Konuya ilişkin açıklama yapan Yıldırım Kara, 2023 yılında 139 bin ton kütlü pamuk üretiminin yapıldığı Hatay’da bu üretim miktarının 2.6 milyon tonluk ulusal üretimin yüzde 9’una karşılık geldiğini söyledi. Bu verilerin Hatay’ı ulusal pamuk üretiminde 4’üncü sıraya yerleştirdiğini dile getiren Yıldırım Kara, “Ancak taban fiyatın düşük tutulması, girdi maliyetlerinin artması gibi tüm çiftçilerimizin karşılaştığı sorunlar, pamuk üreten çiftçilerimizi de vurdu. Reyhanlı ilçemiz başta olmak üzere, çiftçilerimiz bizi gördüklerinde, verdikleri çabanın karşılığını alamadıklarından, borçlanmak zorunda kaldıklarından dert yanmaya başlıyor” dedi.
Tüm pamuk tarlalarında benzer şikayetleri dinliyor, bunlara bir çözüm bulunamadığını müşahede ettiklerini anlatan Yıldırım Kara, “Ulusal Pamuk Konseyi raporu, çiftçilerimizin endişelerini doğrulayan bulgular içeriyor. Ulusal ölçekte 1 kilogramlık kütlü pamuk üretim maliyeti, bir yıl içinde yüzde 68 artmıştır. Maliyet ve fiyat arasındaki fark ise 1 kilogram kütlü pamuk başına 7 lira 25 kuruşluk bir zarara neden olmuştur. Bu farkın oluşması destekleme ve taban fiyatın düşük kalmasından kaynaklanmıştır” değerlendirmesi yaptı.
CHP’nin daha önce pamukta taban fiyatın en az 30 lira olması yönündeki çağrısını hatırlatan Yıldırım Kara, şöyle devam etti:
“Ancak daha önemlisi, her zaman vurguladığımız gibi yerli üretimi artıracak yeni bir tarım politikası oluşturulmalıdır. Bu politikanın yokluğunu, pamuk ekimi yapılan alanların azalmasında takip edebiliyoruz. 2004 yılında 6.4 milyon dekarlık alanda kütlü pamuk ekilirken, 20 yılın sonunda bu alan 4.7 milyon dekara düşmüştür. Önlem alınmamakta ısrar edilirse, ‘beyaz altın’ sadece adından ibaret kalacak, tüm değerini yitirecektir.”