Günlük hayatın koşuşturmacasında olaylar akıp gider, hepimiz aynı şeyleri görürüz ama bazıları onu farklı bir şekilde yorumlar, esprili bir şekilde anlatır. Onlardan biri de Ali Fuat Süer.Derdini çizgilerle anlatan Süer bir ilke imza atarak gravür ve linol tekniğini karikatürde ilk uygulayan sanatçılardan. İroniyi görsel dilin çizgileriyle konuşturan Süer ile çizgilerle tanışma hikayesini, linol ve gravür baskı teknikleriyle oluşturduğu karikatürleri, öğrencisi olduğu sanatın duayenlerinden Mürşide İçmeli ve Nevzat Akoral'ıkonuştuk.

• Bize kendinizden bahseder misiniz?

1951 yılında doğdum.1977 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nü (linol ve gravür) bitirdim. 1986 yılında ise lisans tamamlama eğitimi gördüm.1977 yılında Akşehir'de Nasreddin Hoca Karikatür Yarışmasında, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülünü aldım. Aynı yıl Paris'te, UNESCO'nun hazırladığı Çağdaş Türk Karikatürü Sergisine katıldım.Karikatürcüler Derneği üyesiyim. Film Radyo ile Eğitim Merkezinde, film senaryosu yazım, yapım, yönetim kursu gördüm ve burada da kısa bir süre çalıştım.Önder Şenyapılı ile özel bir radyoda 'Sanat Bir Yaşam Biçimidir' programını sunduk. Basında, haftalık bir dergide, teknik sekreterlik ve karikatür çizdim.AGSAD'ın (Anadolu Güzel Sanatlar Derneği) kurucu üyesiyim 9 kişisel karikatür sergisi açtım ve bir karma resim sergisine katıldım. 2005 yılında resim öğretmenliğinden emekli oldum.Karikatür, resim ve grafik çalışmalarımı halen sürdürüyorum.

• Çizim ve karikatürle ilişkiniz nasıl başladı?

Resme olan ilgim ve çizme isteği hep vardı. Mizahayakınlığım nedeniyle zamanla her ikisinin sentezi olan karikatürü çizmemi sağladı. Okul yıllarında öğretmenlerimin resim konusundaki yönlendirmeleri veailemin desteği ile sanat alanını tercih ettim.

MÜRŞİDE İÇMELİ VE NEVZAT AKORAL'IN ÖĞRENCİSİ

• Resim tarihinin duayenlerinden Mürşide İçmeli ve Nevzat Akoral'ın öğrencisi olmak nasıl bir duygu?

Mürşide İçmeli ve Nevzat Akoralöncelikle sanatçı oluşlarıyla örnek aldığım kişiler. Bugün bir şeyler üretiyorsam; sanatın biçimsel kaygılarını çözme yetisi ve donanımıyla oluşuyor.

• Karikatürün yanı sıra linol ile de ilgileniyorsunuz...

Gördüğüm resim eğitiminin içinde, linol ve gravür teknikleri var. Karikatür öncelikle çizgi tekniğiyle ifade edilen bir sanat. Eğitimini aldığım teknikleri kullanarak karikatür çizmeye başladım. Böylece Türkiye' de karikatürü gravür ve linol tekniğiyle ilk uygulayan sanatçı oldum.Çoğaltmak için baskı tekniğini, duvara asılabilmesi içinde geniş zaman dilini kullanıyorum.

• Karikatürlerinizde neler eleştiri konusu oluyor?

A'dan Z'ye olan her şeyi eleştirebiliyorum.

• Sizinle özdeşleşen çizdiğiniz ya da çok sevdiğiniz bir karakter var mı?

Başlarda vardı. Giderek kendi stereotip' iniz (Kendi karikatür tipiniz) oluşuyor. Hatta çizginizin tonu bile farklılaşıyor.

'ÇAĞRIŞIMI BİÇİMLENDİRİYORUM'

• Siz en çok kimin karikatürlerine gülüyorsunuz?

İzleyici yerine kendimi koyduğum zaman komik olanlara gülüyorum. Kötü olana teknik anlamda bakarsam hiç gülmüyorum.

• Çalışmalarınızı yaparken ne tür referanslar ya da hangi sanatçılar sizi etkiliyor?

Seçtiğiniz konuya göre değişiyor. Çevrenizde hangi malzeme varsa, bunu kullanmanız, gazete, tv' haber, kendi gözleminiz. Gördüğünüz herhangi bir şey size çağrışım yapıyor ve o çağrışımı biçimlendirmeye çalışıyorum.

• Yakın zamanda katılmayı düşündüğünüz bir proje var mı?

Sanat doğurgan bir alan. Hele karikatür bunun en hızlılarından hem üretimde hem de sosyal alanda. Bir üniversitenin bu yıl karikatür festival programına katılıyorum şimdilerde bunun çalışmasını yapıyorum.

'KARİKATÜR MESAJ İLETMEK ZORUNDA'

• Karikatürün yanı sıra neler yapıyorsunuz?

Akışı hızlı ve çabuk olan karikatür pek boş bırakmıyor, olsa bile bir bakıyorum yaptığım şey yine karikatür için oluyor.

• Son olarak karikatürbir mesaj içermek zorunda mı?

Evet. İletmek zorunda. İçeriksiz olmaz. Mesaj iletir, şok yaratır. İletişim biçimidir. Çünkü, gülünçlükler toplumsal moral ve ilerleme sağlar. Abartıcı, soyutlamacı ve toplumcudur.

Editör: Haber Merkezi