• Sizi tanıyabilir miyiz? Ahşap tasarımına olan ilginiz nasıl gelişti?

Merhaba, adım Ferhat Şen. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünden 1990 yılında mezun oldum. 5 sene öncesine kadar aktif olarak mesleğimi yaptım. Emekli olmamla birlikte bina maketi ve arazi modelleme işine başladım ve CNC lazer makinesi satın aldım. Bu işe olan ilgimde ilk 2 yıl içinde makinanın neler yapabildiğini keşfettikçe gelişti. Piyasada mevcut olan ve hobi amaçlı boyama için ham olarak satılan ürünleri incelemeye başladım. Farklı olarak ne yapabileceğime bakarken bu ürünler çıkmaya başladı. Ürünler çıkmaya başladığında ise yavaş yavaş kendiliğinden gelişti. Pandemi döneminin başlamasıyla mevcut atölyeyi kapatıp evde hobi olarak yapmaya devam ediyorum. Ancak bu yıl tekrar bir atölye açmak planlarım arasında tabi…

• Ahşap tasarımının geçmişten günümüze hayatımızdaki yeri ve önemi nedir?

Öncelikle benim yaptığım iş ahşap tasarım değil. Yaptığım çizim ve tasarımların ahşap üzerine işlenmesi veya kesilmesi. Ahşap modellerin hemen her evde bir örneğini görmek mümkün. Bazısı alıp sergilemeyi sever bazısı kullanmayı bazıları da ham halde alıp şekillendirmeyi. Ahşabın doğal bir malzeme olması, içinde başka katkı maddesinin bulunmaması çok önemli bir avantaj. Yani kimse için tehlikeli değil bu da önemli bir malzeme olmasını sağlıyor. Kolay işlenebilir bir malzeme olması da birçok tasarım için kullanması en avantajlı ürün olarak karşımıza çıkıyor.

'MATEMATİK VE GEOMETRİ EN BÜYÜK YARDIMCIM'

• Bir tasarım ortaya çıkmadan önce hangi aşamalardan geçiyor?

Bu soruya cevap vermek benim için güç. Aklıma gelen ya da karşıma çıkan bir görüntüyü bilgisayarda çizmekle veya mevcut olan bir nesneyi geliştirmek ya da daha farklı bir hale getirmekle başlıyorum. Matematik ve geometri bilgim de iyidir ve çizimlerde en büyük yardımcım. Bir çizime başladığım zaman birkaç gün içinde bitiyor ancak o çizim defalarca şekil değiştirebiliyor tabi. Yani bir çizim sonunda birden fazla ürün ve tasarım çıkabiliyor. Çizimler tamamlandıktan sonra ise kesim ve montaj işi başlıyor. Gerekli ise boyama ile de bitmiş oluyor.

• Kişiye özgü tasarımlar yapıyor musunuz? Genelde hangi tasarımlara ilgi var?

İstenirse yapıyorum tabi... Kişiye özel hediyelik veya küçük işletmeler için ürettiğim ürünler var. Kişiye özel yapılan tasarımlar biraz daha ayrıntılı olduğu için diğer ürünlere kıyasla biraz daha fazla vakit alıyor. Genel olarak mücevher veya benzeri ürün saklama kutuları kişilerin tercih ettiği ürünler arasında. Peçetelik, mumluk, hesap kutuları, masa üstü organizer ve kalemlik tarzı ürünlerde işletmelerin tercih ettikleri ürünler arasında diyebilirim. Yapılabilecek ürünlerin bir sınırı olmadığı için aslında bunu genellemek oldukça zor.

• Bu sanatı icra etmek isteyen kişiler var mı? Yeni tasarımcılar yetişiyor mu?

Bu bir sanat mı tam emin değilim ama bu işi yapan kişiler elbette var. Yapmak isteyenlerde var tabi. CAD programlarını az da olsa bilen ve yeterli hayal gücüne sahip olan herkes yapabilir. Bu programlar için düzenlenmiş kurslar var tabi ama tasarımın nasıl yapıldığını gösteren bir ders olduğunu düşünmüyorum. Yeni tasarımcılar mutlaka yetişiyordur tabi ama somut bir iş olmadığı içinde öğretilebileceğini düşünmüyorum. Ortaya bir ayakkabı ya da elbise çıkmıyor neticede gerçi her sektörde olduğu gibi yapan çok ama usta az.

• CAD (Bilgisayar Destekli Grafik-Tasarım) programları ne işe yarar?

Çizim araçları olarak geliştirilen CAD programları, 2 ve 3 boyutlu tasarımlar oluşturmamızı sağlar. Bu tasarım programları ile ürün geliştirebilir, kalıp tasarımı ortaya çıkarabilir ve üretim için gerekli olan fikirlerimizi tasarıma dönüştürebiliriz. Geleceği tasarlamak, teknolojiyi daha da ileriye taşımak isteyen mucitlerin, matematikçilerin düşüncelerinin bir sonucudur. Geometrik şekiller oluşturmak bir model tasarlamak, fikirlerimizi çizerek aktarmamız için kullanılır. CAD programlarında oluşturduğumuz tasarımların üretimi ise CNC tezgahlarında işlenir. CAD programı üretimin tasarım görevini üstlenir. Tasarlanan parçaları işleyebilmek için üretim tezgahını yönlendirecek olan programlamayı ise CAM programı yapar.

'SÜRECİ HIZLANDIRIP MALİYETİ DÜŞÜRÜYOR'

• CAD programlarının gelişmesi yeni tasarımları nasıl etkiliyor?

CAD programları, teknolojinin imkanları ile tasarım ve tasarımcı açısından pek çok avantajı beraberinde getirir. Geleneksel yöntemlere göre daha pratik ve uygulanabilir olduğu için tasarım sürecini hızlandırarak üretim maliyetlerini düşürür. CAD, endüstriyel ve mimari tasarımlarda, otomotiv sektöründe, gemi inşa ve havacılık endüstrilerinde ve hatta protez gibi uygulamalarda dahi kullanılabilen endüstriyel bir sanattır. CAD, bilgisayar tarihinde bilinenden çok daha büyük yer tutar. Başlangıçta birkaç çizgiden ibaret olan CAD'in geliştirilmesi ekonomik açıdan çok büyük bir ihtiyaç halini alınca, bilgisayarlı geometri hesapları için çalışmalar yapılmış ve donanımsal ve yazılımsal olarak günümüzdeki üç boyutlu grafik işlemcilerin temelleri atılmıştır. Bugün oynanan oyunların grafiklerinin bu kadar gerçekçi olmasının başlıca sebebi de CAD'e olan ihtiyaçtır.

• Günümüzde fabrikasyon üretimlere nazaran el yapımı olan ve daha doğal görünen ürünlere doğru ilgi artıyor. Bu sektörden birisi olarak bu dönüşümü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Piyasanın tam olarak içinde olmadığım için gerçekçi bir değerlendirme yapmam imkansız. Şunu söyleyebilirim ki fabrikasyon ürünleri her yerde bulunabilecek sıradan diyebileceğimiz ürünler. El yapımı ve kişiye özel ürünler ise sadece talep edende olur.

• Düzenlemiş olduğunuz sergiler var mı? Tasarımlarınıza dair almış olduğunuz yorumlar neler?

Sergi yok. Güzel ve beğenilen yorumlar alıyorum. Şu ana kadar almış olduğum kötü bir yorum yok.

• Geleceğe dönük hedefleriniz nelerdir?

Gelecek için bir plan yapmadım henüz. İçinde bulunduğumuz ekonomik durum bu tarz planlar için istikrarlı değil. Ancak ilk hedefim bu yılın sonuna kadar atölyemi tekrar açmak ve ürünlerimi daha ulaşılır bir hale getirmek.

Editör: Haber Merkezi