Dünya genelinde genç işsizlik oranı yüzde 13'e ulaşırken, 2020 yılında dünyada gerçek zamanlı veri, blokzincir, yapay zeka, makine öğrenimi alanlarında 40 milyon nitelikli çalışana ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor. İşsizlik oranını azaltıp ihtiyaç duyulan iş gücünü oluşturmak için de eğitim ve istihdam projeleri büyük önem taşıyor. Gençlerin potansiyeline inanan SAP, bu doğrultuda yeni nesil yeteneklerin geliştirilmesine yönelik global çapta programlar yürütüyor. Bunlar arasında en çok dikkat çekenlerden biri ise SAP Eğitim ve Geliştirme Enstitüsü tarafından yürütülen 'SAP Genç Profesyoneller Programı.' Program kapsamında bugüne dek dünya genelinde 22 ülkede 2130'dan fazla genç eğitim aldı ve bu gençlerin yüzde 99'u SAP iş ortaklarında ya da müşterilerinde istihdam edildi.

Türkiye'de ilk olarak İstanbul'da hayata geçirilen, 'SAP Danışmanı' unvanıyla mezun oldu ve Türkiye'nin önemli şirketlerinde istihdam edildiler. Ankara'da Türk Kızılay'ının 'eğitim destek sponsorluğu ile gerçekleşen ikinci program ise Ocak sonu itibariyle mezunlarını verdi. Söz konusu uzmanların mezun töreni dün Point Otel'de gerçekleştirildi. Törende konuşan ve Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, 'Dünyada bilgi hep kıymetliydi. Halen öyle, şu anda insanlara en çok para kazandıran ve en kıymetli yapan şeyler arasında bilgi başta geliyor. Bu nedenle bilgi çok kıymetlidir. Ancak memleketimizde bilgiye sahip olabiliyor muyuz? Biz ülke olarak maalesef ki ekmeğimizi israf ediyoruz, doktorumuzu israf ediyoruz, bilgiyi de israf ediyoruz. Bilgi yönetimi denen disiplinin memleketimizde ne kadar ihmal edildiğini görebiliyoruz. Bu nedenle bizim de bilgiye önem vermemiz gerek.' dedi.

Kınık, kalkınmaya dikkat çekerek, 'Sadece bir kurumun kalkınması yetmiyor. Tüm sathın kalkınması lazım. Bugün dünyada beklentiler arttı. Örneğin 45 saniyeniz var, 45 saniyede karşınızdaki insanın sorularını cevapladınız yoksa itibariniz eksiliyor.' ifadelerinde bulundu.

BAŞARI VE BİLGİ

Başarı ve bilgi arasındaki orantıyı anlatan Kınık, şunları söyledi: 'Bugün başarı, bilgiye kıymet verildiğinde elde ediliyor. Örneğin Japonya'da çalışanlar yıllık ortalama 1 milyon yeni fikirle bir üst amirine teklifte bulunuyor, teklif edilen bu yeni fikirlerin de yüzde 80'i hayata geçiriliyor. Bu yaratıcı fikirlere ve bunların hayata geçirilmesine bizim de ihtiyacımız var. Bu bir seferberlik. Oysa bizde bilginin kıymetini yapısallaşmasını geliştirecek çok fazla sayıda yetkililerimiz yok.' Dünyada rekabetçi bir ortamın var olduğunu anlatan Kınık, 'Bizler acımasız rekabetçi bir dünyada yaşıyoruz. Bu rekabetçi savaşta kendi topraklarımızın bilgisini nasıl kıymetli tutacağız, akıllıca davranarak. Ben buradaki gençlerimize çocuklarımıza güveniyorum. Ülkemizin orta gelir batağından kurtulacağına da inanıyorum.' diye konuştu. SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan, 'Bugün benim için çok anlamlı bir gün. İlk 19 yıl önce ilk sizlerin eğitim gördüğü sınıfta eğitimci olarak başlamıştım bu işe. O günden bugüne dijital dünya değişti, teknoloji değişti. Dijital dönüşümün algısı değişti ve baktığımız zaman yurdumuzda yetişen mühendisler dünyayı değiştirebilmek için çok projede yer aldıklarına şahit oldum. Ciddi projeler yaptık. Modern dünyanın problemleri çok hızlı değişiyor. Bu bir yandan iyi, bir yandan kötü, ancak bu değişim hızı artıyor. Biz sizlerin yanında olacağız onun altını çizmek isterim.' diye konuştu. Programa ilişkin bilgiler veren Candan, 'Programın devamında bu yıl 3 tane daha tercihen büyükşehir olmayan şehirlerde de personel yetiştirmek isteyen kurumlarla buluşacağız. Öte yandan üniversite mezunu olamamış ancak bu konuya yatkın gençlerin de program dahilinde yetişebilmesi konusunda çok talep alıyoruz biz de onları da programa dahil edeceğiz.' dedi.

Editör: Haber Merkezi