AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, şiddetin hedefi olan, emekleri yok sayılan tüm kadınlar için güvenli ve adil bir hayat mücadelesine devam edeceklerini bildirdi. Çelik, Twitter'dan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı paylaşıma, 'Kadınlar insandır, biz de insanoğluyuz.' ifadesiyle başladı. Dünya Kadınlar Günü'nün kutlu olmasını dileyen Çelik, şunları kaydetti: 'Şiddetin hedefi olan, emekleri yok sayılan tüm kadınlar için güvenli ve adil bir hayat mücadelesine devam edeceğiz. İnsan haysiyetine yaraşır bir hayat, kadınların gücüyle kurulur. Şehit annelerimize hürmetlerimizi sunuyoruz. Onların asil ve vakur halleri hayatın gerçek değerlerini hatırlatmaya devam ediyor. Evlatları için yeryüzünün en anlamlı vicdan nöbetlerinden birini tutan Diyarbakır anneleri hep aklımızda. Yüreğimiz onlarla.'

'KADINA YÖNELİK HER TÜRLÜ ŞİDDETİ KINIYOR, KADINA EL KALDIRANLARI LANETLİYORUM'

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, kadına yönelik her türlü şiddeti kınadığını belirterek, 'Kadına el kaldıranları lanetliyorum.' ifadesini kullandı. Elvan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 'Her zaman özverileri, fedakarlıkları ve başarıları ile ülkemizi, milletimizi ve bizleri yücelten, baş tacımız annelerimiz, bacılarımız, kızlarımızın, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum. Kadına yönelik her türlü şiddeti kınıyor, kadına el kaldıranları lanetliyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

'ENERJİMİZE ENERJİ, GÜCÜMÜZE GÜÇ, HAYATIMIZA ANLAM KATAN TÜM KADINLARIMIZIN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Twitter hesabından paylaşımda bulunan Dönmez, 'Enerjimize enerji, gücümüze güç, hayatımıza anlam katan tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.' ifadesini kullandı.

'KADINLAR BİZİ BAĞIŞLASIN'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin paylaşımda bulundu. Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 'Kadınlar bizi bağışlasın. Fedakarlıkları bugüne dek hak ettiği karşılığı görmedi. Sevgiyle yeşerttikleri, aynı özenle korunmadı. Sözleri daha fazla etki etse, hayat daha iyi olabilirdi. Çünkü güçle merhamet, kadınlarda birbirinden ayrılmaz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.' ifadelerini kullandı.

ADALET BAKANI GÜL, 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ'NÜ KUTLADI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü tebrik etti. Gül, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, 'İnsanlığın hamurunu şefkat, merhamet ve adaletle yoğuran, insana, insan olmayı, insan kalmayı öğreten kadınlardır. Başta kahraman şehitlerimizin anneleri olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum.' ifadelerini kullandı.

'KADINA ŞİDDET İNSANLIĞA İHANETTİR'

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kadına şiddetin insanlığa ihanet olduğunu belirterek, 'Kadınlarımızın karşı karşıya kaldığı her türlü şiddeti lanetliyorum.' ifadesini kullandı. Bakan Pekcan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. Kadına şiddetin insanlığa ihanet olduğunu vurgulayan Pekcan, 'Kadınlarımızın karşı karşıya kaldığı her türlü şiddeti lanetliyorum. Olumsuzluklardan ziyade başarı ve mutlulukları konuşacağımız nice 8 Mart'lar diliyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

'TÜRK KADINLARININ 1934 YILINDA ALDIĞI SEÇME VE SEÇİLME HAKLARI İÇİN FRANSIZ VE İTALYAN KADINLARI 11 YIL, İSVİÇRELİ KADINLAR 36 YIL DAHA BEKLEDİ'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türk kadınlarının 1934 yılında aldığı seçme ve seçilme hakları için Fransız ve İtalyan kadınlarının 11 yıl, İsviçreli kadınların ise 36 yıl daha beklediğini bildirdi. Soylu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında tarihte Türk kadınına verilen değerin önemine işaret etti.

Antik Roma'da kadın evlilik yaptığında, hak ehliyetini ve mal varlığını kaybettiğini aktaran Soylu, ilk Türk devletlerinde ise ailenin bütün varlığının eşlerin ortak malı olduğunu hatırlattı. Orta Çağ'daki meşhur cadı avlarının kurbanlarının çoğunlukla kadınlar olduğunu, İslam düşüncesinin ise cenneti annelerin ayakları altına serdiğini vurgulayan Soylu, 'Türk kadınlarının 1934 yılında aldığı seçme ve seçilme hakları için Fransız ve İtalyan kadınları 11 yıl, İsviçreli kadınlar 36 yıl daha bekledi.' ifadelerini kullandı.

Tüm bu farkların bir şekilde kapatıldığını ancak verilerin açıkça gösterdiği gibi dünyanın kadınlar için daha güzel bir yer haline gelmediğini kaydeden Soylu, çatışma ve açlığın pençesindeki bölgelerde en büyük mağdurların kadınlar olduğuna dikkati çekti.

Mesajında, 'Dünyanın en gelişmiş ülkelerindeki şiddet mağduru kadınların oranı, bu muhasebenin garip bir ironisi olarak karşımızda durmaktadır.' diyen Soylu, bu tablodan umutsuzluk çıkarmanın işin kolay yolu olduğunu, kendilerinin ise bu yolu seçmediklerini belirtti.

Kolluk birimleri olarak kadınlara yönelik şiddeti önlemek için var güçleriyle çalıştıklarının altını çizen Soylu, geçmiş deneyimleri modern yöntemlerle analiz edip yeni çözümler üretmeye çalıştıklarını bildirdi.

Soylu, mesajında şunları kaydetti: '2012 yılında yürürlüğe giren 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun bu yönde atılmış en somut ve çatı mahiyetindeki adımdır. İçişleri Bakanlığı olarak 2020 yılından itibaren il ve ilçelerimizde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Toplantıları'nın periyodik olarak yapılmasını öngören bir genelge çıkardık. Şiddet mağduru kadınların daha etkin korunması amacıyla 'elektronik kelepçe' uygulaması hayata geçirilerek, İçişleri Bakanlığı bünyesinde 1000 kapasiteli 'Elektronik Kelepçe İzleme Merkezi' kuruldu. Daha önce sadece İl Emniyet Müdürlüklerinde bulunan Aile İçi ve Kadın Yönelik Şiddetle Mücadele birimlerimizi ilçe düzeyine de yaydık ve bu sayede toplam 1086 sayısına ulaştık.

Artık şiddet mağduru kadınlarımıza daha yakınız. Tedbir kararı verme yetkisini, mahkemelerin yanı sıra mülki idare amirlerimize de yayarak, kapsayıcılığımızı arttırdık. Olaylara hızlı müdahale edebilmek ve ihbarları kolaylaştırabilmek için hayata geçirdiğimiz Kadın Acil Destek Uygulaması'nın (KADES) indirilme sayısı, hedef rakamımız olan 1 milyonu aşarak 1 milyon 520 bin 300 oldu. İhbar sayımız ise 90 bin 949 olmuştur. 'KADES'e dokun hayata dokun' mottosuyla hareket ediyor ve bu uygulamadan çok olumlu sonuçlar alıyoruz.'

Bakan Soylu mesajında, 'Hayatı birlikte paylaştığımız, dünyaya iyilik ve güzellik katan, alın terleri ve kalpleriyle geleceğimizi bu günümüzü ve yarınlarımızı inşa eden, hayatın her anında omuz omuza verdiğimiz tüm kadınlarımızın, annelerimizin, kızlarımızın Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyor, saygılar sunuyorum.' ifadelerini kullandı.

'EMEĞİ, BİLGİSİ, MERHAMETİ VE SEVGİSİYLE HAYATIN HER ANINDA ÇEVRESİNİ GÜZELLEŞTİRMEYİ AMAÇLAYAN TÜM KADINLARIN DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. Kurum, Twitter hesabından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etiketiyle yaptığı paylaşımda, 'Çevremiz size emanet' vurgusuna yer verdi. 'Emeği, bilgisi, merhameti ve sevgisiyle hayatın her anında çevresini güzelleştirmeyi amaçlayan tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun' ifadesini kullanan Kurum, farklı meslek gruplarından kadınların çevreyi koruyan görüntülerinin yer aldığı bir video da paylaştı. Videoda, şu ifadelere yer verildi: 'İşine gönlünü katarak çalışan, çabalayan, çevremizi planlayan, işte olduğu gibi evinde yuvasında da çevrenin düzeniyle mutlu olan... Doğanın güzelliklerini hissederken bu güzelliğin bozulmaması için yaşayan, çevre temizliği için örnek olan, merhameti ile koruyan, hem sevdikleri hem dünya için çevre güvenliğini düşünerek yaşayan, tüm detayları düşünerek çevrenin kontrolünü sağlayan, her yeni güne aynı heyecan, saygı, duygu ile başlayan hayatın her anında çevresini iyileştirmeyi, güzelleştirmeyi amaçlayan kadınlar iyi ki varsınız. Bilginizle sevginizle, emeğinizle çevremiz size emanet. Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.'

Editör: Haber Merkezi