• C vitamininin vücudumuz için önemli olduğunu biliyoruz, vücudumuzdaki rolünü anlatır mısınız?

C vitamini vücudun dışarıdan almak zorunda olduğu tek vitamindir. C vitamini vücudumuzun birçok bölgesinde çok önemli görevler üstlenen bir vitamindir. Hücrelerin yenilenmesi, hücrelerin kendini toparlaması, onarılması bununla birlikte anormal hücre farklılaşmasında, mesela kanser hücrelerinin yok edilmesinde, kısaca vücudumuzdaki hücrelerin düzenli çalışmasında, dolayısıyla bağışıklık sisteminin çalışmasında büyük rol oynar. C vitamini antioksidan etki oluşturan ve vücudun savunma sistemini güçlendiren bir vitamindir. Bağışıklık sistemine bir saldırı olduğunda, bağışıklık sistemimiz saldırıyı hafızaya alır, daha sonra vücuda tekrar mikrop veya virüs girdiğinde ona saldırır, işte bunları koordine eden bir sistem var. Bu sistemin ana moderatörü C vitaminidir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudumuzun mikroplarla ve virüslerle mücadele etmesini sağlar, aynı zamanda dışarıdan gelen mikroplara ve virüslere karşı bağışıklık sisteminin koordineli çalışmasına katkıda bulunur. Bununla birlikte vücudumuzun bu saldırılarda anormal bir reaksiyon vermesini de engeller. Bütün bunlar için C vitaminini düzenli olarak alınması gerekir.

• Yetişkin bir insan vücudunun ihtiyacı olan C vitamini ne kadardır?

Yetişkin bir insanın ihtiyacı olan C vitamini günlük 3 gramdır. C vitaminini dışarıdan almak derken bunu birçok yerden alabiliriz. Yeşil yapraklı sebzelerden, oral yolla aldığımız toz veya tablet halindeki vitaminlerden de alabiliriz. Ancak sadece sebze ve meyvelerden ya da tablet şeklinde aldığımız C vitamini sağlık için her zaman yeterli olmayabilir. 3 gram C vitaminini saf olarak vücudumuza girmesi bizi sağlıklı kılar. Biz genelde bol portakal yiyelim, bol limon yiyelim C vitamini alalım diye düşünürüz. Ancak C vitamininin günlük ideal dozda alınması için bizim bir günde 80 portakal, 54-55 tane de limon yememiz lazım. Bu da çok mümkün değildir. Bunun yanında ağız yoluyla toz ya da tablet olarak aldığımız C vitaminini de vücut tam olarak kullanamayabilir, yani her zaman istediğimiz gibi olmaz.

• Peki bu neden böyle olmaz?

Çünkü her insanın bağırsak duvarı farklılık gösterir. Bağırsak duvarında vücudumuz için yararlı mikroorganizmalar yanında zararlı mikroorganizmalar da vitaminin emilmesine engel olur. Buradaki mikroplar da C vitaminini alıp kullanabilir. Bu yüzden de yeterli emilim olmayabilir. Dolayısıyla damardan C vitamini yöntemi çok daha elzem bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Biz 3 gram vitamini ağız yoluyla aldığımızda bile bu miktar vücudumuza sadece 1 gram olarak girebilir. Bu nedenle de dışarıdan C vitamini alımında bir test uygulamamız gerekir. Ne kadar C vitamini alırsak vücudumuz tarafından emilir öncelikle bunu test etmemiz gerekli. Bu teste C vitamini flash testi diyoruz.

C VİTAMİNİ FLASH TESTİ

• C vitamini flash testi nasıl yapılır?

Bu testi yapmak çok kolay. Test için C vitamini tabletleri veya toz C vitamini alırız. Her 2 saatte bir 1 gram olacak şekilde C vitamini eritip içeriz. Ne zaman ki ishal olduk, o zaman C vitamini alımını durdurmamız gerekir. Örneğin akşama kadar 8 gram içtik, 8 gram aldıktan sonra ishal başladıysa sizin vücudunuzun ihtiyacı olan ideal doz 8 gram C vitamini demek. Bu şekilde kendimiz için gerekli olan C vitamini hesaplayıp kullanmamız gerek. Fakat bu noktada bağışıklık sistemi düşük, akciğer hastalığı veya şeker hastalığı, kronik hastalığı olan, çok sigara kullanan ya da kanser geçirmiş kişilerde, kısaca risk grubu diye belirlenen kişilerde de ağız yoluyla C vitamini kullanmak da bazen fayda etmeyebilir. Risk grubundaki bu kişilere de damar yoluyla C vitamini vermemiz gerek. Bunun yanında risk grubu teşkil etmeyen ancak düzenli C vitamini kullanan ve hastalığa yakalanmak istemeyen insanlar da var. Özellikle Kovid-19 salgını sürecinde banka gibi yoğun ortamlarda çalışan ya da toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda kalan ve dikkat etmesi gereken bir insan grubu da var. Bu insanların C vitaminine daha çok ve daha etkin şekilde ihtiyaçları vardır. C vitamininin vücutta daha etkili olmasının yolu damar yoludur.

• Damar yoluyla C vitamini yöntemini detaylandırır mısınız?

Bu yöntemde C vitaminini serum yoluyla veririz. Bir hekim eşliğinde 15 günde 15 gram C vitamini korunmak için yeterli bir miktardır.

• Burada dikkat edilmesi gereken noktalar nedir?

Burada dikkat edilmesi gereken noktalar C vitamini maalesef her eczanede bulamıyorsanız bulsanız bile her sıvı halindeki vitamin güvenilir değil. Eczacılar Odası vasıtasıyla alınan vitaminlere güvenmek gerekiyor. Yani eczaneden gidip sıvı ampul şeklindeki C vitamini alıp hemşireye damar yolundan yaptırmak büyük risk teşkil eder. Bu vitamin mutlaka Eczacı Odası vasıtasıyla getirtilmeli.

• Damardan C vitamini alınırsa Kovid-19'a yakalanma riski azalır mı?

15 günde 15 gram damardan C vitamini yapıldığında Kovid-19'a yakalanma riskiniz çok azalır. Ya da bu hastalığa yakalansanız bile çok kolay ayakta atlatırsınız. Ortalama olarak ayda 2 kez 15 gram alınması yeterli olur.

• Damardan C vitamini yönteminin herhangi bir yan etkisi var mı?

Bu şekilde alındığında herhangi bir yan etkisi olmaz. Herhangi bir yanma ya da bir rahatsızlık verici durumla karşılaşılmaz. Ancak bu noktada şöyle bir detayı atlamamak gerek. Bu vitaminlerin de çok ciddi bir kaçak piyasası oluştu. Benim Eczacı Odasından aldığım C vitamini ile herhangi bir eczaneden alınan herhangi bir sıvı C vitamini arasında fark var. Bu yüzden bu C vitaminlerini Eczacı Odası vasıtasıyla alınması elzemdir. Evet biraz pahalı olabilir ama güvenilir.

KİME NE KADAR UYGULANIR?

• Peki damar yoluyla C vitamininin kime ne kadar uygulanacağına nasıl karar veriyorsunuz?

Burada kişinin altta yatan rahatsızlıkları önemli. Örneğin sizin hiçbir rahatsızlığınız yok sadece kendinizi korumak istiyorsunuz ve yaşınız da 50'nin altında. O zaman 15 gram yeterli olur ama yaşınız 65'in üstünde şeker hastalığınız, kalp hastalığınız var daha önce kanser geçirdiniz bu durumdaki kişilere 22,5 gram ya da haftada bir 15 gram veririz. Bu pandemi döneminde hekim, hemşire, sağlık personelisiniz ya da hastanede çalışıyorsunuz, böyle kişilere haftada bir ya da haftada iki kez 15 gram veriyoruz bunun da hiçbir şekilde yan etkisi olmuyor.

•Akciğerleri tahriş olmuş bir kişide de damardan C vitamini yöntemi önemli midir?

Tomografisinde akciğer lezyonu görülmüş hastalarda C vitamini dozunu artırarak devam etmek gerekiyor. Orada bizde Çin'in uyguladığı protokolü uyguluyoruz. Çin 2'nci dalganın görülmediği ülkelerden birisi. Neden çünkü yüksek doz C vitamini kontrollü bir şekilde uyguluyorlar. Ölümlerde bu şekilde çok az. Dünyanın en kalabalık ülkesinde bu kadar az ölümün olmasının en büyük nedeni C vitamini ile ilgili bir protokol oluşturmaları. Ben Ocak ayında Amerika'daydım. Amerika'da Florida Üniversitesi'nde. Orada da damardan C vitamini uygulaması yeni başlıyordu ve Çin'e benzer bir protokol oluşturuldu.

•Bu protokolü Türkiye uygulamıyor mu?

Bu protokolün aynısını biz Türkiye'de de uygulamaya başladık. Bu protokolü akciğer tutulumu olan kişilerde uyguladığımızda çok büyük sorun olmaz hasta akciğer tutulumunu çok hızlı bir şekilde atlatabilir.

•Dışarıdan ağız yolu ile alınan alınan vitaminlerinin böbrek ya da başka organlara verdiği herhangi bir zararı var mı?

Düzenli kullanmadığınızda ya da kontrolsüz kullandığınızda örneğin böbrekte bir sıkıntı yaratabilir. Örneğin siz flash test yapmadan C vitaminini ağız yoluyla yüksek dozda aldığınızda faydalı olur düşüncesiyle aldığınızda bu böbreğinizde taş yapabilir. Eğer ki genetik olarak vücudunuz böbrek taşı yapmaya müsaitse bu taşları parçalayacak enzimler yoksa böbreğinizde taş olması kaçınılmazdır. C vitamininin atıldığı ana yer böbrek. C vitamini asit askorbik asittir. Düzgün bir metabolizma ve sağlıklı bir vücut için, vücutta asit baz dengesinin olması gerek. Askorbik asit vücudu asitik hale getirir, böbrek de buna tampon uygulayarak vücudu baz haline getirip vücudun normal yaşamını devam ettirmeye çalışır. Bizim uyguladığımız damardan C vitamini yönteminde böbrek böyle bir sorun yaşamaz. Çünkü damardan C vitamini verirken bunun yanında magnezyum kalsiyum klor gibi destek ürünler kullanıyoruz ve kişi hiçbir yan etki ile karşılaşmıyor böbrekler de başka organlar da zarar görmez.

• Bunun dışında C vitamini ile birlikte alınan vitaminler de yapılan yanlışlar var bunlarla ilgili ne söylersiniz?

Biz bu dönemde C vitamini ile birlikte yanlış çinko kullanımına çok rastlıyoruz. Bilinçsiz çinko kullanımı ciddi risklere neden olabilir. Çinkonun vücuda bir faydası var ama fazlasının da zararı var. Dolayısıyla çinkoyu çok fazla kullandığınızda, çinko toksisitesi, yani çinko zehirlenmesi ortaya çıkar. Bu nedenle çinkonun erişkin insanlarda haftada 2 sefer 30 miligram alınmasını, aktif hastalık döneminde ise haftada 4 sefer 30 miligram çinko alınmasını öneririz.

•Kovid-19 salgınında vücudunda D vitamini eksikliği olan insanların bu virüsü yenmede çok zorlandığı ya da yenemediği bilimsel olarak da kanıtlandı, D vitamini ile ilgili ne söylersiniz?

Vücudunda D vitamini yeterli olup Kovid-19 virüsüne yakalanan kişi tabiri caizse ölmüyor. Bu sizin de söylediğiniz gibi bilimsel olarak da kanıtlandı. İşte bu yüzden Evet D vitamini de Kovid-19 virüsüne karşı çok önemli bir vitamindir. D vitamini zeytinyağda kolay eriyebilen bir vitamindir, dolayısıyla zeytinyağlı D vitamini kullanmak daha faydalı olacaktır. D vitamininin etkinliğini artıran diğer bir vitamin de K vitaminidir. Bunu da dipnot olarak geçeyim.

Editör: Haber Merkezi