• Ankara Atatürk ile uyur Atatürk ile uyanır diyorsunuz bu sözü detaylandırır mısınız?

Mustafa Kemal Atatürk'ün de kabrinin Ankara,'da olması nedeniyle Ankara Atatürk ile uyur Atatürk ile uyanır dedik. Aslında bunu söylerken biraz da son yıllarda başkentin İstanbul'a taşınmasıyla ilgili olarak bazı gayretlerin olduğunu görüyoruz. Buna tepki olarak söylenmiş bir cümledir. Tüm bankaların genel müdürlükleri İstanbul'a taşındı. Sermaye Piyasa Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) merkezleri İstanbul'a taşındı. En son yılsonu itibariyle Hazine ve Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınacağı söyleniyor. Dolayısıyla finans merkezlerini siz İstanbul'a taşıdığınızda bunun arkasından bir süre sonra endişemiz odur ki finans merkezlerinin İstanbul'da olmasından dolayı Ankara'nın başkentliliği tartışma konusu olacak. Finans merkezlerinin kesinlikle taşınmaması gerekir. Ayrıca beklenen İstanbul depremi yaşandığı takdirde finans merkezlerinin hepsinin İstanbul'da olduğunu ve sonucunda çıkacak kargaşayı düşünün.

• Siyasiler Ankara'ya yakışır şekilde davranıyor mu?

Bence siyasiler, Ankara'yı ihmal ediyorlar. Ben burada bilerek bir ihmal durumu olduğunu düşünüyorum ve bu nedenle endişelerimizi dile getiriyorum. Yapılanlardan ve söylenenlerden gördüğümüz tabloda sanki Cumhuriyet tarihiyle bir hesaplaşma yaşanıyor.

ANKARA'YA YATIRIMLAR YAPILMALI

• Ankara'nın nasıl yatırımlara ihtiyacı var?

Genellikle ülkelerin başkentlerine baktığınız zaman birçoğunun lokomotif şehri başkentleridir. Sanayi anlamında da lokomotif başkentleridir. Türkiye'ye baktığımızda Ankara Sanayi Odası'nın verilerine dayanarak söylüyorum, 500 sanayi kuruluşu içerisinde İstanbul 1, İzmir 2, Kocaeli 3, Bursa 4, Ankara ise 5'inci. 27 şirketle Ankara 5'inci sırada, işlem kapasitesi hacmi açısından da Ankara yine 5'inci sırada. Yani Ankara, ilk 5'te ancak sonuncu. Öte yandan Ankara'nın yaşanılabilir bir şehir olduğunu hepimiz biliyoruz. Hatta bunu İstanbul'dan gelen dostlarımız da söylüyor. Ankara'da da nefes alacağımız mekanlar var. Ankara o anlamda da ihmal edilmiş. Turizm açısından da çok fazla yatırım yapılmayarak cazip hale getirilmemiş.

• Ankara'ya yapılan yatırımlar son 17 yılda daha da düştü mü?

Bu istatistik son 17 yılda Ankara'nın aleyhine geliştiği yönünde. Özellikle bankaların merkezlerinin taşınması da önemli bir faktör oldu. Çünkü şirketler içinde bankalar da var. Sıralama içerisinde bu bankalar da etkiliyor. Bunun yanında Ankara'nın başkent seçilmesi Mustafa Kemal Atatürk tarafından stratejik olarak düşünülmüş bir durumdur. Strateji açısından da sanayileşme açısından da önemli. Siz Ankara'yı sanayileştirirseniz tüm Anadolu'yu sanayileştirmiş olursunuz. Çünkü Ankara Türkiye'nin tam ortasındadır. Ankara hem doğuya hem batıya etki edebilen bir konumda. Bu nedenle önemli. Bununla birlikte Ankara teşviklerden pay alamıyor. Çevre illerde yatırım teşvikleri var ama Ankara'ya yapılacak yatırımlar çevre illere kayıyor. Dolayısıyla Ankara teşviklerden mahrum bırakılmış. O nedenle de bir sanayici Ankara'ya yapılacak yatırımı teşviklerden dolayı çevre illere yapıyor.

BAŞKENTE YAKIŞIR BİR STADYUM YOK

• Futbol şehir için önemli bir faktör, Ankara'nın da önemli futbol kulüpleri var bununla ilgili neler söylersiniz?

Ankara'nın kültür takımları şu an var olma mücadelesi veriyor. Ankara, Türkiye'nin başkenti ancak başkente yakışır bir stadı halen yok. Günümüzde Ankara'nın Süper Lig'de oynayan iki kulübü var, geçmişte de Hacettepespor, Ankara Demirspor gibi o dönemki adıyla Birinci Lig'de oynamış kendini var etmiş kulüpleri var. Tarihinde takımı şampiyon olmamış tek başkent Ankara'dır. Ankaragücü ve Gençlerbirliği'nin şampiyonlukları bulunmuyor. Yıllardır stadyum sorunları çözülemediği için bu takımların çalışmaları da verimli olmuyor. Bu sorunlar çözüm bekleyen sorunlar arasında. Geçmişte şampiyonluk potansiyeline sahip kulüplere yatırım yapılmış ancak Ankaragücü ve Gençlerbirliği'ne herhangi bir yatırım yapılmamış.

• Ankara'nın eksiklikleri nelerdir?

Ankara'nın eksikliklerini değerlendirirken turizm potansiyeli hiç değerlendirilmemiş. Ankara'ya yatırım yapılmamış, Ankaralı bir kent markası olması anlamında yeterli bir marka çalışması yapılmamış. Ankara yine yurtdışındaki merkezlere direk uçuşu olmayan bir başkent, bu durum bir başkente yakışmıyor. Ne yazık ki yıllardır yapılan İstanbul ağırlıklı sanayileşme ve kentleşmeden kaynaklı Ankara ihmal edilmiş. Mesela uluslararası çapta da bir fuar yok. Bütün bunlar Ankara'nın gelişmesinin önündeki engeller. Bu eksiklikler giderilirse Ankara o zaman gerçek bir başkent olur. Fakat burada şu detayı belirtmeliyim ki Ankara İstanbul kavgası yapmıyoruz, İstanbul'un sanayileşmesine gelişmesine söz söylemek değil derdimiz, hatta daha da büyüsün, ancak Ankara olması gerektiği yerde değil, biz bunun mücadelesini veriyoruz. Ankara'yı başkent olarak layık olduğu yerde görmek istiyoruz.

Editör: Haber Merkezi