• Lazer epilasyon, botoks, mezoterapi gibi uygulamalarda en çok şikayet aldığınız konu nedir?

Lazer epilasyon, botoks gibi işlemlerde en çok şikayet merdiven altı uygulamalardan geliyor. Bildiğiniz gibi günümüzde lazer epilasyon, botoks ve dolgu uygulamaları her geçen gün popüler hale geliyor. Ancak bu konuda bilinmesi gerekir ki; bu uygulamalar ehil ellerde yapılmadığı zaman çoğu basın yayın organında da gördüğümüz gibi kolay düzeltilemeyecek hasarlara sebep oluyor. Hatta bize gelen şikayetler arasında bu uygulamaların çoğunlukla kuaför salonları, ev, güzellik salonu olarak adlandırılan ancak çoğunun ruhsatsız olarak çalıştığını tespit edilen merdiven altı yerlerde yapılıyor. Bu konuda vatandaşlarımız özellikle sosyal medya üzerinden yürütülen kampanyalarla, cüzzi ücretle güzelleşmek ve gençleşmek uğruna bu yerleri tercih ediyor. Oysa bu uygulamalar kötü görüntünün yanı sıra ciddi sağlık problemlerine de yol açabiliyor. Bu nedenle cilde uygulanacak en ufak bir müdahale bile dermatolog ya da plastik cerrah tarafından veya kontrolünde ve uygun koşullara sahip kliniklerde yapılmalı. Bunun yanında tedavi öncesi ve sonrasında mutlaka bir doktor tarafından hastanın değerlendirilmesi gerekir. Herhangi bir lazer cihazıyla yapılan tedavi, tıbbi tedavidir. Muayenehaneler, poliklinikler, tıp merkezleri ve hastanelerde yapılabilir. Vatandaşlar bilmiyorlar. Kimlerin yapması gerektiğiyle ilgili bilgileri yok. İşlemi basite alıyorlar. Kıllardan arınma, istenmeyen tüylerin yok edilmesi işlemi olarak görüyorlar. Ama bu lazerle yapıldığı zaman ciltte tıbbi bir işlem oluyor. Her işlem gibi bunun da yan etkileri oluyor. Bu tür işlemleri güzelleşmek uğruna sağlımızdan olmamak için bilinçli şekilde yaptırmamız gerekir.

SAĞLIK SORUNLARI

• Karşılaşılan sağlık sorunları nelerdir?

Bu merdiven altı uygulamalarından en sık karşılaşılan sorun cilt lekeleri ve bununla birlikte enfeksiyon, o bölgede iltihaplanma olabilir, ciltte oluşan deformasyon, yanık, kalıcı iz sorunları yaşanıyor. Öte yandan lazer epilasyon işlemlerinde yazılı onam alınmalı. Bir onam formu hasta da bu işi yapacak hekim de beraber imzalamalı. Hasta başına ne geleceğini bilmiyor, sonrasında ne olacağını bilmiyor, ki hastaların en çok bize başvurdukları konu yanık. Yanıkla karşılaşan hastalardan onam formu alınmamış olmadığını görüyoruz.

BENLERE DİKKAT EDİLMELİ

• Lazer epilasyon yaptıranların kemoterapi alması sıkıntılı mı gerçekten?

Evet lazer epilasyon alanların güneşe çıkması bir sıkıntı, kemoterapi alması bir sıkıntı. Mesela bizim sivilce tedavisinde kullandığımız bir ilaç var onun beraberinde kullanılmaması gerekiyor. O nedenle bir dermatolog tarafından görülmesi ve ona göre lazer epilasyonun yapılıp yapılmayacağına karar verilmesi gerekiyor. Mesela biz benlerin üzerine de lazer epilasyonun yapılmaması gerektiğini söylüyoruz, benler mutlaka kapatılmalı.

• Peki lazer epilasyon yaptıranların kanser endişesi ile ilgili neler söylersiniz?

Kanser vakalarıyla karşılaştınız mı? Kanser vakalarıyla karşılaşmadım. Ancak, biz yaptığımız uygulamalarda benleri özellikle koruyoruz. Şu an bizde lazer epilasyon kanser yapar gibi bir çalışma ve bir sonuç da yok. Ancak biz ne yapıyoruz, daha dikkatli daha titiz çalışıyoruz.

NERELERDE YAPILMALI?

• Lazer epilasyon, botoks mezoterapi gibi işlemler nerelerde yapılmalı?

Ülkemizde güzellik merkezi diye bir kurum yok. Mevut olan yerler güzellik salonu. Bu nedenle bir güzellik salonunda tıbbi işlem yapılamaz. Adı üstünde bir kişiye tıbbi işlem, hastaneler, poliklinikler ya da tıp merkezlerinde yapılır, yapılmalıdır. Güzellik salonlarında izin verilen tek uygulama ışık kaynaklarıyla yapılan foto epilasyon olduğunu söyleyebilirim. Foto epilasyon kılların tamamen yok olmasını sağlamaz. Bu işlem kılların çıkmasını biraz daha geciktirir. Bu modern ağda olarak da biliniyor. Bazen bunun lazer epilasyon olarak pazarlandığını biliyoruz. Bunlar lazer değildir. Ama bazen görüyoruz ki piyasa koşullarında halkımız ayırt edemeyeceklerinden iki cihaz lazer epilasyon gibi pazarlanıyor. Dolayısıyla fiyatları da ucuz oluyor. Halkımız da ucuz olduğu için bu kampanyalara kapılıyor. Aslında lazer olmayan bir işlemi kendisine yaptırmış oluyor. Tüm lazerli uygulamaların botoks, PRP, mezoterapi ve dolgunun mutlaka dermatoloji uzmanı tarafından yapılması gerekiyor. Ayrıca deri ile ilgili uzmanlık alanı dermatolojidir. 'Medikal estetik' diye bir uzmanlık yoktur. Medikal estetik uzmanı sertifikası olan tabipler vardır. Burada biz, uzmanlık kelimesinin sadece yasada tanımlanmış şekilde kullanılmasını istiyoruz.

• Peki merdiven altı uygulamalara karşı neler yapılmalı nasıl önlemler alınmalı?

Biz bu konuda Sağlık Bakanlığı'nı göreve çağırdık. Sağlık Bakanlığı ile sürekli görüşme halindeyiz. Sağlık Bakanlığı ile beraber çalıştığımız konular var. Denetimlerde büyük sorun var. Denetimleri eskiden belediyeler yapıyordu artık denetimlerde İl Sağlık Müdürlükleri yer alıyor. Bunu biz olumlu bir uygulama olarak görüyoruz. 'Hatta İl Sağlık Müdürlükleri dermatologları çağırsın birlikte denetime gideriz.' dedik. Bu konuda biz desteğe hazırız. Bunu yazılı da sözlü de bildirdik. Mevcut hukuki mevzuat, bakanlığın belirlediği lazerli işlemlerin doktor kontrolünde yapılması yönünde. Biz de bunu savunuyoruz. Denetimlerin artırılması gerekiyor. Bunlarla il sağlık müdürlüğü ve belediyelerin iş birliği yapması lazım. Kamu spotu düşünüyoruz. Sağlık Bakanlığı ile ilerleyen görüşmelerimizde gündeme gelecek.

• Güzellik salonlarında yapılan bu işlemler yasal değil mi?

Güzellik salonları yasamıza göre tıbbi işletme değildir. İçlerinde doktor bulunsa dahi illegal olarak bulunur. Yasal değildir bulunması. Olsa bile hastalarımız buna asla güvenmesinler. Bu tür yerlerde asla bu işlemleri yaptırmasınlar. Bu tür yerlerde dolgu maddesi olarak silikon, çeşitli boya maddeleri ve çeşitli kimyasallar kullanılabiliyor. Leke açmakta kullandıklarını görüyoruz. Çok riskli uygulamalar yapılıyor. Kalıcı iz bırakabilirler, hastalar 'güzelleşeyim' derken sağlık problemleriyle karşılaşılabilir. Derinizde herhangi bir problem olduğu zaman konu ne olursa olsun, önce bir dermatoloji uzmanına başvurun. Uzman, onları duruma göre doğru şekilde yönlendirecektir. İstenmeyen kıllarınızdan arınmak bile olsa mutlaka bunu hafife almadan bir dermatoloji uzmanı görüşü alınmalı.

Editör: Haber Merkezi