'Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlanmasına Dair Yönetmelik' hakkında Ziraat Mühendisleri Odası'nda bir toplantı düzenlendi. Toplantıda TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör'ün yaptığı değerlendirmenin ardından, katılımcılar ile görüş alışverişi yapıldı. Yönetmeliği Başkent'e değerlendiren Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, 'Bugün bu toplantıda yönetmelik için dava açma kararı çıktı. Bu davayı açmak için 6 kişilik bir komisyon oluşturularak çalışma yapacağına karar verildi. Biz kamuoyunu bu konuda bilinçlendireceğiz. Bu noktada devletimizin yerel tohumculuğu geliştirmesi ve doğru politika uygulaması için önerilerimizi de ilgili makamlara sunacağız.' değerlendirmesinde bulundu.

KENDİ TOHUMLARIMIZ GELİŞTİRİLSEYDİ

Tohumculuk konusuna değinen Çakar, 'Eskiden çiftçimiz tohum satıyordu bunu kaldırdılar, çiftçiler tohumlarını takas edebiliyor, bu durum da artık kalkıyor.' diye konuştu. Tohumculuğun geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Çakar, 'Çiftçimizin önündeki engellerin hem kaldırılması hem de her türlü desteğin küçük çiftçiye verilmesi lazım.' dedi. Çakar şunları söyledi: 'Türkiye gibi yerel çeşitliliği zengin bir ülkede niçin tohum ithal edelim. Neden hibrit tohum ithal edelim ki, hibrit tohumdan sadece bir yıl ürün alabiliyor, gelecek yıla tohum ayıramıyorsunuz, kendi yerel tohumlarımızı geliştirerek onları kullanmalıyız. Bizim yabancı tohuma ihtiyacımız yok. Bizim ülke olarak bundan 60-70 yıl önce tohum ithal etmeye ihtiyacımız yoktu eğer o zamandan bu yana biz de kendi tohumlarımızı geliştirseydik, şu an bırakın ithali dünyaya tohum satıyor olurduk.'

TOHUM ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU

Çakar, 'Tohum çok önemli bir konudur. Türkiye'de yerelliğimizi ön plana çıkarmalıyız. Mesela yerel tohum araştırma merkezi neden kurulmasın, bu merkezde nerede hangi tohum yetiştir bunlar araştırıp ortaya çıkarılmalı' ifadelerini kulandı. Ziraat Yüksek Mühendisi Tüketici Hakları Derneği Denetleme Kurulu Başkanı Oral Ergüneş de yönetmelikle ilgili olarak, 'Bu yönetmelik çiftçinin haklarını gasp ediyor ve çiftçiye daha da bir maliyet getiriyor. Bu y önetmelik aynı zamanda tohumculuk yasasına da aykırı.' diye konuştu. Toplantıya; ZMO Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Arpa, Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, TÜDEF-TUKODER Ve Tüketici Hakları Derneği'nden Turhan Çakar ve Oral Ergüneş, TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer, Ekoloji Kolektifi Derneği'nden Fevzi Özlüer, Artvin Çevre Platformu'ndan Sabriye Tuncay ve Adem Çiftçi, TÜM KÖYSEN'den Memduh Tektürk ve Lokman Işık, Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB)'den Mehmet Güleç ve Sezer Atsan, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden Prof.Dr. Melahat Avcı Birsin, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden Prof.Dr. Ruhsar Yanmaz, İzmir Milletvekili Danışmanı Cemil Aksu, Kimya Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Uğurlu, ZMO Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Torunbalcı katıldı.

Editör: Haber Merkezi