15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle açıklama yapan Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, 'Toplumun yüzde 20'sinden fazlası açlık sınırının altında, yüzde 60'dan fazlası yoksulluk sınırının altında olmak üzere, yüzde 80'den fazlası açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Özellikle de gıda maddeleri başta olmak üzere, pek çok mal ve hizmette tüketicilerin satın alma gücü hızla eriyor.' diye konuştu. Tüketicilerin, temel gereksinimlerini karşılayamadığını belirten Çakar, Türkiye'nin dünyada en yüksek vergi ödeyen ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti. Çakar, 'Temel mal ve hizmetlerden dünyada en yüksek dolaylı vergilerin alındığı iki ülkeden birisiyiz. Dolaylı vergiler, tüm dünyada en haksız tüketici vergisi olarak adlandırılmaktadır.' ifadelerinde bulundu.

'TÜKETİCİ ÖRGÜTLERİ DESTEKLENSİN'

Çakar, tüketiciler olarak tüm ilgili ve yetkililere seslenerek, şu çağrıda bulundu: 'Evrensel ve yasal tüketici haklarına saygı gösterilsin ve gereği eksiksiz olarak yerine getirilsin. Yoksulluğun ve açlığın giderilmesi için gerekli ve doğru olan ekonomik ve sosyal önlemler alınsın. Gıda, su, elektrik, doğal gaz gibi temel tüketici mal ve hizmetlerinden alınan KDV sıfırlansın. Dışa bağımlı ve halkın aleyhine olan yanlış gıda ve tarım üretim, dağıtım, tüketim ve ithalat politikaları terk edilerek, halkın ve ülkenin bugünü ve geleceği için doğru politikalar uygulamaya konulsun. Tüketici örgütleri desteklensin.'

Tüketicilere de seslenen Çakar, 'Haklarınıza sahip çıkınız ve haklarınızı sonuna kadar arayınız. Tüketiciler olarak örgütlenmek zorundayız. Bilinçli tüketici örgütlü tüketicidir. Bu bakımdan tüketici örgütlerine üye olunuz, çalışmalarına katılınız, güç ve destek veriniz.' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi