Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025-2027 yıllarını kapsayacak orta vadeli programda (OVP) temel çerçevenin değişmeyeceğini ancak üç ayaklı bir strateji ile üç önemli güncellemenin olacağını söyledi. Yılmaz “Enflasyon dahil, büyümeden milli gelire, ihracattan turizme, makro rakamlarımızı güncellenecek. Bütçe büyüklüklerimiz bütçe açığımızın ne olacağı harcamalarımız, gelirlerimiz bütün bu rakamlar OVP’de yer alacak. 3’üncü olarak yapısal reformlar konusunda da geçen yıldan bugüne yaptıklarımız olacak. 3 Ayaklı bir strateji ile hareket ediyoruz. Para politikaları maliye politikaları ve yapısal reformlar bunu yine güncel Orta Vadeli Programımızda göreceksiniz” dedi.
TRT Haber programına dün gece katılan Yılmaz, büyüme verilerine ilişkin soruların yanı sıra 2025-2027 dönemini kapsayacak olan OVP'nin 5 Eylül'de açıklanacağını belirtti.
Ülkenin 16 çeyrektir aralıksız büyüdüğünü ve büyümenin dengeli bir şekilde seyrettiğini, birinci çeyrek büyümenin de revize edildiğini belirten Yılmaz “5,7'den 5,3'e çekmiş olduk, ikinci çeyrek 2,5 büyüme ilk 6 ay dikkate aldığınızda ortalama 3,8 bir büyüme kaydettik” dedi.
“Sevindirici olan şu dengeli bir büyüme yapısı var. Tam da orta vadeli programda öngördüğümüz şekilde. Tüketimin iç talebim payı gerilerken dış talebin net ihracatın payının yarıdan fazlasının dış talep kaynaklı net ihracat kaynaklı olduğunu görüyoruz. Bu gerçekten sevindirici ve bizim de öngörülerimizle uyumlu” diyen Yılmaz, büyüme yorumlanırken, dünyanın ve bölgenin de dikkate alınması gerektiğini dile getirdi.
Büyüme oranlarının ortalamaların bir miktar altında olduğunu dile getiren Yılmaz, bunun 2 temel nedenden kaynaklandığın söyledi. Yılmaz, “Bir taraftan enflasyonu düşürmek için sıkı bir politika izliyoruz, sıkı para politikası disiplinli maliye politikası bunun şüphesiz etkileri var. Diğer taraftan dünya talebi dünya büyümesi de iyi değil. Maalesef dünya büyümesine baktığınızda özellikle temel pazarımız olan Avrupa'ya baktığınızda maalesef büyüme oranları çok düşük. 2023 yılında sadece 0,5 oranında büyüyebilmiş Avrupa yüzde biri bile olmamış” değerlendirmesi yaptı. Yılmaz, şu noktalara dikkat çekti:
“2024'te 0,9 büyüme bekleniyor Avrupa'da. Dünya büyümesine baktığınızda yüzde 3'ler civarında dolaşıyor. İşte dünyanın da tarihsel ortalamaların altında büyüdüğü bir dönemdeyiz. Buna ilave olarak bölgemizde jeopolitik gelişmeler gerilimler maalesef son bir yılda artmış durumda kuzeyimizde malum Ukrayna, Rusya çatışması yoğun bir şekilde devam ediyor. Güneyimizde de hepimizin içini yakan manzaraları Gazze'de görüyoruz ve bölgesel yansımalarını da görüyoruz. Bütün bu ortam içinde bir de geçen yıl tarihimizin en büyük deprem afetini yaşadık. 11 ilimizi 14 milyon nüfusumuzu etkileyen bir deprem bu. Depreme rağmen bu depremin etkilerini de büyüme açısından hızlı bir şekilde açtığımızı ortaya koyuyor. Bu rakamlar özellikle 2023 rakamındaki revizyon hızlı bir şekilde ekonomimizin deprem sürecinden toparlandığını gösteriyor. Ama bu şu anlama gelmiyor deprem harcamalarımızın bittiği anlamına da gelmiyor. Büyük bir yatırımla o şehirlerimizi depremden zarar gören şehirlerimizi bir an önce eskisinden de daha iyi bir koruma getirmeye çalışıyoruz.”
“Üç güncelleme söz konusu”
OVP’de temel çerçevenin değişmeyeceğini ancak bazı güncellemelerin olacağını belirten Yılmaz şu bilgileri verdi:
“Birincisi makro ekonomik değerler, büyümeden tutun milli gelire, ihracattan turizme, makro rakamlarımızı güncellemiş olacağız. Enflasyon rakamları yine bunun içinde. Diğer taraftan Orta Vadeli Program aynı zamanda bütçenin temelini oluşturur. Meclisimize hükümetimizin göndereceği bütçe teklifinin temel çerçevesinde Orta Vadeli Program şekillendirir. Temel büyüklükler dolayısıyla burada ifade edilmiş ve toplumla paylaşılmış olacak. Bütçe büyüklüklerimiz bütçe açığımızın ne olacağı harcamalarımız, gelirlerimiz bütün bu rakamlar Orta Vadeli Programımıza yer alacak. 3’üncü boyut ise yapısal reformlar. Yapısal reformlar konusunda da geçen yıldan bugüne yaptıklarımız var. Henüz yapılmayanlar var. Üzerinde çalıştığımız konular var. Burada geldiğimiz noktayı da yine istişarelerimizin yine sonuçları var. Bunları da yansıtacağız yani 3 Ayaklı bir strateji ile hareket ediyoruz. Para politikaları maliye politikaları ve yapısal reformlar bunu yine güncel Orta Vadeli Programımızda göreceksiniz.”
Fotoğraf: AA