Traktörü bilmeyen yoktur.

Çiftçilerin en büyük yardımcısıdır. Gevşek arazide tutunmaya uygundur kocaman tekerlekleri. Onlarla çift de sürülür, römorklarında ekin de taşınır harman yerine.

'Traktor'u herkes bilmez ama…

Bilmez de, bundan sonra yaşam içinden doğan bir fıkra olarak hep anımsanacak sanırım...

***

Türkiye'mizin yüz akı üniversitelerinden birisi olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) eğitim ve bilim tarihimizde apayrı bir yeri var.

Bugünlerde ise bahar şenlikleriyle gündemde…

ODTÜ'de her bahar yapılan, gelenekselleşmiş olan şenlikler bu yıl tartışma konusu oldu.

Otuz iki yıldır yapılıyor…

Bu yılsa, tam da 33. şenlik yaklaşınca rektörlük, öğrencileri de, sanat insanlarını da, kamuoyunu da şaşırtan bir açıklama yaptı:

'Üniversitemizin mevcut teknik ve idari olanakları ile gerçekleştirilmesi mümkün olmadığından, 33. Bahar Şenliği'nin yapılamayacağını bilgilerinize sunarız.'

Öğrenciler tepki gösterdi elbette…

Sanat insanları da…

Dahası, şenliğe gönüllü olarak, ücret almadan katılacağını açıkladı birçok sanatçı.

Tepkiler karşısında rektör Prof. Mustafa Verşan Kök ne yaptı? Kendini savunmuş elbette. Üniversitenin Uluslararası Gençlik Topluluğu'nu (UGT) suçlamış. Gazeteci Deniz Zeyrek'e, öğrencilerin isteklerinin maliyet olarak bir milyon TL'yi aştığını söylemiş. Sonra da eklemiş:

'Traktör bile istediler.'

İnsan şaşırıyor…

Traktörün şenlikle ne ilgisi var?

Sonra şu geliyor usa…

En azından ilk okuduğumda ben şunu düşündüm:

Acaba, bir zamanlar tarım ülkesi olan ülkemizde insanların domates yiyemez, soğan alamaz, acı biberin yanından bile geçemez hale gelmesinden dolayı; artık buğdaydan samana, etten çiğdem çekirdeğine dek her şeyi ithal etmemizle ilgili esprili bir oyun mu düzenlediler acaba? Onu sahneleyecekler ve gösteri için traktöre mi ihtiyaçları var?

Böyle düşündüm düşünmesine de, bir ODTÜ öğrencisinin twetter iletisini okuyunca (*) şaşkınlığım kahkahaya dönüştü…

Şöyle yazmış o 'Yiğit' öğrenci:

'Yalnız o traktör taşıt olan değil müzik sistemi. Mixer istiyoruz desek mutfak robotu sanacak'.

***

Yaşamın akışının yarattığı bu yeni fıkrayı unutmayacaız artık da… Rektörün UGT'yi suçlayarak söyledikleri, 'traktör bile istediler' demesi, tartışmanın üniversitenin şenliğe bütçe ayıramamasıyla ilgili olduğu algısı yaratıyor insanda. Yaratıyor da…

Rektörlük tarafından yapılan yeni açıklamaya bakalım şimdi… Açıklamada, şenliğin iptal edilmediği belirtilerek, 'Şenliğin geleneksel (öğrenciler tarafından, öğrenciler için yapılan) teması ile yapılması önerilmiştir' deniliyor.

Gönüllü katılımını açıklayan sanatçılara da teşekkür ediliyor.

Bununla birlikte, yerleşkede etkinlik yapılacak alanlar, Kültür ve Kongre Merkezi'nin salonları, otoparkı, merkez önüne kurulacak sahne ve Dereboyu sahnesi olarak belirtiliyor.

ODTÜ'nün tarihiyle, aynı zamanda mezuniyet törenleri ve bahar şenlikleriyle özdeşleşmiş Devrim Stadı'ndan söz edilmiyor etkinlik alanları içinde.

Eh, insan düşünüyor elbette, 'Bütün amaç Devrim Stadı'nı kullandırmamak mı?' diye.

Amaç, şenliklerin geleneksel olarak yapıldıkları yeri değiştirmek, ODTÜ tarihinin silinmezi 'Devrim' yazısını devre dışı bırakmak anlaşılan…

Tarihin değiştirilemeyeceğini 'bilim yuvası' olarak gördüğümüz bir üniversite yönetimine nasıl anlatmalı şimdi?

_________________________

(*) 'Müzik sistemi 'Traktor'u rektör traktör sanmış', Gazete Duvar, 14 Nisan 2019.