Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Vekili, Gıda ve Sağlık Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, tüketicilerin birçoğunun korona virüsten korunmak için yanlış bilgilere sahip olduğunu belirterek, bazı ürünlerin satılması için çıkartılan asılsız söylentilere inanmamak gerektiği konusunda tüketicileri uyardı. Vargı, 'Bütün dünyada yaygın söylentiler, ülkemize kadar geldi, tüketicilerimiz bu konuda bizlere de sorular yöneltiyorlar. Koronavirüsten korunmak için sarımsak yemek, el kurutma makinesi ve ultraviyole lamba kullanmak, bedene alkol sıkma, susam yağı ile vücudu yağlama, gibi söylentiler asılsızdır. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda açıklamalar da bulunmuştur.' ifadelerinde bulundu.

YANLIŞLAR

Vargı, Dünya Sağlık Örgütü'nün, geçtiğimiz hafta bir açıklama ile koronavirüsten korunmak için tüketiciler arasında yaygın olan bazı yanlış söylentiler hakkında kamuoyunu aydınlattığını hatırlatarak, yanlış uygulamalar hakkında şu açıklamayı yaptı: 'El kurutma makineleri ve ultraviyole lambaları koronovirus'ün etkisiz hale getirilmesi konusunda tek başına etkili değil. El kurutma makinelerinin altında elleri 30 saniye tutarak virüslerin öleceği iddiası doğru değil. Bunun yerine eller alkol bazlı el yıkama solüsyonları veya sabunla yıkanıp kağıt havlu ile kurulanmalı. Ultraviyole lambaları ile ellerin steril hale getirilmesi de yanlış bir uygulama. Cillte yanıklara yol açtığı gibi deri hücrelerinde mi DNA ya zarar vererek uzun dönemde kansere de yol açabilir. Hastanelerde alet ve cihazların steril edilmesinde kullanılan UV ışını insan bedenin sterilize edilmesinde kullanılmamalıdır. Sarımsak yemenin bazı antimikrobik etkileri olsa bile koronavirüs için etkili olduğu konusunda bir bilimsel açıklama yok. Bu konuda kaynatılıp sarımsak suyunun içilmesi ile ilgili bir paylaşım sosyal medya da yayılsa da bu konudaki açıklama sosyal medyada kaldırıldı.'

Vargı, koronavirüse karşı diğer yanlış uygulamaları şöyle sıraladı: 'Özellikle Uzakdoğu Asya ülkelerinde yemek pişirmek için kullanılan susam yağı ile vücudu kaplamanın da koronovirüs için bir faydası yok. 'Vücuda alkol veya çamaşır suyu benzeri sıvıların spreyle sıkılmasının da koronovirüsten korunmaya bir faydası yok. Bu tür uygulamalar vücuda daha büyük zararlar veriyor. Termal ateş ölçerler her zaman hasta insanı tespit etmiyor. Ateşin yükselmesi için 14 günlük bir süre gerekiyor. O arada ölçülen ateş düşük çıkabilir ancak bu insanın hasta olup olmadığı bilinemez. Çin'den gelen mektup ve paketlerden Koronovirüs bulaşmıyor. Kedi ve köpekler koronovirüsten hasta olmuyorlar ancak kedi ve köpeklerin her sevildiğinde e.coli ve salmonella gibi başka bakterilerden korunmak için ellerin yıkanılması öneriliyor. Zatürre koruyucu aşılarının da koronovirüsten korunma konusunda bir etkisi olmadığı anlaşıldı. Tuzlu su spreylerinin buruna sıkılması ile de koronovirüsten korunulacağı iddiası da yanlış. Yine ağız çalkalama suyu ile koronovirüslerden korunulmuyor. Yalnız yaşlılar değil, çocuklar hatta bir aylık bebekler bile bu virüsten etkileniyorlar. Antibiyotikler koronovirüs tedavisinde etkili değil, ancak hastanelerde başka etkileri önlemek için doktorlar tarafından verilebilir. Vargı Dünya Sağlık Örgütü açıklamalarına göre asılsız olan bu tür uygulamalar konusunda tüketicilerin masraf etmemelerini istedi.

OLAĞANÜSTÜ GÜNLER OLAĞANÜSTÜ TEDBİRLER GEREKTİRİYOR

Vargı öte yandan yetkililere de çağrıda bulunarak, 'Salgını önlemek için Sağlık Bakanlığı ve Yerel Yönetimler işbirliğine giderek halka maske, koruyucu jel ve gerekirse eldiven dağıtmalıdır' dedi. Vargı oloğanüstü günlerin olağanüstü tedbirler gerektirdiğini belirterek, şunları aktardı: 'Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimlerin işbirliği ile halka kolonya, maske, el temizleme jeli gibi ürünlerin gerçek fiyatı ile satılması sağlanmalıdır. Karaborsacılık yapanların yakalanarak cezalandırılması ve mallarına da el konularak halka dağıtılmasını istiyoruz. Tüketiciler kolonya ve temizlik malzemesi ve maske dolandırıcılarının insafına bırakılmasın. İşportacılık yapanlar, daha önce başka bu tür işler yapanların çoğu, toptancıdan da pahalıya aldıkları ürünleri, daha da pahalı bir şekilde el altından halkımıza satmaya başladılar.' TÜDEF Genel Başkan Vekili Sinan Vargı, 'maske, eldiven ve tek kullanımlık beyaz tulumların ihracatının yasaklanması gerektiğini belirterek, 'Almanya maske ihracatına yasak getirirken Rusya tüm tıbbı malzeme ve ilaçların ihracatını yasakladı. Biz de acilen bu tür ürünlerin ihracatı yasaklanmalıdır' dedi.

Vargı, 'Küresel kriz de her ülke kendi halkını düşünecek tedbirleri alıyor. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı maske ve el jeli veya gerekirse kolonya gibi ürünleri halka belli merkezlerde dağıtmalıdır. İki metre ara ile insanlarımız sıraya girmeli, stokların yeterli olduğu belirterek itiş kakış olmadan dağıtım yapılmalı veya görevliler evlere bu tür ürünlerin dağıtımını hazır paketler halinde vermelidirler.' dedi. Vargı, Ticaret Bakanlığının yaptığı denetimleri yerinde bulduklarını ifade ederek, 'Ancak denetimler habersiz ve baskın şeklinde olmalı. Resmi arabalar ve takım elbiseli bürokratlar ve kameralarla denetime çıkıldığında denetimden çok halkla ilişkiler çalışması yapılıyor' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi