Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından ilk defa düzenlenen 'FIDE Engelliler İçin Konfederasyon Kupası' Green Park Otel'de başladı. Şampiyona, Türkiye Satranç Federasyonu ev sahipliğinde 14 Aralık'a kadar devam edecek. Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay turnuvanın açılış konuşmasında böylesi anlamlı bir turnuvaya ve özel sporculara ev sahipliği yapmanın Türk satranç camiası için çok kıymetli olduğunu belirtti. Tulay, 'İlk defa düzenlenecek çok özel bir kupa heyecanı Türkiye'de, başkent Ankara'da yaşanacak. Dünya satranç otoritelerinin de ilgiyle takip edeceği yeni bir şampiyonaya ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu özel turnuvanın ilkinin düzenlenmesi için ülkemizin organizasyon başarısını takdir ederek Türkiye'de yapılmasını uygun gören FIDE Başkanı Arkady Dvorkovich ve yönetimine, ayrıca kupanın düzenlenmesine destek olan Rosatom'a bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz. Satranç sporuna değer katan böylesi önemli turnuvaların artması çok önemli, diliyorum ki bu turnuva her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelecektir.' diye konuştu. Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un desteği ile düzenlenen kupaya Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika olmak üzere 4 kıtadan gelen görme, işitme ve fiziksel engelli satranç sporcularını oluşturduğu karma takımların katıldığını bildiren Tulay, '24 ülkeden sporcuların katıldığı Ankara'daki turnuva aynı zamanda 2020 yılında gerçekleşecek olan '1'inci Dünya Satranç Paralimpik Şampiyonası' öncesinde organize edilen ilk satranç şampiyonası olma özelliğiyle de dikkati çekiyor. Turnuvada, en az bir kadın sporcuya sahip altışar kişilik karma takımlar yer alırken, Türk ve Rus sporculardan üçer kişinin bulunduğu 'Rusya-Türkiye' takımı da Türk-Rus dostluğunu satranç masasına taşımak için mücadele ediyor.' ifadelerinde bulundu.

'HEYECAN DOLU BİR TURNUVA'

7 Aralık'ta 'FIDE Mersin Satranç Şenliği' etkinliğinin satrancın yaşayan efsanesi Anatoly Karpov'un katılımıyla gerçekleştirildiğini hatırlatan Tulay, sözlerine şöyle devam etti: 'Karpov'un ülkemize gelmesi ve dünyanın en büyük satranç ustalarından biriyle sporcularımızın maç yapması çok keyifliydi. Böyle önemli organizasyonlar satranç sporunun güzelliğini ve birleştirici gücünü bizlere daha da hissettiriyor. Mersin'deki bu güzel etkinlik için de ayrıca FIDE ve Rosatom'a teşekkürlerimizi iletiyorum. Siz değerli misafirlerimiz ile 5 gün boyunca unutulmaz ve heyecan dolu bir turnuva sürecine imza atacağız. Kupada, Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika kıtalarında bulunan 24 ülkeden dört takım ve ülkemizden ve sponsor ülke Rusya'dan oluşan karma bir Türk-Rus takımı bulunmaktadır. Engelleri hamleleriyle mat etmiş altı sporcunun yer aldığı her takımda, en az bir kadın sporcu da yer almaktadır. Sporun birleştirici gücünü ve evrensel dilini bu güzel turnuvada 30 sporcumuzun hamleleriyle daha da çok hissedeceğiz. Engelli Türk satranç hakemlerimizin de yer alacağı bu özel kupa heyecanını, canlı yayından tüm dünyanın ilgiyle takip edileceğine inanıyorum. Ankara'da hamleler hem kazanmak için hem de dostluk, kardeşlik ve barış için yapılacak. Kıymetli sporcular sizlere gönülden başarılar diliyorum. Hamleleriniz doğru, yolunuz açık olsun.'

'TÜRKİYE EN GÜVENİLİR ORTAKLARDAN BİRİ'

FIDE Asbaşkanı Akaki Iashvili ise, '24 ülkeden sporcular bu şampiyonaya katılmak için Türkiye'ye geldiler. Türkiye Satranç Federasyonunun çabaları sayesinde çok kısa bir süre içerisinde güzel bir planlamayla bu kadar sporcu bir araya getirilebildi. Bunun gerçekten harika bir başarı olduğunu söyleyebilirim. Türkiye Satranç Federasyonu FIDE içindeki en güvenilir ortaklarımızdan birisi olmaya devam ediyor.' ifadelerinde bulundu. Sporcuların mutluluğuna dikkat çeken Iashvili şunları söyledi: 'Türkiye'de organize edilen her etkinlik her zaman en üst seviyede profesyonellikle gerçekleştiriliyor. Engelliler için satranç FIDE'nin en öncelikli konularından birisi haline geliyor. Burada pek çok gülümseyen yüz görüyorsunuz. Sporcularımız nasıl mutluysa biz de öyle mutluyuz. Bu tip yeni projelerin hayata geçmesi için desteğe her zaman ihtiyaç var. Hiçbir yeni fikir yoktur ki finansal destek olmadan hayata geçebilsin. Bu anlamda Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un desteği gerçekten çok önemli. Onların finansal desteği olmadan böyle bir organizasyonu gerçekleştirmemiz mümkün değildi. Satranca verdikleri desteklerden dolayı minnettarım. Bu tip organizasyonların Türkiye'de yapılması için FIDE olarak biz de desteğimizi göstermeye devam edeceğiz.' Turnuvanın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Iashvili, 'Umuyorum ki bu muhteşem birliktelik ileriki zamanlarda da devam edecek. Biz büyük bir aileyiz ve hepinize başarılar diliyorum.' dedi.

Editör: Haber Merkezi