlık, yılsonu başarı puanı üstünlüğü (sırasıyla 8,7 ve 6'ncı sınıf) sırasıyla bu kriterlere göre yapılacak.

· Okul puanları etkili olacak mı?

Okul puanları yani 6, 7 ve 8sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması yerel yerleştirmelerde etkili olacaktır.

'İYİ ARAŞTIRMALI, UZMANLARDAN DESTEK ALINMALIDIR'

· Sizce tercih döneminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Öğrencilerin hedeflerini belirlemiş olması bu süreçte çok önemlidir. Çünkü her okul farklı kariyer olanaklarına hizmet edebilecek eğitim müfredatına sahiptir. Bu nedenle seçeceği lisenin ilgi alanları içinde olması ve yeteneklerini gösterebilmesi için uygun alt yapıyı hazırlayabilecek konumda olması çok önemlidir. Tercihlerin en az sınav başarısı kadar önemli olduğunu unutmamalıyız. Tercih yapmadan önce çok iyi araştırmalı ve uzmanlardan destek alınmalıdır. Birçok öğrencinin sınav sonuçlarının başarılı olmasına rağmen tercih hatasından dolayı kaybettiği ve birçok öğrencinin de çok yüksek olmayan puanlarla güzel liselere yerleştiği unutulmamalıdır. Veliler çocuklarının gelecek planlarını göz önüne almalı ve tercihlerini bu yönde yapmaya özen göstermelidir. Bunun içinde çocuklarının kısa yoldan iş sahibi olmayı mı? Üniversite okumayı mı? Ne istediğini bilmeleri önemlidir.

· Özel okulları tercih edecek olan velilere önerileriniz nelerdir?

Özel okul düşünen veli ve öğrencilerin düşündükleri özel okulların açıklamış olduğu burs ve ücretlerini de dikkate alarak ön görüşmelerini fazla geciktirmeden yapmaları gerekiyor. 9'uncu sınıf kontenjanları dolmadan ön kayıtların yapılmasını tavsiye ediyorum. Ayrıca okulların üniversiteye yerleştirme oranları, eğitim kadrosu, derslik sayıları, fiziki imkanları, yabancı dil eğitimi, sosyal faaliyetler gibi faktörleri de iyi araştırmalılar.

· Bu süreçte öğrenci ve velileri neler bekliyor?

Öncelikle öğrenci ve velilerin umutsuzluğa kapılmamaları gerektiğini düşünüyorum. Sınavla öğrenci alan okulların listesi açıklandığında hepimiz gördük ki bütün iyi ve kaliteli okullar sınavla öğrenci almıyor. Bazı okullar ikamet adresine göre öğrenci kabulünde bulunacak ve bu öğrenciler için iyi bir fırsattır. Okulların araştırılması imkan dahilinde ise tercih yapacağı okulu görmesi ve yetkililerle konuşarak en doğru ve yerinde bilgiyi alması önemlidir. Tercih dönemi en az sınav dönemi kadar yoğun ve heyecanlı geçer. Ne oluyorsa olsun biran önce tercihlerimizi yapalım gibi düşünülmemeli, araştırmalar yapılmalıdır. Bu tercih çocukların okuyacağı üniversitelerin kalitesinde de etkili olabileceği gibi yapılan hata hayatını etkileyebilir. Eğitimin 'pardon'u olmaz.

· Sınava girmeyen veya başarılı olamayan öğrencilerin durumu ne olacak?

LGS'desınava girmeyen veya başarılı olamayan öğrenciler kayıt alanlarına göre yerel yerleştirmeler ile ikamet adresine göre bir liseye yerleştirileceklerdir.

· Tercihler sınav puanına göre mi yoksa yüzdelik dilime göre mi yapılacak?

Birçok velinin merak ettiği sorulardan biriside tercihlerin puanlara mı yüzdelik dilimlere göre mi yapılacağı konusudur. Tercihlerde yüzdelik dilimler önemlidir. Öğrenciler tercih sıralamalarını yaparken yüzdelik dilimlerine göre yapabilecekler.

Editör: Haber Merkezi