• Beslenme dışında hangi aktiviteler yararımıza olur?

Diyet ve spor için güzel bir dönem başladı. Kilo kontrolü için artık harekete geçmeliyiz. Günlük fiziksel aktiviteyi artırmak güne canlılık katar. Açık hava düz yol yürüyüşlerine başlamalıyız. Başlangıçta yarım saatle başlayıp gerekirse artırarak. Ve uyku... Uyku düzenine ve saatlerine dikkat etmeliyiz. Geç saatte uyumak, çok az uyku veya çok fazla uyku da bizim günümüzü zorlaştıracaktır.

'SIVI ALIMINDA AYRAN ÇOK KURTARICI'

• Sıcakların başlamasıyla açık havada çalışan bireyler için neler önerirsiniz?

Her şeyden önce belirttiğim gibi sıvı tüketimi yeterliliği... Eğer yapılan ağır iş ise günlük enerji alımı da oldukça önemlidir. Enerji yükseltmek için yağ tüketimine yüklenilmemelidir. Çok terliyor olmak mineral kaybına sebep olmaktadır bu nedenle, kişilerin tuz diyeti zorunluluğu yoksa sıvı alımında ayran çok kurtarıcıdır.

• Otel tatilleri başladı artık... Açık büfede yemek yerken nasıl bir yol izlenmelidir?

Genellikle yaz tatillerinde enerjimizi aldığımız boyutta gezme, yüzme gibi çabucak harcayacağımız ortamlarda harcıyoruz. Ama yine de tıka basa yemek yemek tercih olmamalı. Azar azar miktarlarla çeşitliliği sağlayarak tabak oluşturmak iyi bir yöntemdir. Salata (yeşillik) desteği sindirimi kolaylaştırır. Tek grup (örneğin; sadece et çeşitleri) tüketimi yanlıştır. Meyve ve tatlıları ara öğünlere ayırmak idealdir.

• Bahar aylarına geçiş süreci insan sağlığı açısından tehlike arz ediyor. Soğuk havadan sıcak havaya geçerken insan vücudu nasıl etkileniyor?

Soğuk günlerden sıcak günlere ilerlediğimiz şu vakitlerde vücudumuzun bir adapte olma süreci söz konusu. Genel olarak bu dönemde halsizlik, baş ağrısı, eklem ağrıları, uyku ve sindirim problemleri, bunların getirdiği psikolojik düşüşler yaşanabilir. Tabi ki bir de bunlara nezle ve bahar alerjileri eklenirse, daha sıkıntılı bir dönem geçirmek olasıdır. Oysa bahar doğanın uyanışı, güneşe kavuşmamız anlamı taşırken; neden bu sorunları yaşayalım ki? Eğer bildiğimiz veya bilmediğimiz bir hastalığımız yok ise daha rahat bahar geçişleri yaşamamız mümkündür.

'ARA ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN'

• Peki, bedenimizi zinde tutmakiçin nasıl desteklemeliyiz?

Asla öğün atlamamalıyız, güne mutlaka kahvaltıyla başlamalıyız. Ana öğünlere önem verdiğimiz kadar ara öğünleri de sağlamalıyız. Bu durum kan şekerimizi düzgün tutar ve gün içerisinde bizi zinde kılar. En önemlisi metabolizmamızı hızlandırır. Bol su içmeliyiz. Günlük 2-2.5 litre... Böylece kış sonrası doğal detoksumuzu su sağlayacaktır. Kahvaltı öncesi iki bardak ılık suyla yapılan bir başlangıç, sindirim sistemimizi de hareketlendirecektir. Kafeinli içecekler, sigara, alkol tüketimleri yorgunluğu destekleyeceği için dikkatli davranmalıyız. Mümkünse uzak durmalıyız. Özellikle yaz sıcaklarının başlamasıyla su tüketimi yanında ayran, taze meyve suları, belki soğuk çaylar seçeneklerimizi arttırabilir.

'PROBİYOTİK DESTEĞİ SAĞLAYIN'

• Almamız gereken vitaminler konusunda ne dersiniz?

Bağışıklık sistemimiz güçlü olursa, alerji ve diğer bahar sendromlarımız baskılanacaktır. Güçlü bir ümmin sistem için besin çeşitliliğini artırmalıyız. Özellikle C vitamini açısından zengin beslenmeliyiz. Ara öğünlerde meyvelerimizi, yemeklerde çiğ ve pişmiş sebzelerimizi ihmal etmemeliyiz. Mineral zengini kuru meyveleri de zaman zaman tüketmeyi unutmamalıyız. Prebiyotik besinlere önem vermeli gerekirse probiyotik desteği sağlamalıyız.

'BASİT ŞEKER KULLANMAYIN'

• Diğer vitaminleri nasıl takviye edebiliriz?

Vücudumuzda demir düşük ise zaten halsizlik yaşayan kişi bu süreci daha da zorlanarak geçirecektir. Bu yüzden özellikle bu dönemde eksik olanı tamamlamak adına gerekliyse demir desteği sağlamalıyız. D vitamini açısından günlük ufak ufak açık hava (balkon) güneşlenmelerine başlamalıyız. Günlük karbonhidrat alımımızı doğru besinlerden sağlamalıyız. Esmer undan yapılmış ekmek ve gıdalar tercih etmeliyiz. Basit şeker kullanmamalıyız.

• Bu dönemlerde ağır besinlerden kaçınmamızın önemi nedir?

Hafif yemekler tercih ederek, yağ kullanımını azaltmalıyız ki bu yaz dönemi de bizi rahat tutacak bir durumdur. Et ve süt gruplarının yeterli ve dengeli tüketimini sağlamalıyız. Kilo problemi, bütün bahar hallerine daha çok destek verir.

Editör: Haber Merkezi