• Ankara kedisinin genel özelliği nedir?

Ankara Kedisinin üçgen bir yüz yapısına sahip, badem şeklinde ve her renk olabilecek gözleri olur. Maviden yeşile, kehribardan sarıya kadar gözleri her renk oluyor. Bunun yanında çift renk de olabiliyor gözleri. Tüyleri ipeksi ve tek kattır. Dünyada nadir görülen özelliklerdendir. Ankara Kedisinin yazlık ve kışlık iki tür postları olur. Yazın kaba ve uzun tüylerini dökerler, kışın da seyrek ve kısa tüylerini dökerler. Bununla birlikte Aralık ayında asıl formlarına kavuşmuş oluyorlar, bir de yeleleri olur, kuyrukları porsuk gibi kabarıktır. Aralık ayında bu forma ulaşırlar.

VAN KEDİSİYLE FARKI

• Van Kedisiyle arasındaki fark nedir?

Van Kedisi ile aralarındaki fark, en merak edilen konulardan biridir. Van kedisinin postu kıl tarzındadır, çift katlı ve serttir, vücutları daha aşağıda ve basık kafaları daha yuvarlak ve büyüktür. Ankara Kedisinin vücutları oldukça ince ve zarif ama oldukça da güçlü bir kas yapısı vardır, arka bacakları özellikle vücutlarından daha yüksektir, önden arkaya doğru bacakları yüksektir bu da atletik bir yapı kazandırır kedilerimize, zıplamasını kolaylaştırır. Ankara kedisi Alfa bir ırktır. Yukarda olmayı çok sever. Mesela evde yaşadığı zaman eve hakim olmayı sever, evin her köşesinden sizi görebilmeyi ister.

• Peki Ankara kedisinin tarihini anlatır mısınız?

Ankara kedisinin tarihi Vikinglere kadar uzanır. Vikinglerin yaptığı gezilerde kediyi Anadolu'dan Avrupa'ya götürdüklerini Avrupa'da da uzun kuyruklu kedilerin atası olduğunu biliyoruz. Fransa'ya da götürülmüş.

AOÇ'DE ANKARA KEDİ EVİ

• Bizdeki tarihine değinecek olursanız neler anlatırsınız?

Bizim kedilerimizin kökeni de 1960'lı yıllarda Ankara Orman Çiftliğinde (AOÇ) Ankara Kedisi evi kurulmuş. AOÇ dağıtılınca bizim belediyemiz de aldı. Anası atası belli safkan Ankara Kedisi aldık ve 2 bin metrekare alanda üretimlerini yapıyoruz, ıslah çalışmaları yapıyoruz. Orada neslini devam ettirmek için sahiplendirme çalışmaları da yapıyoruz. Aynı zamanda Ankara Kedisi şu anda da devletimiz tarafından da koruma altında.

• Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesinde sahiplendirmeler oldu mu?

Hayır. Fuara sahiplenmek için getirmedik. Ankara'da yaşayanlar bile Ankara Kedisini bilmiyorlar. Biz istiyoruz ki Ankara Kedisi herkes tarafından bilinsin. Çünkü bu bizim milli değerlerimizden. Bu nedenle bu zirvede de yer almak istedik.

NESLİ TÜKENMEKTE BİR TÜR

Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin de Ankara kedisinin Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'nde yer alma nedenlerine değinerek, 'Ankara kedisi nesli tükenmekte olan bir türdür. Biz buna yaklaşık 3 yıldır sahip çıkıyoruz. Her geçen gün de daha başarılı organizasyonlar içinde oluyoruz. Burada bu fuarda olmak ayrı bir onore etti. İnsanların kedilere olan ilgisini artırmak için çocukların psikolojisini iyileştirmek ve hayvan sevgisiyle büyümelerini de amaçlıyoruz. Sınırlı sayıda olduğu için de hem korumak, hem üretmek hem sahiplendirmeyi de amaçlıyoruz. Fuarda da ilgi çeken bir standımız oldu. Beğenen seven herkes de beslemek istiyor. Bazıları bilerek isteyerek istiyor, bazıları da heves adına istiyorlar. Ancak tabi isteyen gerçekten ilgilenebilecek olanlar sahiplendiğinde böyle bir denge içinde Ankara kedisinin ne kadar sayısı çoğalırsa o kadar mutlu olacağız.' ifadelerinde bulundu. Ankara Kedisini Dünya'ya tanıtmak ve hayvan sevgisini teşvik etmek amacıyla hareket ettiklerini dile getiren Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, 'Kedilerin soy ağacını tutarak safkan Ankara kedileri yetiştirmeye özen gösteriyoruz.' dedi.

Editör: Haber Merkezi